Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Starea Bisericii în pandemie – Raport #1, 28 martie 2020

Starea Bisericii în pandemie – Raport #1, 28 martie 2020

În ultimele săptămâni, am schimbat frecvent informații cu directorii de instituții și administratorii Conferințelor. Dată fiind situația de față în România, vin înaintea dumneavoastră cu un raport despre starea Bisericii în contextul pandemiei.

Am cerut date de ultimă oră, pentru a cunoaște situația din țară și modul în care noi ca organizație ne adaptăm la provocări zi după zi.

Sunt vremuri pentru care nu avem experiență. Lucrurile care se întâmplă sunt noi, dar aceasta nu ne sperie. Profeția ne-a avertizat că, pe măsură ce ne apropiem de revenirea Domnului Isus, vor apărea evenimente cu totul surprinzătoare.

În fiecare zi, împreună cu colegii și președinții de Conferințe comunicăm la telefon și încercăm să facem față, să ținem pasul cu cerințele care se schimbă de la o zi la alta. Voi face câteva precizări despre numărul adventiștilor infectați cu COVID-19, mă voi referi mai târziu la situația din România și din alte câteva state europene.

Am primit ieri informații detaliate, experiențe, liste cu activități pe care angajații și voluntarii Bisericii Adventiste din România le-au întreprins în această perioadă. Sunt multe și îmbucurătoare. Biserica nu este în pauză, Biserica Adventistă are capacitatea să iasă din această criză mai puternică și mai unită.

Nu pot aminti toate lucrurile frumoase care merită știute de toți, dar vă mulțumesc dvs., celor care lucrați pentru Biserică în aceste zile mai grele, și vă asigur că mă rog pentru voi, pentru slujbașii Bisericii și pentru voluntarii care jertfesc resurse și energie în Numele Domnului Isus.

Suntem oamenii speranței și am ales să vă prezint veștile bune. Noi trebuie să răspândim speranța, nu teama.

95% dintre cele peste 60 de instituții adventiste de educație, inclusiv Universitatea Adventus, desfășoară cursuri online. Felicit dascălii pentru implicare și le urez succes elevilor și studenților în acest an școlar de neuitat.

În mod cu totul surprinzător, știu că unele librării au avut vânzări neobișnuit de mari în ultimele zile. Angajații din editura și tipografia Bisericii lucrează. Au creat un pachet special de cărți, ale speranței, „pentru cei care vor să înțeleagă evenimentele finale în context”. Editura Viață și Sănătate a donat cărți persoanelor aflate în carantină în București și oferă gratuit titluri despre speranță în format electronic.

Evangheliștii cu literatura sunt o categorie destul de afectată. Pentru următoarea perioadă, Uniunea preia integral cheltuielile de salarizare pentru colportori. Același lucru îl vor face Conferințele pentru librari în următoarele luni.

Apreciez în mod deosebit personalul de la Speranța TV și Radio Vocea Speranței, care lucrează la foc continuu, la sediul Centrului Media Adventist. Realizatorii nu pot lucra de la distanță și ne rugăm ca Dumnezeu să îi ocrotească pe toți. Dincolo de adaptarea permanentă a grilei de programe, au avansat în discuția cu Ministerul Educației pentru un proiect de teleșcoală. Acum sunt în căutare de profesori voluntari.

ADRA România este o altă instituție din prima linie. Asistenții sociali au fost instruiți să lucreze protejat în favoarea populațiilor cu risc crescut de infectare cu COVID-19. Săptămâna trecută au ajutat peste 500 de beneficiari din medii vulnerabile, oferindu-le informații, produse de igienă, pachete cu alimente de bază și chiar transport. În aceeași manieră a lucrat și Asociația „Ridică-te și umblă”, în parteneriat cu Primăria Capitalei. La nivel național, sprijină 500 de persoane cu dizabilități.

