Pastorul Aurel Neațu comunică Bisericii informații despre campania națională de implicare totală a credincioșilor din Bacău (1-9 aprilie), începerea lucrărilor de construcție a spitalului adventist din Tîrgu Mureș și finalizarea procesului de consultări cu laicii și pastorii. Președintele menționează două inițiative de educație misionară și grupurile de rugăciune pentru consacrare și mijlocire.
Transcrierea mesajului mai jos, pentru cei care preferă conținut sub formă de text.
Iubită familie adventistă, dragi frați și surori, dragi prieteni,
Prin acest mesaj, doresc să răspândesc în comunitățile dumneavoastră mireasma lui Hristos pentru toți cei ce sunt pe calea mântuirii. Vă aduc la cunoștință faptele de credință ale Bisericii, având convingerea că „viața a fost arătată și noi am văzut-o și mărturisim despre ea” (1 Ioan 1:2). Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, Cel care iubește totdeauna Biserica și vrea să facă din noi „o mireasmă de la viață spre viață” (2 Corinteni 2:15,16).
Am finalizat procesul de consultare cu reprezentanți ai credincioșilor și ai pastorilor, pentru a înțelege cum percep cei mai mulți credincioși starea Bisericii. După cum v-am informat și în mesajele anterioare, în a doua parte a anului trecut, membrii comitetului Uniunii și-au luat câteva zile pentru a asculta opiniile a trei grupuri reprezentative pentru adventismul din România: credincioși, pastori și conducători. În ianuarie, la Centrul de Tineret din Sătic, ne-am rezervat două zile pentru aprofundarea lucrurilor notate. Am analizat peste 100 de pagini cu rezumatul dezbaterilor și de săptămâna viitoare vom răspunde în scris fiecărui participant dintre cei 50 de laici și 40 de pastori care au contribuit la evaluare. Le vom trimite pe e-mail un rezumat al discuțiilor împreună cu răspunsurile noastre și deciziile luate ca urmare a sugestiilor dumnealor. Recomandările primite de la grupurile de lucru vor produce ecouri administrative în direcția comunicării și a transparenței, pentru viziunea instituțiilor noastre, a educației și a misiunii și în special pentru activitatea pastorală, cu referire la implicarea în misiune, evaluarea, mutarea pastorilor și caietul de sarcini.
Departamentul de Grupuri Etnice al Uniunii a organizat un curs despre cum să predai studii biblice în grupe mici. Cursul prezentat de pastorul Szabó László se adresează tuturor vorbitorilor de limbă maghiară, se desfășoară pe Zoom și a ajuns la final, la lecția a VI-a. În fiecare ocazie, au participat circa 300 de cursanți. Materialul-suport va fi tipărit sub formă de carte. O inițiativă similară are Conferința Transilvania de Nord. Săptămâna aceasta a fost prima ocazie de instruire pentru același lucru, în colaborare cu un institut de evanghelizare și misiune globală de la Universitatea Adventistă Southern. La prima întâlnire au participat 150 de persoane, iar cursul de cinci lecții oferă certificarea de lucrător biblic pentru cei care participă la partea teoretică și practică.
Un curs interactiv de Biblie s-a dezvoltat recent pe platforma solascriptura.ro, cu întâlniri săptămânale de lectură a Bibliei, verset cu verset, în dezbateri deschise.
În perioada 1-9 aprilie, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România va derula o campanie de implicare totală a credincioșilor adventiști în orașul Bacău și împrejurimi, pentru a împlini nevoile din societatea românească și, de asemenea, pentru a vesti întoarcerea Mântuitorului Isus Hristos. Acțiunile de voluntariat se vor desfășura în principal în municipiul Bacău, iar conferințele biblice vor fi transmise în direct pe Speranța TV și Radio Vocea Speranței, de la ora 21:00. Vor predica despre revenirea Domnului Isus pastorii: Cătălin Bărbulescu, Narcis Ardelean, Mădălin Avrămescu, Adrian Neagu, Pálffi Miklós, Mihai Miron, Florin Răduț și Dorin Cristea, iar în ultima seară, sâmbătă, pe 9 aprilie, voi fi onorat să închei seria prezentărilor.
