Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ din perioada 1 septembrie – 30 decembrie 2023

Regii Vechiului Testament aveau obiceiul de a scrie cronici cu fapte. La sfârșitul vieții împăraților, istoricul biblic adaugă un refren: „Celelalte fapte […] și tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în Cartea Cronicilor împăraților…?”

Buletin informativ din perioada 1 septembrie – 30 decembrie 2023

Regii Vechiului Testament aveau obiceiul de a scrie cronici cu fapte. La sfârșitul vieții împăraților, istoricul biblic adaugă un refren: „Celelalte fapte […] și tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în Cartea Cronicilor împăraților…?”

Ideea de carte a faptelor (vezi 1 Împărați 11:41) – ca anale regale pentru posteritate – e plină de înțelepciune. Oamenii rețin faptele, în timp ce motivațiile le scapă. Și poate de aceea judecata pământenilor după moarte Dumnezeu o face „după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărțile acelea” (Apocalipsa 20:12).

În raportul meu pentru toamna și sfârșitul anului 2023, adaug, ca mărturie personală, atitudinea cu care am lucrat în ultimul trimestru. Chiar dacă motivația nu se vede întotdeauna, îmi pasă de Biserică: aceasta m-a motivat în faptele mele. Când cântăresc deciziile, ceea ce atârnă greu în balanță este cauza generală a Bisericii, la care sunt deprins să mă gândesc întotdeauna.

Pastorație

În ultimele patru luni, programul de Sabat a însemnat deplasări în 22 de comunități locale, pentru vizitare, învățare sau sărbătoare: Ocnița (Bistrița), Toaca (Mureș), Popa Tatu și Balta Albă (București), Betel (Arad), Hațeg (Hunedoara), Southern University Church (SUA), Milișăuți și Gura Humorului (Suceava), Țigănești nr. 1 (Teleorman), Labirint (București), Liceul Internațional Integritas (Budiu Mic), Maranatha (Ploiești), Moreni (Dâmbovița), Pietroșani (Prahova), Cartier Vest (Ploiești), Perieni și Maranatha (Iași), Betania și Sărărie (Iași), Bacău, Alba Iulia.

Pe lângă acestea, am mers în locuri însemnate ale adventismului românesc, în special acolo unde am fost invitat să consiliez sau să mă rog. Astfel, am vizitat de mai multe ori construcția Spitalului Oncologic de la Târgu Mureș, Centrul de Sănătate din Codlea (Brașov) la deschidere, centrul medical CardioMed din sudul țării, Liceul Internațional Integritas, Școala Gimnazială Adventistă Excelsis din Ploiești și Universitatea Adventus, unde am predat cursuri de drept bisericesc pentru studenții la teologie pastorală. Am observat îndeaproape, în desfășurare directă la fața locului, campaniile evanghelistice „Împreună pentru oameni”, desfășurate la Timișoara și la București. Întrevederi față în față cu corpul pastoral am avut în Banat și în Muntenia. Prezbiteri și alți slujbași din biserici locale am întâlnit organizat în Moldova și în Oltenia. O întrevedere unică am avut cu pastorii adventiști maghiari din România și din Ungaria.

Din activitatea mea pastorală raportez și audiențele primite în biroul de la sediul central, consilierea colegilor pastori care slujesc în Uniune și conferințe, participarea la înmormântări (două în ultima săptămână), prezența la Congresul Maghiarilor Adventiști, la Congresul Medicilor Adventiști, la congresul de misiune al voluntarilor în evanghelizările din București, la convenția adventiștilor care dețin afaceri și la Convenția de Misiune a Femeii. La acestea sunt invitat să reprezint Uniunea și să predic, ceea ce îmi oferă ocazia să Îl laud pe Domnul, întrucât le pot relata credincioșilor aspecte îmbucurătoare din viața Bisericii, situații pe care le cunosc în țară. Evenimente precum centenarele bisericilor Popa Tatu și Labirint (București) sau Ocnița (Bistrița) și concertul aniversar a 30 de ani de Radio Vocea Speranței au fost invitații adresate biroului președintelui pe care am fost binecuvântat să le onorez.

