Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – iunie 2021

Scripturile arată că „suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu”. În parteneriatul umano-divin, „nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci Dumnezeu, care face să crească.”

Buletin informativ – iunie 2021

Scripturile arată că „suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu”. În parteneriatul umano-divin, „nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci Dumnezeu, care face să crească.”

Apostolul precizează că „Cel ce sădeşte şi cel ce udă sunt tot una, şi fiecare îşi va lua răsplata după osteneala lui.” 1 Corinteni 3:6-9

Fiecare conducător consacrat al Bisericii – din comitetele locale ale Uniunii și ale Conferințelor ei sau pastor și slujbaș în biserica locală – constată adesea că doar Dumnezeu este Cel care poate face să crească.

Păstrând metaforele folosite de apostolul Pavel, indiferent că în ultimele săptămâni am sădit, am udat sau am fost „meșteri zidari” pentru temelie și ziduri (1 Corinteni 3:10), „lucrarea fiecăruia va fi dată pe față” în ziua Domnului.

În așteptarea acelei zile, Îl laud pe Dumnezeu și vă prezint activitățile lunii iunie.

Punctul de observație

Despre apostolul Petru se spune că „cerceta pe toți sfinții” (Faptele 9:32), cu referire la călătoria lui în comunitățile creștine.

Vizitele în bisericile locale reprezintă un punct bun de observație a stării Bisericii. Contactul direct cu adventismul local în Sabat se transformă în ocazii de „cercetare” și inspirație. Vizite de cunoaștere am avut luna trecută în bisericile din localitățile Buzău (Bethel), Sănduleni și Bacău (biserica Centru), Suceava, Râmnicu Vâlcea 2 și Cernăuți, în Bucovina din Ucraina.

Călătoria în Ucraina a răspuns invitației de a participa la inaugurarea Centrului Românesc de Cultură, Educație și Spiritualitate „Luceafărul de dimineață”, în Cernăuți. Cu același prilej, a avut loc consacrarea Bisericii Adventiste Române în același oraș, la adresa din strada Universității nr. 24. Prezența credincioșilor ucraineni vorbitori de limbă română și atmosfera ceremoniei de inaugurare mi-au reamintit stilul adventist de închinare practicat în urmă cu câteva decenii în România.

În Sabatele din 5 iunie, 19 iunie și 3 iulie am hirotonit doi colegi pastori în regiunea Muntenia, patru colegi pastori în Moldova, respectiv unul în Oltenia. O întâlnire cu grupul fraților pastori din Târgoviște am avut și în data de 15 iunie 2021.

Am avut ocazia unei întâlniri virtuale cu frații prezbiteri din țară, mijlocită de pastorul Marius Andrei, directorul Asociației Pastorale în Uniunea de Conferințe, care l-a invitat pe pastorul Erton Kohler, secretarul Bisericii Adventiste la nivel mondial, să se adreseze prezbiterilor din România într-o sesiune de instruire. La întâlnire au participat, de asemenea, și frați pastori.

Comitete

Ședințe locale ale comitetului Uniunii am avut în zilele de 16 și 23 iunie și 7 iulie. Pe 30 iunie, am avut ședința Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe, desfășurată în sala de consiliu la sediul central al Bisericii și pe platforma Zoom.

Pe lângă ședințele administrative curente cu secretarul și trezorierul Uniunii, am întâlnit cei patru candidați pentru hirotonirea ca pastor în cadrul examenului organizat de către conducerea Bisericii din Moldova, pe 9 iunie, directorii generali de la Centrul Media Adventist, Editura Viață și Sănătate și ADRA România, pe 14 iunie, auditorul din partea General Conference Auditing Service, pe 22 iunie, directorii Departamentului de Sănătate de la nivelul național și regional, convocați pentru o sesiune de lucru la Sătic, Argeș, pe 4 iulie, și membrii unei comisii de lucru la Universitatea Adventus, pe 7 iulie.

