Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Starea Bisericii în pandemie – Raport #2, 11 aprilie 2020

Starea Bisericii în pandemie – Raport #2, 11 aprilie 2020

Spun „bună ziua” tuturor telespectatorilor postului Speranța TV și ascultătorilor Radio Vocea Speranței și, de asemenea, mă adresez tuturor colegilor pastori și credincioșilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România cu salutul nostru obișnuit „Pacea Domnului și Sabat fericit”!

Vin înaintea dumneavoastră cu al doilea raport despre starea Bisericii Adventiste, la o lună de când pandemia a ajuns și în România. Am privilegiul să vă prezint fapte ale Bisericii scrise în cartea cronicilor noastre. Pandemia nu este în primul rând despre un virus necucerit până acum, ci este despre dumneavoastră și despre puterea oamenilor speranței uniți în rugăciune. Pentru că, așa cum scria apostolul pe vremuri, „noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd, căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veșnice” (2 Corinteni 4:18).

Așadar, în criza umanitară actuală, mai întâi acord atenție credincioșilor care își păstrează calmul și optimismul, voluntarilor curajoși și colegilor pastori. Persoanele în suferință, liderii care își mențin echilibrul și direcția, frații și surorile care duc mai departe „lupta cea bună a credinței”, toți aceștia au pentru mine o importanță mult mai mare decât virusul care traversează lumea întreagă.

În primul capitol al acestui raport, am așezat răspunsul Uniunii de Conferințe la gestionarea situației generate de coronavirus.

Următorul capitol sintetizează rapoartele primite ieri din cele șase regiuni administrativ-teritoriale, iar, în final, vă prezint ultima statistică despre adventiștii români bolnavi de COVID-19.

La sediul central al Bisericii din România, prioritatea noastră a fost un răspuns unitar la criză, pentru menținerea contactului între membri, pastori și conducerea Bisericii prin consiliere și coordonare. În acest scop, am inițiat o ședință săptămânală a Consiliului pentru situații speciale, format din cea mai mare parte a comitetului executiv al Uniunii. Am lucrat prin videoconferințe, într-o formulă de urgență, și am emis săptămânal un comunicat. Așa dorim să procedăm până la încetarea stării de urgență.

Ca urmare a modificărilor survenite în regimul de muncă, am votat fișa cu noile atribuții ale pastorului și am pus la dispoziția acestora un ghid de misiune, un alt document pentru ceremonii de cult și slujire pastorală și recomandări pentru voluntariat pe perioada pandemiei.

Pentru aceasta, am oferit un fond de 180 000 de euro, împărțit în mod egal la nivel național și, pentru eficientizare, am cerut ca la fiecare două săptămâni să primim un raport din partea colegilor pastori. Fondul amintit urmează să fie folosit pentru susținerea grădinițelor și a școlilor, pentru acțiuni sociale și donații către spitalele care tratează bolnavii de COVID-19.

Și noi, membrii comitetului Uniunii, am votat un buget pentru implicare personală în acțiuni de voluntariat din prima linie, în favoarea persoanelor vulnerabile.

O altă inițiativă pe care doresc să o amintesc aici este înființarea unui grup de pastori, specialiști și psihoterapeuți, care vor consilia gratuit, prin telefon, persoanele aflate în dificultate din cauze de singurătate, boală și depresie. Până acum avem 22 de persoane care vor răspunde apelurilor telefonice, după un orar prestabilit.

În altă ordine de idei, Uniunea de Conferințe a achiziționat ieri și urmează să doneze Spitalului „Victor Babeș” din București aparatură medicală în valoare de 10 800 de euro: un electrocardiograf, un monitor de ATI și trei cărucioare.

Al doilea capitol este despre ce s-a întâmplat la nivelul teritorial al administrației și despre intervenția voluntarilor și a angajaților Bisericii. Președinții Conferințelor mi-au trimis rapoarte detaliate cu acțiuni întreprinse la nivel regional. Îmi pare rău că, din lipsă de timp, voi oferi doar un raport succint, dar am convingerea că toate faptele bune făcute prin credință în zilele acestea vor fi trecute în cronicile Cerului. În primul rând, menționez donațiile făcute în numele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