Înțeleg că multe au fost momente festive, în care am văzut partea frumoasă a lucrurilor, dar de fiecare dată am stat între oameni, deschis să le răspund celor care mi se adresează cu dorința de a discuta chestiuni particulare. În cursul săptămânii, preiau telefonic zeci de recomandări și reacții generate de evenimente ale bisericilor sau de acțiuni ale unor angajați ai Bisericii.

Din grijă față de turma lui Dumnezeu, m-am adresat tuturor credincioșilor adventiști cu un mesaj informativ o dată la 2-3 săptămâni, în format video sau scris. Am sintetizat în aceste comunicări știri de interes misionar -administrativ și îndemnuri pentru continuarea luptei spirituale. Amintesc aici participarea la două emisiuni de televiziune și acordarea mai multor interviuri pentru Speranța TV. În afară de acestea, în fiecare săptămână am raportat o parte din agenda zilnică pe blogul oficial și pe contul de Facebook.

Conducere

În principal, actul de conducere l-am întreprins în cadrul ședințelor administrative. Am avut 8 ședințe de comitet local (13 și 27 septembrie, 10, 24 și 25 octombrie, 8 și 28 noiembrie, 19 decembrie), 4 ședințe de board cu instituții ale Uniunii, 2 ședințe cu reprezentanți ADRA de la birourile românești și internaționale, 1 consiliu național de educație, 1 comitet executiv al Uniunii și am fost invitat la 1 ședință ordinară în comitetul executiv al Bisericii din Transilvania Sud și la 1 ședință extraordinară în comitetul executiv din Moldova.

În ultimele zile din octombrie am organizat o convenție cu președinții conferințelor. Am participat de asemenea la Outpost Centers International în Stupini, Brașov, o convenție a entităților care sprijină misiunea Bisericii, iar de Ziua Națională a României am răspuns invitației transmise de domnul președinte Klaus Werner Iohannis de a reprezenta Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la ceremonia din piața Arcul de Triumf din București.

În afara țării, am fost la Friedensau (Germania), pentru Consiliul de Educație Adventistă Europeană, la sediul Conferinței Generale (SUA), pentru Consiliul Anual de Toamnă, și la Plovdiv (Bulgaria), pentru ședința executivă a comitetului bisericesc de la nivel european.

Pentru o viziune biblică despre aplicarea standardelor adventiste în comunitățile noastre de pe teritoriul României, precum și pentru reafirmarea poziției noastre oficiale față de LGBTQ+, am emis un comunicat.

În calitate de președinte, am transmis mesaje de final de an către sponsori ai ADRA România, către publicul Centrului Media Adventist, către comunitățile adventiste de limbă maghiară, către frații gabori și romi și, de asemenea, către bisericile adventiste din țară, cu ocazia Anului Nou. Textul și înregistrările se găsesc aici.

Alte rapoarte

În infograficul de mai jos, veți găsi o imagine de ansamblu a activității mele din anul 2023. Un raport sintetic pe ultimele luni, înaintat Bisericii, puteți citi de asemenea pe blog.

Spre aducere aminte și pentru binecuvântarea credincioșilor adventiști, închei cu rugăciuni din Psalmi:

„Ascultă glasul rugăciunilor mele, când strig către Tine,
și când îmi ridic mâinile spre Locașul Tău cel Sfânt!” (Psalmul 28:2).
„[…] întărește pe cel neprihănit,
Tu, care cercetezi inimile și rărunchii, Dumnezeule drept! […]

Eu voi lăuda pe Domnul pentru dreptatea Lui
și voi cânta Numele Domnului, Numele Celui Preaînalt” (Psalmul 7:9,17).

Pastor Aurel Neațu, București, 28 decembrie 2023 

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print