Departamentele Evanghelizare, Lucrare personală, Comunicare și Sănătate sunt organizatori ai evenimentului, iar coordonatorii acestora de la Uniunea de Conferințe și din Conferința Moldova și-au propus să lucreze cot la cot cu cei aproximativ o mie de credincioși adventiști din regiunea Bacăului. Speranța noastră este ca în acea perioadă, 1-9 aprilie, să ne implicăm total, nu doar pentru câteva ore sau pentru câteva zile, și în acest fel, să desfășurăm proiectul de evanghelizare în toate fazele lui. În momentul de față se pregătesc documentele pentru semnarea protocoalelor de colaborare cu autoritățile locale și guvernamentale. Invit prezbiterii bisericilor, slujbașii, voluntarii, medicii, profesorii și credincioșii din toate bisericile județului să participe activ și să lucrăm în parteneriat cu primării, școli și direcții de sănătate publică. Luați parte la întâlnirile de instruire și organizare și fiți prezenți la activitățile din fiecare zi, pentru ca lumina voastră să lumineze înaintea oamenilor, „ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru” (Matei 5:16).
Din ianuarie 2022, Uniunea de Conferințe expediază un e-mail cu informații pentru prezbiterii adventiști din țară. Mesajul va fi trimis electronic în fiecare zi de joi sau vineri și cuprinde anunțuri administrative, resurse și comunicări din partea departamentelor. Am deschis această linie de comunicare directă cu liderii bisericilor pentru a le aduce la cunoștință informații proaspete și proiecte într-un mod rapid, transparent și la îndemână. Mai departe, dumnealor pot împărtăși noutățile cu toți cei interesați. Ne bucură faptul că mesajele noastre sunt deschise și citite.
Curierul Adventist din luna ianuarie a publicat comunicări din partea ASI România şi Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea cu privire la stadiul proiectului de spital adventist în Tîrgu-Mureş. În luna decembrie 2021, a fost eliberată autorizația de construcție a spitalului și deja se conturează începerea lucrărilor în primăvara anului 2022. Într-o fază avansată sunt și demersurile pentru obținerea unor linii de credit bancare de către ASI România, care vor întregi suma de aproximativ 21 de milioane de euro, necesară pentru finalizarea proiectului, alături de finanțarea aprobată din fonduri guvernamentale, contribuții ale ASI România și donații din partea Bisericii Adventiste. Conform documentației și graficului de execuție, termenul de finalizare ar fi luna decembrie 2023. Atât acest proiect de anvergură, cât și celelalte obiective prioritare în domeniile sănătății și educației din strategia noastră au nevoie de susținerea dumneavoastră în rugăciune.
În ultimele săptămâni, împreună cu membrii din partea comisiei Asociației Adventiste de Acreditare (AAA) am participat la evaluarea Universității Adventus și a Școlilor Postliceale Sanitare din Brăila și Cernica. AAA este un organism internațional care verifică gradul de conformare al școlilor denominaționale la principiile și filosofia noastră educațională. La ședința executivă a Conferinței Generale, am votat componența comitetului de planuri și hotărâri, în pregătirea sesiunii elective din 6–11 iunie, anul curent, în St. Louis, Statele Unite ale Americii.
Poate mai mult decât în alte perioade, am observat un interes crescut pentru rugăciune la nivel oficial. Inițiativa „Roagă-te pentru mine” oferă un număr de telefon pentru prietenii Bisericii care ne roagă să mijlocim în mod confidențial pentru problemele lor. Coordonatorii grupului de 30 de persoane care se roagă sunt pastorii Bogdan Plătică și Miklós Pálffi, directori la Școala de Sabat în Muntenia, respectiv Transilvania de Nord. Oferiți acest număr de telefon celor care doresc să înălțăm cereri și să mijlocim pentru ei. Speranța TV are un număr de telefon dedicat, cu un serviciu similar pentru publicul ei, iar misiunea internațională „Uniți în rugăciune” are un grup de WhatsApp activ în țară, cu circa 250 de participanți. Există în fiecare săptămână o oră de rugăciune a pastorilor adventiști pe Zoom, prin Asociația Pastorală, și, după cum știți, mai multe săptămâni de rugăciune și consacrare într-un an, pentru tineri și adulți. Ultimul apel oficial la rugăciune este pentru situația tensionată din Ucraina și pentru comunitățile adventiste din regiune, ca să fie ferite de conflict armat și Dumnezeu să restabilească securitatea în zonă.
În anul lucrării personale, îndemnul creștin „Roagă-te și lucrează” este mai actual ca oricând. Dumnezeu să vă călăuzească prin Duhul Sfânt ca, fiind motivați de iubire, să lucrăm cu speranță și credință, „într-un chip vrednic de chemarea pe care am primit-o” (Efeseni 4:1). Dumnezeu să vă binecuvânteze!