Raportul președintelui – Comitetul executiv de toamnă, 21 noiembrie 2022

Raportul președintelui – Comitetul executiv de toamnă, 21 noiembrie 2022

 „În toate rugăciunile mele mă rog pentru voi toţi, cu bucurie, pentru partea pe care o luaţi la Evanghelie. […] Acela care a început […] această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.” (Filipeni 1:4-6)

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că pot prezenta puțin din „partea pe care am luat-o la Evanghelie”, ca biserică și slujitori ai lui Dumnezeu. Anul 2022, începând cu luna februarie, a schimbat multe din percepțiile noastre despre viață, valori și oameni, dar în mod deosebit ne-a reamintit că trăim în timpul sfârșitului. Războiul de la granița noastră ne-a mobilizat și motivat ca indivizi și ca biserică mult peste așteptări. Uitasem cât de puternici suntem când împărtășim aceleași idealuri și acționăm împreună, ca unul. Poate că războiul acesta este și despre noi, despre potențialul nefolosit, despre talanții ascunși în pământ și nevoia de a lucra uniți sub călăuzirea și prin puterea Duhului Sfânt. Din păcate, am învățat că ceea ce nu faci în vremuri de pace ești dispus să faci în vreme de război. Rugăciunea mea către Domnul este să ne însuflețească acum, să manifeste prin noi roadele Duhului – smerenia, bunătatea, blândețea, răbdarea, dragostea de oameni – și să ne așeze în fruntea poporului, ca modele de slujire și viață.

Apreciez modul în care ne-am implicat ca biserică în criza refugiaților și ajutorul pe care l-am oferit fraților adventiști din Ucraina, prin trimiterea de bunuri și susținerea în rugăciune. Fiecare Conferință și-a avut partea ei de slujire, mai mică sau mai mare, în funcție de numărul de refugiați de pe teritoriul ei și de apropierea geografică față de vecinii noștri din Ucraina. Însă dincolo de statistici, am văzut o colaborare între Conferințe, pastori și membri, pe care aș vrea să o continuăm și în alte activități misionare.

Rețele de excelență în misiunea medicală şi educațională

La începutul războiului din Ucraina, în luna martie, președintele Uniunii de Conferințe din Anglia, fratele Eglan Brooks, m-a întrebat, cu ocazia vizitelor din vama Siret și de la sediul Uniunii, ce se va întâmpla cu proiectele misionare ale Conferințelor în noua conjunctură. Recunosc că, fără prea multă convingere, i-am spus că Biserica Adventistă din România are suficiente resurse, umane și financiare ca să poată lucra pe mai multe planuri. Și, din fericire, Îi mulțumesc lui Dumnezeu că așa a fost.

În toate zonele țării au fost demarate proiecte importante, cu impact pozitiv pe termen mediu și lung. Menționez, așezând Conferințele în ordine alfabetică, doar câteva dintre acestea:

  • Achiziția fostului liceu german din Arad de către Conferința Banat a dus, după renovarea clădirii principale și a câtorva spații anexe, la deschiderea primei școli adventiste din acest oraș. Printr-un efort comun și susținut de binecuvântările cerești, am convingerea că în anii următori va fi completă lista conferințelor care au cel puțin un liceu pe teritoriul lor. Tot în Banat sunt aproape finalizate lucrările Centrului de misiune și tineret de la Groșeni.
  • După mulți ani de așteptare și rugăciune, credincioșii din Conferința Moldova au inaugurat, în luna septembrie, Liceul EVISS, din Iași. Cu grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu, toate deschise anul acesta, Moldova a intrat în rândul Conferințelor cu instituții de învățământ care acoperă tot ciclul educațional preuniversitar. Proiectul misionar de la Bacău, din luna aprilie a acestui an, despre care am scris pe larg la comitetul de bilanț, asociat cu o mobilizare și implicare exemplare în criza refugiaților și a susținerii comunității adventiste din Ucraina, în special din zona Cernăuți, a adus în prim plan resursele umane extraordinare pe care le are Conferința Moldova.
  • În capitală a început construcția celei mai mari școli adventiste din țara noastră. Cu 680 de elevi și 54 de cadre didactice, Școala „Mihai Ionescu” va avea cu ajutorul lui Dumnezeu un nou campus în următorii ani. Și pentru ca binecuvântarea să fie îndoită, în același spațiu se vor închina și credincioșii Bisericii Labirint. Investițiile susținute pe termen lung în educație și sănătate încep să aducă rod bogat pentru Împărăția lui Dumnezeu. Rugăciunea mea este ca Dumnezeu să susțină finalizarea acestor proiecte frumoase ale Conferinței Muntenia.
  • Pe meleagurile Conferinței Oltenia, în apropiere de Craiova, prin inițiativa membrilor bisericii locale, cu susținerea și implicarea Conferinței, începe să prindă contur primul proiect al unui centru de sănătate, în localitatea Goiești. Și aici vom închide lista Conferințelor care au instituții medicale proprii sau care aparțin unor asociații susținătoare ale Bisericii Adventiste (supporting ministry). Săptămâna trecută am participat la un eveniment misionar de amploare, organizat de Conferință în colaborare cu departamente din cadrul Uniunii, după modelul celui desfășurat la Bacău. Pe lângă implicarea colegilor din Conferință și Uniune, apreciez slujirea exemplară a medicilor, a profesorilor, a pastorilor și a membrilor. De menționat și colaborarea foarte bună cu autoritățile locale, dintre care menționez: Primăria, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică Dolj.
  • Transilvania de Nord este pe cale să inaugureze, după finalizarea lucrărilor de finisaj și extindere, Centrul de Tineret de la Răstoci, lângă Bistrița, achiziționat la finalul anului trecut. Menționez și faptul că în urmă cu două zile am inaugurat noul sediu al Conferinței, finalizat în administrația trecută, care găzduiește, pe lângă birourile administrative, un studio TV, o capelă și spații destinate unui centru de influență, pentru desfășurarea de activități misionare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în Ardeal avem, începând de anul acesta, două noi centre de sănătate și misiune, la Dumbrava și la Sălciua. Dumnezeu să binecuvânteze credincioșia și dăruirea tuturor celor implicați în coordonarea acestor două instituții susținătoare ale misiunii Bisericii Adventiste.
  • În Transilvania de Sud, ca urmare a măsurilor de protecție sanitară din perioada pandemiei, una dintre cele mai mari biserici din Târgu Mureș s-a multiplicat, formându-se astfel trei biserici cu perspective misionare foarte bune, prin folosirea mult mai eficientă a potențialului uman. Un model pe care ar fi bine să îl urmeze și alte biserici cu număr mare de membri, în special din zone urbane. Achiziția unei suprafețe generoase de teren deschide posibilitatea construirii primului centru de influență și educare pentru credincioșii gabori din Conferința Transilvania de Sud. Tot aici amintesc Centrul de Sănătate și Misiune de la Codlea, care urmează să fie deschis în primăvara anului următor, 2023.