O sesiune dedicată rugăciunii și analizei cu liderii Bisericii de la nivel național și regional a avut loc la Coșna, Suceava, în 7–9 iunie. Am creat această ocazie pentru a cunoaște noile echipe de conducere și pentru a prezenta proiectul de an misionar 2021–2022. L-am invitat pe pastorul Ted Wilson, președintele Bisericii la nivel mondial, să ni se alăture în momentele de consacrare și am fost bucuroși să ascultăm mesajul său înregistrat special pentru participanții la convenție. Ne-am întâlnit virtual și cu administratorii Bisericii de la nivel european și, la final, am plănuit împreună o consultare în luna septembrie cu un grup mai numeros de credincioși reprezentativi, din toate regiunile țării.

Întâlniri oficiale

La jumătatea lunii, Universitatea Adventus m-a invitat la festivitățile de absolvire pentru Facultatea de Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Facultatea de Teologie Adventistă Pastorală și Facultatea de Asistență Socială. În aceeași zi, am întâlnit absolvenții masterului în teologie de la Andrews University și absolvenții Școlii Postliceale Sanitare „Dr. Luca” din Cernica, Ilfov.

În aceeași perioadă, am primit la sediul central al Bisericii reprezentanți ai Asociației Nekka, din Ungaria. Delegația ungară a donat mai multor școli adventiste mobilier școlar, în relație cu ADRA România și Departamentul de Educație.

Întrevederi de lucru

Pe 17 iunie, l-am întâlnit pe pastorul Nelu Burcea, director asociat al Departamentului de Libertate Religioasă din cadrul Conferinței Generale a adventiștilor de la nivel mondial.

De asemenea, am avut întrevederi de analiză cu antreprenori și departamentele de trezorerie și juridic pentru proiecte de reamenajare la Centrul Multifuncțional din Stupini, Brașov, și la sediul central al Bisericii, lângă care intenționăm să construim o sală de cult pentru biserica locală din Băneasa, Ilfov.

Pe 1 iulie, am luat parte la lucrările Consiliului Consultativ de Misiune, pentru organizarea conferințelor biblice „Isus a făcut”, din 19–28 noiembrie 2021. Directori ai Uniunii și din instituțiile ei au conturat desfășurătorul programului și conceptul general al emisiunii. În seara de 7 iulie, am întâlnit grupul prezentatorilor care vor rosti mesajul biblic, într-o primă videoconferință de lucru, pentru informare și selectarea temelor.

Comunicări publice

Pe 16 iunie, am participat la emisiunea Adevăruri și perspective cu răspunsuri despre secretele vieții spirituale, bazate pe textul din Galateni 2:20 („Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.”).

Peste două zile am înregistrat un mesaj video de informare a familiei Bisericii despre deciziile comitetului Uniunii și activitățile departamentelor ei. Am transmis, de asemenea, un scurt mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului (20 iunie).

Am adus o contribuție în campania „Renunți și câștigi”, derulată de către Departamentul de Sănătate al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. Mesajul video „Când timpul te cere erou” a fost adresat tuturor participanților la campania antifumat, cu dorința de a consolida decizia celor care vor să fie abstinenți de tutun.

În mesaj, am făcut o incursiune în istoria creștină a luptei cu dependențele, cu un apel final la autocontrol, arma de netăgăduit pentru cei care, indiferent de influențele culturale, sociale sau religioase, aleg cele mai bune informații și nu își fac rău cu propriile mâini.

Mă rog pentru persoanele sensibilizate de campanie, să Îl cunoască pe Dumnezeu și puterea Lui. Rugați-vă împreună cu mine pentru binecuvântarea tuturor sufletelor interesate de spiritualitatea adventistă și de mesajul Celor Trei Îngeri.

Binecuvântare

„…binecuvântaţi pe Domnul, toţi robii Domnului,
… Ridicaţi-vă mâinile spre Sfântul Locaş
şi binecuvântaţi pe Domnul!
Domnul să te binecuvânteze din Sion,
El, care a făcut cerurile şi pământul!” Psalmii 134

Pastor Aurel Neațu,
București,
7 iulie 2021

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print