În țară, până acum, cele șase Conferințe au făcut donații în valoare de 425 000 de lei. Unele biserici locale și câteva ONG-uri administrate de credincioși adventiști au donat materiale în valoare de peste 165 000 de lei. Cu siguranță realitatea din teren depășește cifrele comunicate. O însumare parțială arată că, în ultimele două săptămâni, Biserica Adventistă a donat aproape 1 000 de combinezoane, 20 000 de măști, 50 000 de mănuși și zeci de echipamente medicale pentru spitale, electrocardiografe, tuneluri dezinfectante, nebulizatoare, lămpi sterilizatoare, prize de oxigen, precum și alte sute de articole, cum ar fi lenjerii de pat, botoși și soluții dezinfectante sau alcool sanitar. Sunt discuții avansate pentru achiziționarea unui ventilator portabil. Toate acestea împreună cu speranță!

Este clar că cifrele nu spun totul. Cifrele nu pot cuprinde curajul. De exemplu, numărul angajaților care lucrează într-o instituție adventistă de interes public și național nu indică în niciun fel teama pe care părintele acela o are atunci când intră în casă și își privește copilul, gândindu-se că desele ieșiri din casă și interacțiunea de peste zi cu colegii de serviciu i-ar putea pune sănătatea în pericol.

Dacă veți căuta impactul nostru la nivel național, gândiți-vă că avem peste 1 000 de biserici închise în țară. Dar am ieșit cu peste 1 000 de voluntari să dăm o mână de ajutor, zi de zi. Circa o treime dintre acești voluntari activi sunt înscriși pe listele primăriilor și s-au angajat să lucreze responsabil, în colaborare cu autoritățile locale. Avem peste 100 de parteneriate încheiate cu consilii locale și am donat, doar în ultimele două săptămâni, peste 3 000 de pachete cu alimente de bază, plus o tonă de alte alimente.

Dincolo de cifre, permiteți-mi să dau un al doilea exemplu, dintr-o altă instituție adventistă, ADRA România, acum în a patra săptămână de implementare a proiectului „Sprijin umanitar COVID-19”, proiect care a avut 977 de beneficiari în această săptămână. Sunt oameni care au ales să nu mai meargă acasă, ci să rămână permanent la sediul angajatorului, pentru a-i proteja pe cei dragi. Pleacă dimineața la ora 7 pe teren și se întorc aproape de miezul nopții. Unul dintre ei spune: „Dacă nu suntem aproape de oameni acum, când au nevoie de ajutor și nu se pot deplasa, și dacă nu mergem acum la poarta lor, atunci când să mai fim?”
Pandemia aceasta va trece, însă oamenii nu vor uita cine a fost aproape de ei atunci când au fost în necaz. Pe săraci, spunea Domnul Isus, îi aveți întotdeauna în mijlocul vostru.

În cealaltă parte a țării, un voluntar, membru al Bisericii Adventiste, a fost atât de impresionat de situația cu care se confruntă cadrele medicale, încât a hotărât împreună cu trei prieteni să susțină din bugetul propriu masa cadrelor medicale de la UPU Suceava, de la secția de boli infecțioase, a celor de la SMURD, a personalului de la mai multe servicii de ambulanță și a polițiștilor din anumite filtre de control. 180 de porții, de trei ori pe zi. Ei declară că vor face același lucru în continuare, fiind mânați de dragostea Mântuitorului.

Frații și surorile adventiste au căutat să fie de ajutor. Unii au confecționat măști, alții au cumpărat medicamente, au xeroxat exemplare din „Declarația pe proprie răspundere” și le-au distribuit în localitate. Alții au mers la biserică pentru a repara clădirea. Șase persoane au cerut fără întârziere botezul, un copil a fost binecuvântat, trei bolnavi au primit ungerea. Vizitele pastorale nu au încetat în perioada aceasta. Dintr-o singură conferință, am primit un raport de 600 de vizite pastorale.

Aproape toți am descoperit utilitatea platformelor de comunicare, indiferent de numele lor: Zoom, Skype, WhatsApp etc. Este adevărat că de acasă se vede altfel decât se trăiește în biserici. Dar ne ajută pe cei mai mulți. Foarte mulți pastori au ore de rugăciune prin intermediul acestor platforme de comunicare și chiar desfășoară Școala de Sabat.

S-a dublat numărul bisericilor care oferă cel puțin o transmisiune în direct pe internet în fiecare săptămână. Acum, o zecime din bisericile noastre reușesc lucrul acesta, ceea ce este un motiv de laudă la adresa lui Dumnezeu și de mulțumire pentru tehnicienii voluntari.

