Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mesaj pentru credincioși – 18 decembrie 2020

Mesaj pentru credincioși – 18 decembrie 2020

Pastorul Aurel Neațu oferă cifre care sintetizează retrospectiv activitatea decizională a Uniunii de Conferințe în anul 2020. Președintele informează Biserica despre o hotărâre financiară pentru școlile postliceale sanitare din Brăila și Cernica. Urmărește mesajul pentru a afla numărul deceselor cauzate de COVID-19 în rândul populației adventiste din România.

Cei care doresc să citească textul mesajului, îl pot găsi integral mai jos.

Stimați credincioși, dragi colegi și prieteni,

Mesajul de astăzi, ultimul de acest fel din 2020, este în esență o mulțumire la adresa lui Dumnezeu pentru bunătatea arătată Bisericii și slujitorilor Săi.

Ca de obicei, mai întâi selectez câteva informații, ca să aflați lucrurile semnificative din ultima perioadă.

Am participat săptămâna trecută la o convenție a slujbașilor din Conferința Moldova, probabil prima întâlnire a slujbașilor adventiști din România, care s-a desfășurat on-line. Am fost plăcut impresionat să văd în ecranul de conectare că frați și surori din comitete locale erau prezenți la biserică, uneori din tot districtul, și participau virtual la întâlnirea care a durat peste cinci ore. Au urmărit cu atenție monitoarele și ecranele pentru proiecție video în biserici, iar apoi au pus întrebări despre cele prezentate. Dumnezeu să îi răsplătească!

În săptămâna curentă, douăzeci de colegi pastori din mai multe regiuni au fost prezenți la Centrul de Tineret din Sătic, Argeș, ca să scrie noi cursuri pentru platforma solascriptura.ro. Atelierul a durat câteva zile și a avut ca urmare crearea a optsprezece noi cursuri de spiritualitate, Biblie, sănătate și dezvoltare personală.

Aproape toate cursurile redactate sunt finalizate și vor fi disponibile on-line. Personal, apreciez mult slujirea colegilor menționați, chiar dacă nu le voi aminti numele acum și mă bucur că pastorii Florian Ristea și Marius Bratu, coordonatorii Departamentului Sola Scriptura, reușesc să îmbunătățească oferta actuală de cursuri.

Ieri, pastorul Marius Andrei, directorul Asociației Pastorale, a oferit pastorilor interesați o sesiune de îndrumare cu privire la activitatea religioasă din mediul on-line. Anul 2020 a adus noi recorduri de audiență pentru paginile oficiale, în special pentru HopeDiscovery. Însă o creștere a activității religioase pe internet s-a remarcat și la nivelul Bisericii noastre Mondiale.

Recent, pastorul Mark Finley mărturisea în conferințele internaționale GAiN că platforma YouTube contează enorm în activitatea misionară prezentă și viitoare. Câți dintre dumneavoastră doresc să fie în pas cu vremurile și să răspândească vestea cea bună folosind cele mai facile mijloace de comunicare? Împreună cu pastorii, vă rog, extindeți misiunea adventistă prin telefon, pe internet și pe platformele de socializare.

Uniunea de Conferințe instruiește misionarii digitali și voluntarii care își pun deoparte câteva ore pe săptămână în acest scop. Aseară, colegi de la departamentele de Internet, Comunicare și Misiune i-au întâlnit on-line pe voluntarii din Conferința Transilvania de Sud. Ne dorim interacțiunea cu dumneavoastră pentru perfecționarea metodelor de lucru la nivel local, regional și național. Avem nevoie să învățăm unii de la alții.

De asemenea, vă informez că, la jumătatea săptămânii, am luat parte la consiliile de conducere ale școlilor postliceale sanitare din Brăila și Cernica. În conformitate cu angajamentul de a investi mai mult în educația adventistă, Uniunea a hotărât să adauge fonduri proprii la suma alocată anual de conferințe pentru cele două instituții amintite, ajungându-se astfel la un total de 140 000 lei pe an pentru ambele școli. Acești bani vor fi folosiți pentru dezvoltare și investiții.

