Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – februarie 2022

„Toate lucrările Domnului se împlinesc cu credincioşie.” (Psalmii 33:4)

Buletin informativ – februarie 2022

„Toate lucrările Domnului se împlinesc cu credincioşie.” (Psalmii 33:4)

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a fost fondată în America în timpul unui război civil, o perioadă periculoasă pentru nașterea unei biserici și, în același timp, cea mai mare criză pe care națiunea o avusese vreodată de înfruntat. Totuși, speranța și dorul după întoarcerea lui Hristos i-au făcut pe adventiști să nu fie preocupați excesiv de reforme sociale sau de abolirea sclaviei. Ei deplângeau controversele politice care distrăgeau atenția oamenilor de la pregătirea pentru a Doua Venire a Mântuitorului și au reușit să pornească o mișcare religioasă care continuă până astăzi.
 
Scurtul meu raport pentru intervalul 11 februarie – 21 martie 2022 cuprinde zilele când în România am făcut față provocărilor de război la granița nord-estică, o situație fără precedent pentru mulți credincioși. În aceste împrejurări neobișnuite, am simțit că Biserica manifestă o forță extraordinară de mobilizare chiar în perioade extreme. Pentru mine, faptul acesta nu a fost atât de surprinzător pe cât a fost de încântător.
 
Inspirat de miile de credincioși și voluntari, m-am implicat personal în gestionarea situației. Încă din prima zi de război am invitat președinții celor șase unități administrative să se alăture discuției din comitetul local al Uniunii pentru a acorda sprijin umanitar adventiștilor din Ucraina. Ulterior, după ce s-au format grupuri de lucru pentru starea de urgență, prin Departamentul de Grupuri Etnice și ADRA România, am vizitat vămile din Siret, Isaccea, Sighetu Marmației și am trecut granița într-un convoi umanitar pentru a-i întâlni pe frații adventiști din Cernăuți.
Fiind în contact permanent cu centrele de control pentru situația refugiaților și a voluntarilor, am putut comunica cele mai actualizate informații la întrunirile pastorale, în mesaje particulare și televizate, în videoconferințe cu reprezentanți ai Bisericii de la nivel european și, de asemenea, pe conturile oficiale de social-media.

De atunci până astăzi, la aproape fiecare ședință de comitet, am monitorizat situația resurselor umane și financiare și, prin mijloacele pe care le deținem, am încercat să oferim dovezi de bună credință și împreună-simțire. În mesajele video din 2526 și 27 februarie, precum și în cele difuzate la centrul de primire al refugiaților din Coșna și la Speranța TV (11 martie), puteți găsi informații suplimentare (vezi și mesajul din 18 martie).

Ședințe de comitet local am avut pe 16 și 24 februarie și în zilele de 3 și 16 martie. Acest răstimp a fost încărcat cu întruniri în grupuri restrânse și multe apeluri telefonice. Mulți pastori și mulți voluntari adventiști au mers „a doua milă”, fiind extrem de activi în slujirea victimelor de război. Nu am fost pregătiți pentru evoluția circumstanțelor, dar acum putem spune că experiența dobândită ne este de ajutor și „vom povesti lucrările Domnului” (Psalmii 118:17). În aceeași perioadă am vizitat bisericile adventiste din Cervenia, Bacău, Poienile de sub Munte (cu participarea fraților din Crasna Vișeului, Repedea și Ruscova), Peretu, Craiova, Pitești, Tulcea, Sighetu Marmației.

Dincolo de situația creată prin criza refugiaților, am întreprins activitățile curente, programate anterior: audiențe pentru credincioși, consultări cu directori de instituții, deplasarea în Slovenia pentru consiliul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor, videoconferințele cu Consiliul Director al Spitalului Oncologic din Tîrgu Mureș, vizita la Școala postliceală sanitară „Dr. Luca” din Brăila și la liceul Eviss din Iași, participarea la sesiunea de organizare a celui de-al VII-lea Congres Medical Adventist anul acesta, în luna octombrie.

Un fapt cu semnificație practică a fost că, din data de 12 martie 2022, după doi ani de restricții în pandemie, închinarea în bisericile noastre a revenit la normalitate, fără impuneri oficiale cu privire la închinare, distanțare sau număr de participanți, program redus și altele. Pentru aceasta, Îi mulțumesc bunului Dumnezeu și laud Numele Lui.

„Bunătatea Domnului ţine în veci pentru cei ce se tem de El şi îndurarea Lui, pentru copiii copiilor lor.” (Psalmii 103:17)

Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
București, 14 aprilie 2022

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print