Sunt multe imagini fără nume. Sunt multe experiențe al căror drept de autor îl deține Duhul Sfânt.

În aceste zile, putem simți în parte prin ce trece un om condamnat la izolare. Persoanele cu dizabilități sunt obișnuite cu izolarea în casă, fiecare ieșire însemnând un eveniment deosebit. Asociația noastră „Ridică-te și umblă” colaborează cu Crucea Roșie și cu Banca de alimente pentru a arăta beneficiarilor că nu sunt singuri.

Articolele despre COVID-19 din revista Semnele Timpului au fost văzute de peste un milion de persoane. Redacția va publica o carte de circa 200 de pagini cu o selecție de articole pe tema amintită.

Cea mai vândută carte la Editura Viață și Sănătate în această perioadă a fost Calea către Hristos. Editura oferă acces gratuit la toate revistele bisericii și la studiile biblice de la toate categoriile de vârstă pe www.evscloud.ro. În plus, prin intermediul site-ului www.viatasisanatate.ro, puteți lansa orice comandă de carte pentru sufletul dumneavoastră în această perioadă.

Numărul 2 al revistei Reperele credinței a fost tipărit la sfârșitul lunii martie în circa 20 000 de exemplare. Fiecare revistă este ambalată într-o folie individuală și exemplarele sunt distribuite gratuit în țară.

Vă rog să rămâneți aproape de oameni. Poate că „izolarea socială” nu este cel mai potrivit termen. Poate ar fi corect să spunem „distanțare fizică”. Apropierea socială este potrivită dacă ne luăm măsuri de protecție. Și social media ne arată că nu suntem izolați social. Urmăriți postările Bisericii, ale pastorilor dumneavoastră. Mulți colegi oferă materiale video în fiecare săptămână. De o lună de zile, am devenit comunități virtuale. Înscrieți-vă în grupurile de rugăciune online și încurajați copiii și tinerii să participe la bogata activitate a departamentelor de tineret. Distribuiți clipurile produse de Hope Discovery.

Să răspândim speranța, nu teama! Să nu uităm că lumea are nevoie să găsim un mod sănătos, sigur și creativ pentru a sluji mai departe. Să arătăm credința din faptele noastre!

În al treilea capitol, vă aduc statistica membrilor infectați. În urmă cu zece zile, am aflat despre decesul a trei credincioși adventiști din România. Cifrele primite ieri arată un total de 74 de credincioși care suferă de COVID-19, cei mai mulți în Transilvania, Banat și Moldova. Avem un total de opt decese până acum și transmit familiilor acestora condoleanțe și mângâiere din partea lui Dumnezeu. Menționez că primii adventiști români infectați sunt declarați deja vindecați. Rămânem uniți în rugăciune pentru toate victimele coronavirusului, fie că vorbim de persoane bolnave, fie că ne gândim la persoanele rămase fără loc de muncă sau fără perspective financiare. De asemenea, nu aș vrea să-i uităm în perioada aceasta pe cei care suferă de alte boli și au nevoie de sprijinul și de rugăciunile noastre.

La nivel național sunt cel puțin 156 de cadre medicale adventiste care lucrează direct cu pacienți bolnavi de coronavirus și fac față stresului profesional. Vă adresez apelul de a ne ruga în fiecare dimineață și seară ca Dumnezeu să-i țină sănătoși și să fie o binecuvântare pentru sute de mii de oameni.

În așteptarea acelei zile minunate când vom intra în biserici, închei cu o imagine a Bibliei din cartea prorocului Isaia. Este acolo o întrebare arzătoare, foarte cunoscută. Dacă astăzi ați fi fost în biserici, cu siguranță mulți ați fi continuat versetul: „Mi se strigă din Seir: «Străjerule, cât mai este din noapte? Străjerule, mai este mult din noapte?» Străjerul răspunde: «Vine dimineața, şi este tot noapte. Dacă vreți să întrebați, întrebați; întoarceți-vă şi veniți iarăși!»” (Isaia 21:11,12).

Vă dau întâlnire Sabatul viitor și am speranța că, așa cum spunea apostolul Ioan, „acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar știm că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El, pentru că Îl vom vedea așa cum este” (1 Ioan 3:2).

Mesajul spiritual pentru astăzi va fi rostit de către directorul Departamentului de educație, pastorul Romică Sîrbu. La revedere și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print