Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Cuvânt înainte – „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România: istorie, spirit și patrimoniu”

Cuvânt înainte – „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România: istorie, spirit și patrimoniu”

Pastorul Aurel Neațu prefațează cartea menționată mai sus, publicată la Editura Paideia, București. Proiect finanțat de Guvernul României, Secretariatul de Stat pentru Culte.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a aniversat recent un secol și jumătate de la atestarea adventismului pe teritoriul Țărilor Române și, în același an, 2020, un veac de la înființarea Uniunii de Conferințe, forul național de conducere a Bisericii.

În ultima decadă, mai multe lăcașe de cult din țară au celebrat centenarul adventist, prilej de comemorare a existenței noastre religioase în arcul carpatic, un moment potrivit pentru a reflecta la contribuțiile pe care cultul le-a adus creștinismului.

Cultul adventist își are obârșia în cea mai populară mișcare din istorie pentru așteptarea întoarcerii lui Hristos. Evenimentul, un puternic impact interconfesional, și-a avut epicentrul în lumea nouă, la jumătatea secolului al XIX-lea. De atunci și până în prezent, evoluția adventiștilor îi poziționează ca fiind cel mai numeros grup de sabatarieni din lume, aspect reflectat în terminația titulaturii oficiale – „de ziua a șaptea”.

Instituția Bisericii Adventiste se distinge la nivel global și prin faptul că patronează al doilea cel mai mare sistem educațional privat și cea mai mare rețea de instituții medicale și educaționale din mediul protestant. Biserica Adventistă este primul cult protestant care a fondat un departament pentru relații publice. Deschiderea pentru comunicarea mesajului nostru e vădită și din faptul că, în America, pământul de origine al adventismului, Biserica a înființat o televiziune națională cu profil religios, aceasta fiind cea mai veche instituție de acest fel care funcționează neîntrerupt până astăzi. Pasiunea aceasta a continuat cu producerea primului program religios televizat color și, ulterior, prin folosirea tehnologiei de satelit.

La nivel mondial, adventiștii au fost pionieri în afirmarea libertății de conștiință. Biserica a patronat cea mai veche organizație pentru libertate religioasă din Statele Unite ale Americii. Tot acolo, astăzi, Biserica este cel mai divers grup religios din punct de vedere etnic, aspect care subliniază caracterul nostru integrator și internațional.

Misiunea credincioșilor adventiști este aceea de a-i ajuta pe oameni să găsească libertate și vindecare în Isus Hristos, prin cunoașterea Scripturii. Din punct de vedere practic, promovăm un stil de viață sănătos și ne menținem între puținii creștini care mai resping folosirea alcoolului și a tutunului.

Alimentația adventistă și obiceiurile noastre de viață au atras interesul publicației National Geographic, al postului de televiziune CNN sau chiar al Organizației Mondiale a Sănătății, cu care Biserica a dezvoltat relații de lucru în cadrul conferințelor globale despre sănătate și stil de viață. De asemenea, medicii adventiști au dezvoltat programul „Respiră liber”, un program de încetare a fumatului adoptat oficial în China și Taiwan. Despre cum se reflectă valorile noastre organizaționale în adventismul românesc, precum și despre trăsături autohtone și exemple de credință jertfitoare, care fac cinste creștinismului contemporan, cititorii au ocazia să se informeze în paginile următoare, publicate la inițiativa Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Mulțumesc pentru oportunitatea de a prezenta activitățile desfășurate de reprezentanți ai Bisericii pentru sprijinirea culturii, a spiritualității, a educației și a sănătății în România.

Mulțumesc de asemenea domnului Secretar de stat pentru culte, Victor Opaschi, pentru că a creat contextul de promovare a identității creștine în societatea românească și europeană și îi doresc împlinirea cuvintelor din Psalmii 27:14. Mărit să fie Dumnezeu, și orice casă a lui Dumnezeu „care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului” (1 Timotei 3:15) să aibă parte de ocrotirea divină!

Dumnezeu să binecuvânteze România și românii de pretutindeni!

Pastor Aurel Neațu,
Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print