Toată lauda să fie a lui Dumnezeu pentru aceste inițiative și pentru multe altele pe care nu le pot menționa în acest raport din lipsa spațiului. El însă cunoaște și primește cu bucurie fiecare jertfă adusă pe altarul slujirii de către credincioșii adventiști din țara noastră.

Proiecte semnificative cu impact național

După aproximativ doi ani de la demarare, lucrările se apropie de final la Centrul de Conferințe, Instruire și Misiune al Bisericii Adventiste de la Stupini, Brașov. În urma lucrărilor de renovare, consolidare, extindere și mansardare, tinerii, misionarii, pastorii, slujbașii și credincioșii bisericii noastre vor beneficia de un spațiu modern, atât de necesar desfășurării unor programe indispensabile pentru îndeplinirea mandatului misionar, dar și pentru activități recreative. Temporar, până la construirea unui campus corespunzător, la Stupini își desfășoară activitatea o importantă instituție de învățământ a bisericii noastre, Transilvania International School, cu grădiniță și clasele I-VIII.

Spitalul Oncologic din Târgu Mureș a intrat, din a doua parte a acestui an, pe o traiectorie clară cu finalitate asumată, conform calendarului de lucrări (agreat de către toți factorii de decizie implicați), în decembrie 2023, urmând ca în prima parte a anului 2024 să fie inaugurată prima instituție de sănătate de o asemenea anvergură, susținătoare a misiunii Bisericii Adventiste. Este un proiect mare, cu multe provocări, care necesită multă determinare și credincioșie din partea tuturor celor implicați. Rugăciunea mea este ca Dumnezeu să-i binecuvânteze în continuare pe cei care au pe inimă proiectul acesta și să ofere resurse financiare și umane pentru încheierea lucrărilor și deschiderea activității.

Din activitatea departamentelor

Fără să-mi propun evidențierea unui departament, amintesc totuși faptul că în Anul lucrării personale s-a reușit, prin coordonarea departamentelor de misiune și comunicare, să fie implicate aproape toate departamentele bisericii de la nivel național și regional în proiecte misionare. Reiterez aici proiectul de la Bacău, care a adus la aceeași masă a slujirii semenilor departamentele: Școala de Sabat și Lucrarea personală, Comunicare și Relații Publice, Sănătate, Asociația Pastorală, Tineret, Educație, Publicații și Muzică, alături de instituții precum: Centrul Media, ADRA și Editura Viață și Sănătate, Asociația „Ridică-te și Umblă”, Centrul de Sănătate Podiș, ProiectM.

Anul misionar în curs aduce în atenție cadrele didactice, prin evanghelizarea susținută de către Universitatea Adventus sub coordonarea și implicarea directă a Departamentului Educație. În paralel sunt desfășurate activități pentru familii, cu apogeul în luna aprilie a anului 2023 când, prin grija Departamentului Familie, vom avea evanghelizarea națională cu titlul „Isus ne-a iubit”.

Și în activitatea departamentelor s-au produs ajustări ca urmare a războiului din Ucraina. Fiecare coleg, dincolo de activitățile în echipă, a încercat să aibă un aport substanțial în gestionarea crizei familiilor ucrainene refugiate pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, cea mai mare parte a proiectelor asumate cu ocazia comitetului de buget de la finalul anului trecut au prins viață și au fost implementate.

