Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mesajul președintelui – 15 aprilie 2022

Mesajul președintelui – 15 aprilie 2022

Pastorul Aurel Neațu informează Biserica despre impactul acțiunilor sinergice de voluntariat în orașul Bacău. Președintele anunță un număr impresionant de invitați laici la următoarea sesiune a comitetului executiv al Uniunii și face precizări despre activitatea și finanțările ADRA România.

Transcrierea mesajului mai jos, pentru cei care preferă conținut sub formă de text.

Dragi prieteni, stimați credincioși,    

Din partea lui Dumnezeu, să aveți pace și dragoste, împreună cu credință plină de fapte bune înaintea Domnului Isus și prin Duhul Sfânt. În mesajul de astăzi, vă aduc la cunoștință un scurt raport despre implicarea totală a credincioșilor în programul „Vino, Doamne Iisuse!” și, de asemenea, câteva noutăți din partea comitetului Uniunii și ADRA România.

Recent, Uniunea de Conferințe a finanțat o nouă campanie de evanghelizare în județul Bacău. Inițiativa noastră a reprezentat un sistem de servicii gratuite integrate în domeniile medical, educațional, social și spiritual. Am avut aproximativ 10 000 de beneficiari direcți, iar valoarea serviciilor și a evenimentelor oferite gratuit a însumat circa 300 000 de euro.

De cea mai mare mediatizare s-a bucurat acțiunea Departamentului de Sănătate. În plină primăvară, timp de trei zile, cadrele noastre medicale au făcut să înflorească un „spital adventist de campanie” – dați-mi voie să îl numesc așa. Prin eforturi conjugate, au reușit organizarea unui centru gratuit de servicii medicale ambulatorii. Voluntariatul echipelor și al doctorilor a fost extrem de relevant, deoarece a răspuns unor nevoi reale pentru 3 000 de beneficiari.

Evenimentul a evidențiat resursa umană de specialitate din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, adusă în centrul atenției publice prin vizita ministrului sănătății. În ziua de duminică, 3 aprilie, domnul Alexandru Rafila a fost prezent atât la sala de atletism din oraș, cât și la conferințele biblice televizate în biserica noastră din Bacău.

Ca să folosesc o pildă din Vechiul Testament, „spitalul” a făcut muguri, a înflorit și a copt roade, de care sper că ne vom bucura și în alte orașe din țară. Campania „Din grijă pentru tine” dovedește un devotament extraordinar depus de peste 100 de medici, asistenți, șefi de cabinete și voluntari: 27 de cabinete deschise câte 11 ore/zi, 2 335 de consultații înregistrate, peste 1 080 de ecografii efectuate (de peste 10 tipuri diferite). Notez aici o contribuție esențială adusă de colaboratori și prieteni ai medicilor adventiști de la spitale din Iași și Cluj.

La nivel educațional, în cele cinci zile ale campaniei, s-au susținut multe prezentări: 120 de seminare în licee și colegii – la care au participat 250 de clase, aproximativ 10 pastori și peste 6 000 de elevi – un simpozion de libertate religioasă și 8 seminare de sănătate la Sala de ședințe a Consiliului Județean din Bacău, precum și alte 9 seminare pentru credincioșii Bisericii de tip școală de misiune.

Pentru familii și grupuri vulnerabile, Biserica și Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor au semnat parteneriate cu 10 primării în favoarea a peste 1 500 de beneficiari. 15 tone de produse alimentare și de igienă au fost donate.

Din punct de vedere spiritual, în aceeași perioadă, am transmis în direct 9 conferințe biblice despre revenirea Domnului Isus, pe toate canalele noastre de comunicare: radio, TV și rețele sociale.

Suita de acțiuni a fost posibilă în parteneriat cu Conferința Moldova, televiziunea on-line ProiectM și Centrul de Sănătate Podiș, folosind resursele lor umane. Biserica Adventistă are capacitatea să desfășoare acțiuni similare în orice oraș mare din România și, mai departe, oferim consiliere și suport logistic celor ce intenționați să folosiți acest model de bune practici misionare.      

În 3 aprilie s-a desfășurat olimpiada adventistă de religie la nivel regional, în sistem hibrid, on-line și pe hârtie. Au dat testul 1 100 de elevi, din care 221 s-au calificat pentru etapa națională. Pe platforma de examinare sunt înscriși peste 1 500 de copii și pentru fiecare ne rugăm să prețuiască Biblia, valorile ei și să câștige viața viitoare.

Prin votul comitetului executiv al Bisericii Adventiste la nivel mondial, s-a hotărât ca din 12 aprilie, anul curent, Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste din Ucraina să fie atașată temporar de structura mondială a Bisericii, adică de Conferința Generală. Continuăm mijlocirea în rugăciune pentru țările în conflict, în special pentru victimele de război și pentru pace. ADRA România continuă misiunea ei umanitară.

Consiliul Norvegian pentru Refugiați, în parteneriat cu birourile de implementare ADRA România și ADRA Ucraina, finanțează cu 100 000 $ refugiații ucraineni prin donații de bunuri esențiale, produse antiseptice și unități de încălzire.

Și ADRA Cehia finanțează ADRA România cu 100 000 euro pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova, prin produse pentru copii și adulți, transport și adăpost.

În parteneriat cu ADRA Austria, ADRA România va oferi refugiaților de război tichete sociale în punctele noastre de frontieră. Din partea ADRA Internațional, se vor primi finanțări pentru acoperirea costurilor cu diurna și transportul voluntarilor și, de asemenea, se vor acorda microgranturi unor entități implicate în ajutorarea refugiaților. Valoarea totală a acestora este de 800 000 $, sumă care implică și alte costuri în proiectul „Speranță pentru Ucraina”.

De la începutul războiului până acum, Biserica Adventistă și ADRA România au transportat dincolo de graniță 30 de convoaie umanitare, cu circa 130 de autoutilitare și microbuze, încărcate cu peste 300 de tone de alimente și bunuri de primă necesitate, în valoare de aproximativ 350 000 de euro. Convoaiele au ajuns în Ucraina, în localitățile Cernăuți, Teceu Mare, Munkacevo, Kiev, Odessa și Bucha.

Luni, 18 aprilie, săptămâna viitoare, Uniunea de Conferințe va avea un comitet executiv de o zi în orașul Sibiu, chiar în biserica adventistă din localitate. Deosebit este faptul că am invitat 18 membri laici, tineri, surori și prezbiteri, să asiste la discuțiile administratorilor Uniunii, directorilor de departamente și președinților de conferințe. Am primit numele persoanelor din partea celor șase conferințe ale Uniunii. Pentru a crește și mai mult transparența deciziilor administrative, la adresa comitet.adventist.ro, vom publica informații despre sesiunile ordinare ale comitetului executiv al Uniunii. La ședința din 18 aprilie vom încheia seria de trei consultări despre starea Bisericii și vom formula în scris către toți participanții, laici și pastori, răspunsurile noastre și rezultatele dezbaterilor.

În încheiere, „din pricina Casei Domnului Dumnezeului nostru, fac urări pentru fericirea [voastră]” (Psalmii 122:9). Să începem sărbătoarea Sabatului în liniștea familiei sau în comuniune frățească la serviciile divine din comunitățile noastre. Să fim în pace unii cu alții și să-L așteptăm pe Domnul Hristos! Dumnezeu să vă umple cu orice har și binecuvântări!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print