La capătul unui an neobișnuit, permiteți-mi să rezum în cifre activitatea decizională a instituției pe care o coordonez împreună cu secretarul George Pîrlitu, trezorierul Emil Jigău și colegii directori ai departamentelor.

Am contorizat din secretariat un total de 62 de ședințe de comitet în 2020, în care s-au adoptat 434 de hotărâri. Cu totul uimitor sunt cele douăsprezece ședințe extraordinare ale Comitetului Executiv.

Pentru administrația bisericească, cifra în sine este un record cauzat de pandemie, din dorința comună de a cunoaște starea Bisericii. Convocând regulat președinții unităților teritoriale și directorii de instituții, am creat mediul de lucru pentru a lua împreună cele mai bune decizii.

Vestea bună este că, până acum, pandemia nu a influențat statistic resursa umană și nici resursa financiară. Observați pe ecran că numărul membrilor decedați din ianuarie până în septembrie inclusiv este mai mic cu circa 20% în anul 2020 față de anul 2019.

Dar valul al doilea de pandemie ne-a afectat în ultimele trei luni, deci vă prezint statistica adventiștilor decedați din cauza COVID-19 în tot cursul anului. La nivelul Uniunii Române, avem aproape 200 de morți, membri și aparținători. Vedeți pe ecran numerele corespunzătoare fiecărei regiuni. Totalul de 197 de persoane decedate se referă la toate decesele survenite prin COVID-19 raportate de pastori până ieri, 17 decembrie 2020.

Estimativ, dacă cifrele sunt raportate corect, la nivelul populației adventiste din țară, rata de mortalitate este de aproximativ 2 la mia de locuitori pe toată durata pandemiei. În interpretarea cifrei, trebuie să precizăm că media de vârstă în Biserică este mai mare decât media de vârstă a populației generale. Îi cerem lui Dumnezeu protecție și tot Lui Îi încredințăm fiecare familie în care acest virus a făcut victime.

Este adevărat că anul 2020 a fost mai greu pentru toți. Pentru nimeni nu a fost ușor. Fiecare individ, fiecare biserică locală, liderii, administratorii Bisericii și lucrătorii din prima linie nu vor uita ce au trăit în anul pandemiei.

Însă Biblia spune că „unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult” (Romani 5:20). Într-adevăr, „cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul sau strâmtorarea…”, întreabă Biblia (Romani 8:35). Pandemia sau criza, teama sau măsurile restrictive?, am putea adăuga noi. „Sunt bine încredinţat”, răspundea apostolul Pavel, „că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare… nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu” (Romani 8:38,39).

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat posibilitatea să vizitez în acest an 42 de biserici cu uși deschise și inimi primitoare. Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd și alte locuri, în care credincioși și pastori arată că se poate, că harul lui Dumnezeu nu cunoaște limite.

Vă mulțumesc și dumneavoastră, celor care urmăriți mesajele despre activitatea colegilor mei, precum și alte informații de interes public postate pe blog. Prin acestea, vă asigurăm că ne preocupă starea Bisericii. De aceea vă transmit în numele colegilor activitățile principale, pentru ca dorința noastră de mai bine să devină realitate. Vă rog să promovați comunicările oficiale și vă mulțumesc pentru distribuirea materialelor de felul acesta.

În măsura în care găsiți util, abonați-vă la canalele de YouTube ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, pentru a fi informați la timp despre deciziile pe care Biserica le ia la nivel național.

Cred că „până aici Domnul ne-a ajutat” (1 Samuel 7:12) și sunt pe deplin recunoscător pentru purtarea Sa de grijă. Acum, spre sfârșitul celui de-al o sută cincizecilea an de prezență adventistă în România, să Îl invităm din nou pe Isus Hristos să Se întoarcă, pentru ca voia Lui să se împlinească pe pământ, la fel ca în ceruri. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Maranatha!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print