Departamentul de Sănătate ne-a oferit consiliere și a emis comunicate ori de câte ori s-a impus lucrul acesta. Săptămâna aceasta a fost elaborat un document cu instrucțiuni pentru voluntari.

Revista Semnele timpului și site-ul www.semneletimpului.ro s-au adaptat situației actuale. Până acum, au fost publicate 19 articole, pe care le puteți vizualiza pe pagina dedicată subiectului COVID-19. În 13 zile de la primul articol publicat, mai mult de un sfert de milion de utilizatori unici au accesat site-ul www.semneletimpului.ro. Într-o singură zi, peste 48 000 de utilizatori au intrat pe site. Pe tot parcursul zilei, în fiecare secundă, sunt prezenți între câteva sute și o mie de utilizatori. O selecție din aceste articole se va regăsi și în ediția tipărită.

Pastorii au fost greu încercați în aceste zile. Cunosc mulți colegi care au lucrat în condiții deosebite de stres și risc major. Rugați-vă în fiecare zi pentru pastorii dvs.! Unele sarcini au fost suspendate, în timp ce realitatea de pe teren a creat pe loc îndatoriri noi și mult mai complexe. Asociația Pastorală a pregătit un ghid de intervenții, cu sugestii pentru desfășurarea ceremoniilor pe timp de pandemie. De asemenea, Asociația Pastorală lucrează la un caiet de sarcini pastorale pentru timpurile acestea.

Am observat un element care s-a repetat în multe regiuni: membrii comitetelor Conferinței și-au împărțit pastorii între ei, pe grupe, și comunică foarte des, se consiliază reciproc, iar gradul de colaborare a crescut. Pastorii au creat grupuri de comunicare cu membrii. Mulți reușesc să comunice cu regularitate, oferă informații actualizate, încurajează și motivează comunitățile virtuale.

A crescut producția de video-uri, de materiale devoționale, s-au creat în mod organizat postări de tip motivațional.

Ne-am adus aminte de valoarea diaconiei, de diaconia fiecărui membru, de fiecare membru al grupei Școlii de Sabat și am înțeles câtă binecuvântare avem în organizarea Bisericii, așa cum este ea implementată.

Am cerut ca persoanele vulnerabile să fie contactate cu regularitate, ca să putem oferi asistență spirituală și socială. Din rapoartele primite, am observat dorința de a fi în contact cu toți membrii bisericii și în special cu cei care fac parte din categorii de risc. Să rămânem aproape unii de alții. Suntem cu toții de aceeași parte a luptei, părtași la același necaz și ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute pe toți să ieșim din această criză.

O resursă importantă creată a fost lista cu cele aproximativ 70 de biserici care transmit cel puțin un program religios în direct pe săptămână. De la publicare, lista a crescut și continuă să crească. Bisericile și-au adaptat programele, unii continuă difuzarea online, alții au făcut adaptări de orar și urmăresc programele naționale de la Speranța TV, în fiecare sâmbătă de la 10-12. S-au desfășurat comitete prin videoconferință, la toate nivelurile, în bisericile locale, la conferințe, comitete executive. Tehnologia ne-a ajutat să ne vedem, să luăm decizii și să mergem înainte.

A fost o explozie de sesiuni live și videoconferințe online: pentru urgențe, pentru hotărâri în cadrul sesiunilor de lucru, pentru servicii divine, pentru ore de rugăciune, lanț de rugăciune, oră de rugăciune a pastorilor, oră de rugăciune a misionarilor, școală de lideri etc. Aproximativ 5% din bisericile noastre la nivel național transmit servicii divine în direct în fiecare Sabat. Vă mulțumesc pentru aceasta.

