Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin de activitate – septembrie 2020

Citește un buletin informativ al lunii septembrie, ca o fereastră deschisă către activitățile mele zilnice și săptămânale.

Buletin de activitate – septembrie 2020

Citește un buletin informativ al lunii septembrie, ca o fereastră deschisă către activitățile mele zilnice și săptămânale.

Începutul lunii septembrie a fost marcat de reluarea activităților la sediu, alături de colegii din comitetul Uniunii. În primele două zile, am abordat prioritatea cea mai mare: strategia misionară a Bisericii.

Pentru aceasta, am avut două întâlniri on-line cu liderii Bisericii de la nivel european și o sesiune specială cu cei opt colegi din comitetul restrâns al Uniunii. Atmosfera plăcută de la Centrul de tineret din Sătic, Argeș, a fost prielnică rezultatului. Votul colegilor a declanșat procesul de redactare a unei broșuri anuale de strategie, un material publicat pentru prima dată de comitetul Uniunii. Sperăm ca un document asemănător să fie pus la dispoziția colegilor pastori și a bisericilor locale la debutul fiecărui an misionar din perioada 2021-2023.

Sfârșitul primei săptămâni de toamnă a adus în atenția publicului situația de familie a domnului Cristian Măgură, director de programe al Centrului Media Adventist. Evoluția mediatică a condus la demisia acestuia în ziua de vineri. Comitetul întrunit în aceeași zi a oferit un răspuns public prin intermediul unui comunicat.

Următoarele zile au stat sub semnul protestului anunțat în Voluntari, Ilfov, în fața sediului Uniunii de Conferințe pentru ziua de 10 septembrie. Activitățile curente au impus să fiu prezent în ziua de duminică, 6 septembrie, la Consiliul Director al Fundației Spitalului Adventist, în localitatea Târgu Mureș. Luni, m-am reîntors în București pentru managementul crizei, urmând ca marți să fiu din nou la Târgu Mureș pentru ședința Comitetului Executiv al Conferinței Transilvania de Sud, pe agenda căreia era și discuția despre Adunarea Generală Extraordinară Electivă programată la finalul lunii. În context, am lansat un apel pentru credincioșii Biserici noastre din România.

Analiza suitei de evenimente ne-a făcut să urgentăm implementarea unei strategii de comunicare, strategie la elaborarea căreia colegii lucrau de mai mult timp. Am decis să pășesc pe un drum nou și să comunic frecvent cu credincioșii Bisericii în format scris, prin mesaje video și pe rețelele de socializare. A doua zi dimineață, vineri, 11 septembrie, am înregistrat în studioul Speranța TV un mesaj de șapte minute, în care am făcut anunțuri pentru biserici și pastori și am menționat efectele pandemiei asupra prezenței noastre la serviciile divine în lăcașurile de cult.

La câteva clipe după ce am părăsit platoul de filmare, am pornit în călătorie spre nordul țării, pentru inaugurarea Centrului de Tineret și Misiune din Coșna, Suceava. Centrul din Coșna aparține Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din regiunea Moldovei. Mi-a făcut plăcere să văd locul și recomand tuturor tinerilor noștri să îl viziteze. De mult nu mai văzusem atât de multe suflete la închinare: au fost peste 400 de participanți și concertul de după-amiază susținut de Bel Canto a fost un moment foarte fericit. Ansamblul din Coșna se alătură celorlalte centre adventiste de tineret din România, oferind facilități excelente de cazare și recreere. Îmi doresc să fie o mare binecuvântare pentru Biserică și Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care au contribuit la construirea lui!

În ziua de duminică, am călătorit înapoi cu mașina cei peste 500 de kilometri spre casă. O bună parte din drum am vorbit la telefon. M-am consultat cu lideri ai Bisericii și colegi pastori referitor la perspectiva strategiei de lucru pe termen mediu.

