Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – ianuarie 2022

„Mari şi minunate sunt lucrările Tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice!” – acestea sunt cuvintele de biruință ale credincioșilor din generația sfârșitului (Apocalipsa 15:3).

Buletin informativ – ianuarie 2022

„Mari şi minunate sunt lucrările Tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice!” – acestea sunt cuvintele de biruință ale credincioșilor din generația sfârșitului (Apocalipsa 15:3).

Pentru că aștept întoarcerea Domnului Isus, vreau să Îl preamăresc pe Domnul și, împreună cu poporul adventist din toată lumea, să „săvârșim lucrările lui Dumnezeu” (Ioan 6:28). În aceeași măsură, îmi doresc și odihna de lucrările noastre, la fel cum Dumnezeu „S-a odihnit de lucrările Sale” (Evrei 4:10).
După un scurt repaus la trecerea dintre ani, din 4 ianuarie, am reluat activitățile ce țin de buna rânduială a Bisericii.
 
Săptămânile lunii ianuarie

În prima săptămână, am întâlnit on-line personalul angajat în tipografia și redacția Editurii Viață și Sănătate și m-am rugat alături de ei la un nou început în 2022. Ulterior, cu secretarul și trezorierul Uniunii, am avut o întrevedere cu reprezentanți ai Fundației pentru Spitalul Adventist. În consecință, după consultări cu administratorii și comitetul executiv al Uniunii, în cursul lunii ianuarie, am publicat în Curierul Adventist un comunicat despre începerea lucrărilor de construcție la spitalul din Târgu Mureș. O sesiune de orientare am avut și cu reprezentanți ai Departamentului de Comunicare și responsabili în administrarea domeniilor de internet ale Bisericii.
 
În a doua săptămână a lunii ianuarie, am lucrat împreună cu administratorii Uniunii, cu directorii de departamente și cu cei șase președinți ai conferințelor Uniunii, având pe agendă un proiect evanghelistic pentru frații din Ucraina, zona Donbas, și solicitări administrative din zona dreptului bisericesc. Am reluat cursurile cu studenții Facultății de Teologie Pastorală de la Universitatea Adventus și am predat disciplina drept bisericesc. 
 
Ca mențiune specială, în toată această perioadă am fost în izolare, fiind diagnosticat cu COVID-19. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că, în aceste noi circumstanțe, pe care le-am traversat personal pentru prima dată, mi-a oferit harul de a nu întrerupe lucrul pentru Biserică și am fost activ prin intermediul mijloacelor electronice.
 
Prima parte a celei de-a treia săptămâni a fost petrecută la Centrul de Tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Conferința Oltenia, din Sătic, Argeș, pentru evaluarea și implementarea strategiei pe termen mediu și lung. Membrii comitetului ne-am dorit să avem un timp dedicat în care să aprofundăm cu atenție deplină toate opiniile sintetizate în discuțiile cu grupul de laici și pastori, cu care ne-am consultat la sfârșitul lunii septembrie și în decembrie 2021.
 
În ultima săptămână din ianuarie 2022, împreună cu membri din partea comisiei Asociației Adventiste de Acreditare (AAA), am participat la evaluarea Universității Adventus și a Școlilor Postliceale Sanitare din Brăila și Cernica. Pe 27 februarie, la ședința executivă a Conferinței Generale, am votat componența comitetului de planuri și hotărâri, în pregătirea sesiunii elective din 6–11 iunie, anul curent, în St. Louis, Statele Unite ale Americii.
   
Ulterior, am înregistrat devoționale video în studioul Editurii Viață și Sănătate, am participat la o slujbă de înmormântare în județul Olt și am fost prezent on-line la ședința comitetului Conferinței Generale. 
 
Lucrări din luna februarie
 
Pe 3 februarie, am călătorit la Târgu Mureș pentru o convorbire administrativă cu pastorul Barna Magyarosi, secretarul Diviziunii Intereuropene a Bisericii Adventiste. A doua zi, am luat parte la organizarea campaniei naționale de conferințe biblice din Bacău, transmise în direct din Biserica Adventistă Bacău-Centru, în 1–9 aprilie 2022, de la ora 21:00. Le-am spus colegilor pastori care vor predica ce așteptări am cu privire la stilul de predicare, atât de la ei, cât și de la mine. Ieri, 10 februarie, comitetul Uniunii a selectat titlul general pentru suita de acțiuni: „Vino, Doamne Isuse!”. Ne dorim ca oricine să răspundă cu „Amin” la această rugăciune apocaliptică de pe ultimele pagini ale Bibliei (Apocalipsa 22:20), și prin evenimentul acesta să atragem atenția asupra promisiunii Domnului Isus. Estimăm că Uniunea va investi minimum 25 000 euro pentru producție, difuzare și suport logistic, dar investițiile cele mai mari vor fi realizate de medici și voluntari, în parteneriat cu direcțiile de asistență socială din primăriile și școlile partenere. 
 