Ceremoniile de Sfânta Cină au fost amânate, însă chiar zilele trecute s-au desfășurat servicii divine de botez și chiar cununii și, bineînțeles, servicii de înmormântare, care nu pot fi oprite sau amânate, toate cu respectarea condițiilor impuse de guvern. Fac o precizare importantă. Este de fapt o invitație generală: Ne vom bucura ca, în primul Sabat în care suntem toți, să începem cu Sfânta Cină și vom găsi soluții pentru aceasta. Așteptarea noastră va fi binecuvântată și vom putea avea, ca niciodată, un Sabat național cu Sfânta Cină în toate bisericile și vom primi harul lui Dumnezeu.

Continuând raportul, Departamentul de Tineret a organizat Săptămâna de rugăciune a tinerilor adventiști în cinci locuri diferite.

La Uniune și la Conferințe se produc mesaje biblice și mesaje pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Se fac transmisiuni live pentru fiecare categorie de vârstă la Școala de Sabat pentru copii.

Departamentul de Comunicare a monitorizat prevederile legislative și a transmis cu regularitate comunicate. Vă rugăm să urmăriți mesajele noastre pe www.adventist.ro și, de asemenea, pe pagina oficială de Facebook a Uniunii. Vă rugăm să vizualizați acolo campaniile „Uniți în rugăciune” și „Sunt aici să te ajut”. Alte proiecte adaptate la realitățile pandemiei COVID-19 sunt noile serii de clipuri video de la Sola Scriptura și Hope Discovery.

În altă ordine de idei, dintr-odată, adventiștii au citit cu alți ochi cărțile profetice. Am descoperit noi sensuri în cărțile Evenimentele ultimelor zile, Tragedia veacurilor, am văzut noi profunzimi în pasajele profetice ale Bibliei, ne-am întrebat cu toții despre vremea sfârșitului și am încercat actualizarea scenariilor. În câteva săptămâni, valul de evenimente globale ne-a trezit la o nouă perspectivă. Frații mei, să continuăm să veghem și să ne rugăm! Să continuăm să așteptăm și să lucrăm! Să răspândim speranța, nu teama!

De asemenea, analizăm opțiuni de transmitere a unei teleevanghelizări, un fel de NET adaptat la mediul online în 2020. În Comitetul Executiv al Uniunii, căutăm cu atenție un proiect social de anvergură prin care să întâmpinăm nevoile generate de COVID-19 în România. Am votat un fond de ajutor pentru persoanele vulnerabile, pe care îl vom distribui în cadrul Conferințelor. Unele unități de cazare din circuitul administrativ intern pun la dispoziția autorităților, în caz de nevoi urgente de carantină, 200 de paturi. A fost achiziționată aparatură medicală care urmează să fie donată de către Conferința Oltenia Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova. Ne dorim proiecte similare și în celelalte Conferințe.

După informațiile actualizate ieri, în România, sunt patru membri adventiști infectați cu COVID-19 și alți opt în carantină. Starea celor care au virusul este bună, o soră a fost deja externată. În Italia, sunt mai puțin de 20 de persoane infectate și s-au înregistrat două decese. În Franța și Belgia, sunt aproximativ 15 persoane confirmate pozitiv, niciun deces. Din Anglia nu avem date suficiente, dar presa adventistă internațională a confirmat un deces. În Spania sunt cei mai mulți credincioși afectați, în număr de 53, și 3 persoane decedate.

În final, fac un apel pentru rugăciune, în special pentru cadrele medicale din România, care gestionează lupta cu noul coronavirus. Avem în biserică mulți frați și surori doctori, oameni scumpi, greu încercați în criza națională. Dumnezeu să le dea curaj și sănătate deplină!

Să fim uniți în rugăciune! Sunt vremuri extraordinare. Este un privilegiu să trăim în aceste timpuri și să fim oameni ai speranței.

Să răspândim speranța, nu teama! Să răspândim speranța, nu virusul!

Voi reveni cu alt raport când situația o va impune și fie ca Dumnezeu să vă întărească sufletele!

Raport difuzat în cadrul emisiunii Ediție Specială, la Speranța TV, sâmbătă, 28 martie 2020, orele 11:00–12:00.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print