Luni dimineața am fost prezent la birou. Am întâlnit auditorul financiar al instituției și am lucrat împreună cu secretarul și trezorierul la pregătirea ședinței de comitet de a doua zi. Puteți asculta în prezentarea mea video un punct de vedere oficial asupra deciziilor votate în consiliul menționat. Între alte puncte pe agendă, am făcut public procesul de numire a noului director de programe al Centrului Media Adventist și, de asemenea, a fost publicată propunerea de adoptare a documentului „Filosofia adventistă asupra muzicii”, document validat ulterior de Comitetul Executiv al Uniunii.
Un alt proiect inițiat prin Departamentul de Tineret la ședința comitetului nostru din ziua de marți, 22 septembrie, a fost lecturarea Bibliei de către copii și tineri. În urma votului acordat, am hotărât să-i încurajăm într-un mod practic pe copiii și tinerii care vor citi pentru prima dată Biblia în anul 2021: Biserica va plăti costul Bibliei adolescentului, o ediție pregătită special pentru ei, dacă vor respecta condițiile de lectură.

Tot atunci am deschis o discuție despre modalitățile prin care un număr mai mare de credincioși care nu sunt pastori sau angajați ai Bisericii să fie consultați frecvent pentru alcătuirea strategiei de lucru și, în felul acesta, să își poată exprima opinia cu privire la viața Bisericii. Voi reveni cu detalii după următorul comitet executiv.
În videoclipul menționat, mi-am asumat să comunic regulat cu publicul larg, în special cu credincioșii adventiști. Nu a fost foarte ușor, însă, de atunci, am continuat cu un mesaj video în fiecare săptămână și mă rog să reușesc în atingerea obiectivului de comunicare instituțională din partea Biroului președintelui și în numele colegilor din conducerea Uniunii.

Ziua următoare, am călătorit pentru un interviu pastoral în orașul Cluj-Napoca, în Conferința Transilvania de Nord, unde am întâlnit candidații pentru hirotonire și familiile acestora. Pe drumul de întoarcere am avut consultări cu cei șase colegi președinți. Între chestiunile curente administrative, i-am informat despre procedura de numire a noului director de programe la Centrul Media Adventist și le-am cerut propuneri de nume.

Zilele săptămânii s-au scurs repede și înainte de Sabat am înregistrat un mesaj video pentru prietenii și credincioșii Bisericii. Asemenea comunicărilor anterioare, și acesta a fost difuzat pe contul de Facebook și pe canalul de YouTube al instituției.

În weekendul din 18-20 septembrie, a fost publicată pagina oficială „Pastor Aurel Neațu” și blogul personal www.presedinte.adventist.ro. Contul de Instagram a fost activ cu câteva zile mai târziu față de publicarea profilului personal de Facebook. Am ales această metodă pentru a răspunde unei nevoi semnalate mai demult. În această manieră, doresc să particip la informarea adecvată a credincioșilor și să îmi aduc contribuția personală la comunicarea pe rețelele de socializare, în limitele timpului dedicat atribuțiilor prezidențiale.

Mulțumesc pe această cale celor care urmăresc conturile mele oficiale și care ajută la distribuirea informațiilor despre viața Bisericii. Îmi place să stau de vorbă cu credincioșii și vizitatorii bisericilor – în fiecare lună acord audiențe celor care nu fac parte din personalul angajat al Bisericii, citesc cu mare plăcere e-mailurile dumneavoastră, însă cer îngăduința celor care îmi scriu prin serviciul Messenger, informându-i că voi răspunde pe chat foarte rar și în mod selectiv.

În săptămâna următoare, am început prima zi de lucru cu o audiență pentru o familie din București și am lucrat agenda Comitetului Executiv împreună cu secretarul și trezorierul Uniunii. Am consultat forul european al Bisericii în problemele administrative și am participat la o simulare a sistemului electronic de vot pentru Consiliul Anual al Conferinței Generale.

A doua zi, marți, 22 septembrie, am participat la discuțiile din ședința Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe, desfășurat în sala de consiliu, la sediul central, și pe platforma Zoom. Menționez un punct de pe agenda întâlnirii: s-a votat înființarea unei comisii de etică în cadrul fiecărei conferințe, având în componență 80% membri care nu sunt pastori, frați și surori cu competențe în domeniul juridic și cu expertiză în domeniul relațiilor umane. Prin această măsură, noi am afirmat încă o dată faptul că în Biserica Adventistă autoritatea circulă în două direcții, de sus în jos și de jos în sus, prin reprezentanți care sunt atât laici, cât și pastori, bărbați și femei, la toate nivelurile de organizare.

Seara, am răspuns invitației adresate de Matei Florin, realizator la Speranța TV, și am intrat în direct la emisiunea „Adevăruri și perspective”, alături de pastorul Gelu Poenariu, directorul Departamentului de Tineret.