Din agenda zilnică, am ales să menționez pentru acest raport două audiențe de tip consiliere pastorală de familie, acordate unor soți în impas, pentru care am lucrat împreună cu directorul unei instituții. 
 
Pe 4 februarie, am înregistrat și un mesaj video de zece minute pentru familia Bisericii. Secțiunile videoului sunt disponibile în comentariul fixat, în bara de play a acestuia și pe blog.
 
Astăzi am fost invitat la Academia Română cu ocazia evenimentului „Ministerul Cultelor – 160 de ani“. Împreună cu mine au participat o delegație din partea Speranța TV și directorul Departamentului de Comunicare, pastorul Dragoș Mușat. Cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Ministerului Cultelor, alături de conducători ai cultelor din România, am rostit o alocuțiune în numele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.
 
Direcții cu impact
 
Trebuie să amintesc și aici faptul că în această perioadă, la nivelul Uniunii, am reușit să deschidem o nouă linie de comunicare cu credincioșii adventiști. Inițiativa noastră mai veche este implementată acum cu succes la nivelul departamentului de comunicare; în fiecare săptămână expediem electronic un buletin informativ către prezbiterii bisericilor locale și responsabilii de comunicare. 
 
Un alt fapt semnificativ este că Uniunea a fost implicată în discuții cu Secretariatul de Stat pentru Culte pentru stabilirea unei scheme de compensare la consumul de energie electrică şi gaze naturale în cazul bisericilor adventiste, pentru sezonul rece 2021–2022. Sperăm ca, prin plafonareaprețului final facturat al energiei electrice și al gazelor naturale, bugetele bisericilor locale să fie folosite mai ușor pentru îndeplinirea mandatului încredințat de Domnul nostru Isus Hristos.
 
Vizite și comitete

În perioada raportată aici am vizitat bisericile din Furculești (Teleorman), Cocorăștii-Colț (Prahova), Șepreuș și Sintea Mare (Arad), Dumbrăvița și Brașov „Maranatha” (Brașov).
 
Ședințe de comitet restrâns am avut în ianuarie în zilele 12, 17, 18 și 26, iar în februarie, pe 9. Dintre hotărârile cele mai importante ale comitetelor locale și executive, menționez: protocolul de colaborare între Uniunea de Conferințe, cele șase unități administrativ-teritoriale, Asociația Sola Scriptura și Editura Viață și Sănătate; atribuțiile pastorului care gestionează activitatea din centrul de influență Sola Scriptura; un ajutor financiar pentru Uniunea Bisericii Adventiste din Republica Moldova; o subvenție acordată personalului pastoral și studenților la masterul în teologie la achiziția Bibliei ucenicului; un apel de evaluare a unei decizii de retragere a acreditării pastorale și o solicitare a unui fost membru de a fi reprimit în rândurile Bisericii. 
 
În mod special, fac referire la răspunsurile scrise de membrii comitetului pentru grupurile de consultări cu laicii și pastorii și, de asemenea, la campania națională de implicare totală a credincioșilor „Vino, Doamne Isuse!” de la Bacău, din 1–9 aprilie 2022. Diseară, 10 februarie 2022, medicii adventiști din Conferința Moldova se întâlnesc on-line pentru organizarea acțiunilor de voluntariat, iar duminică, 13 februarie, mă voi întâlni cu pastorii, prezbiterii, misionarii, evangheliștii cu literatura și responsabilii de comunicare din bisericile Moldovei. 

Pentru cititorii acestor rânduri și pentru toată Biserica Dumnezeului nostru, asemenea profetului Isaia, mă rog Domnului să ne dea pace, iar tot ce facem noi, El să împlinească pentru noi (Isaia 26:12).
 
Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
București, 10 februarie 2022

 

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print