În ziua de miercuri, am avut o videoconferință de consultare cu Diviziunea Europeană și am început călătoria spre Arad, pentru a întâlni pastorii din regiunea Banat, întruniți cu ocazia consiliului de toamnă. Împreună cu trezorierul Uniunii, am răspuns întrebărilor venite din partea dumnealor. După cantonamentul pastoral din Banat, am călătorit spre Maramureș. M-am cazat înainte de Sabat și am trimis fratelui Huțanu articolul pentru prelegerea Săptămânii de Rugăciune din luna decembrie 2020.

După hirotonirea din Sabat, am coborât la Târgu Mureș pentru Adunarea Generală Extraordinară Electivă a Conferinței Transilvania de Sud, în cadrul celei de a IX-a sesiuni elective. Reflecții asupra lucrărilor elective am publicat în video-ul de la sfârșitul săptămânii. Reiau aici o parte din mesaj. Atmosfera generală, atât în plen, cât și în comisii, a fost una de mare atenție, interes și bună cuviință. Delegații prezenți și-au desemnat reprezentații și au stabilit direcția de lucru pentru următorii patru ani și jumătate.

Cu această ocazie, votul exprimat de cei aproximativ două sute de delegați a fost edificator în ce privește tensiunile acumulate în ultimele luni. Răspunsul Adunării Generale a clarificat situația, în sensul că a reabilitat încrederea în administrația anterioară a Bisericii. Privit de la distanță, raportul comisiilor a părut surprinzător dintr-un anumit punct de vedere, însă precizez faptul că propunerile comisiilor au reprezentat voința expresă a delegaților, și rezultatul le-a aparținut în totalitate. De asemenea, doresc să vă informez că Adunarea Generală Extraordinară a votat toate propunerile cu o foarte mare susținere, având simțul datoriei și al împlinirii rânduielilor statutare.

A doua zi după Adunarea Electivă din Conferința Transilvania de Sud, am călătorit spre București. În ziua următoare, am continuat activitățile curente la sediul central și am întâlnit lideri din forul european al Bisericii pe platforme de comunicare virtuală. În ziua consecutivă, am luat parte la lucrările săptămânale ale comitetului local. Pe 1 octombrie, am vizitat școala adventistă „Wilhelm Moldovan” din Constanța, ale cărei clădiri au fost inaugurate. Am fost impresionat de facilitățile de excepție ale școlii. Este una dintre cele mai mari școli gimnaziale adventiste din țară, cu săli de clasă spațioase, laboratoare, cantină școlară și sală de sport. Dumnezeu să-i ajute să-și îndeplinească viziunea, aceea de a construi caractere pentru viitor! În aceeași zi, am vizitat și o proprietate recent donată Bisericii în localitatea Năvodari, județul Constanța.

În secțiunea Din agenda președintelui, veți găsi o selecție a programului meu public și, de asemenea, lista comunităților adventiste vizitate în Sabatele lunii septembrie. În primul Sabat, am întâlnit credincioșii din Lisa, județul Sibiu, și Făgăraș, județul Brașov. În Sabatul următor, pe 12 septembrie, am fost la inaugurarea din Coșna, Suceava. Pe 19 septembrie, am fost la o sărbătoare de hirotonire a pastorilor Florea Daniel și Moise Valentin, din Conferința Muntenia, la Universitatea Adventus, în Cernica, Ilfov. După-amiaza, am întâlnit evangheliștii cu literatura la Congresul Colportorilor, desfășurat prin intermediul platformei Zoom. În Sabatul din 26 septembrie, împreună cu delegați de la Uniune și de la Conferința Transilvania de Nord, m-am alăturat comunităților adventiste din Carei și Sighetu Marmației, județul Maramureș, la ceremoniile de hirotonire pastorală a fraților Adrian Dorgo și Norbert Otto Hârșan. În ultimul Sabat, pe 3 octombrie, am întâlnit credincioșii comunității Cervenia nr. 1, Teleorman, prezenți la închinare în două serii de vârstă.

Mă rog ca Dumnezeu să dea har adventiștilor de ziua a șaptea de pretutindeni și Domnul Hristos să Se întoarcă repede pe pământ. Fie ca binecuvântarea din Isaia 26:12 să fie acordată colegilor mei și Bisericii noastre din România!

Pastor Aurel Neațu,
București,
5 octombrie 2020

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print