Iată doar câteva dintre ele:

• Cursurile de educație continuă pentru colegii pastori și prezbiteri. Ora de rugăciune săptămânală a pastorilor și tabăra pentru adolescenții din familiile pastorale. Culegerea de predici, materiale și resurse pentru slujbași.

• Congresul medicilor și acțiunile mari de sănătate de la Bacău și Craiova. Revista Viață+Sănătate continuă să fie o resursă misionară importantă.

• Convenția cadrelor didactice, evanghelizarea „Isus ne-a învățat”, oferirea de suport tehnic pentru dezvoltarea rețelei adventiste de învățământ, olimpiada de religie și premiera proiectului-pilot a unei programe de învățământ personalizate pentru școlile vocaționale.

• Tabăra națională pentru exploratori, cu participarea a peste 1.400 de copii, a fost un eveniment care a adus în atenția noastră nevoia de a avea un spațiu adecvat pentru desfășurarea unor astfel de evenimente.

• Congresul romilor din luna septembrie anul acesta ne-a reamintit cât de importante sunt aceste evenimente pentru grupurile etnice din biserica noastră.

• Tipărirea cărții Tragedia veacurilor într-un număr foarte mare, Biblia ucenicului și cartea Adventiștii, un proiect coordonat de Semnele Timpului.

• Newsletterul săptămânal pentru prezbiteri și pastori.

• Activitățile pentru deținuți presupun un efort susținut și dedicat din partea zecilor de voluntari implicați în acest tip de slujire.

• Acțiuni misionare integrate, din perspectiva strategiei misionare mondiale: I will go; producerea de materiale video pentru misiunea în online și revista Reperele credinței, cu o ediție despre Sabat, distribuită în zeci de mii de exemplare. Două producții evanghelistice transmise prin Speranța TV, RVS și pe rețelele de comunicare online.

• Concertul corului și al orchestrei Gloria Dei, din luna septembrie; Festivalul fanfarelor, din prima parte a acestei luni; tabăra națională de blockflöte și dirijat.

• Tabăra Enditnow, din luna iunie 2022, din localitatea Sălciua, pentru victime ale violenței domestice, și tabăra pentru femeile singure, din august 2022. Participarea la lanțul mondial de rugăciune și proiectul „Serile prieteniei”, din luna ianuarie a acestui an.

• Taberele pentru persoanele cu nevoi speciale și renovarea sediului din București sunt doar câteva din multele proiecte ale Asociației „Ridică-te și Umblă”.

• Activitatea Sola Scriptura, atât prin studiile prin corespondență, cât și prin centrele de pe tot teritoriul țării, oferă multor semeni posibilitatea să interacționeze în mod direct cu mesajul Evangheliei.

Cu siguranță, în rapoartele de bilanț ale directorilor de departamente vom avea tabloul complet al tuturor activităților misionare din cadrul Uniunii de Conferințe.

Partea instituțiilor bisericii la Evanghelie

Am o mare bucurie când întâlnesc în biserici vizitatori din denominațiuni diferite, care îmi mărturisesc că sunt urmăritori fideli ai posturilor SperanțaTV sau Radio Vocea Speranței. Nu mai departe decât ultimul Sabat, adică ieri, 12 noiembrie (este duminică seara acum când redactez raportul), am avut ocazia să discut, după inaugurarea bisericii adventiste din Răcăciuni, cu un domn ortodox, tată a cinci copii, din localitatea Păunești (aflată la o distanță de 40 km), care mi-a spus că a ajuns să viziteze biserica noastră după ce a auzit de adventiști la Speranța TV. Mi-a cerut să mă rog pentru el, ca Dumnezeu să-l ajute să ia decizia potrivită pentru el și casa lui.

Am convingerea că prin emisiunile de Biblie, alături de cele care promovează valorile și mesajul adventist despre Împărăția lui Dumnezeu, Speranța TV și RVS vor aduce rod bogat pentru grânarele Cerului.

Editura Viață și Sănătate continuă să acopere o paletă largă a nevoilor de carte ale cititorilor, dar rămâne fidelă scopului principal de promovare a publicațiilor cu caracter misionar. Prin slujirea dedicată a colportorilor și a celor peste 50 de librari din toate zonele țării, sute de mii de cărți ajung în fiecare an în casele semenilor noștri, ca misionari tăcuți. Am credința că nu sunt departe zilele în care aceste cărți vor oferi poate singurele răspunsuri celor dornici de mântuire.

Universitatea Adventus are, pe lângă preocupările academice, cum ar fi începerea unor programe de master în pedagogie și teologie, și capacitatea de a investi în activități misionare, unele chiar cu impact național. Menționez evanghelizarea „Isus ne-a învățat”, acum în plină desfășurare, și emisiunile din domeniul educației, difuzate la Speranța TV.

Școlile postliceale de la Brăila și Cernica au înființat clase suplimentare pentru a răspunde favorabil numărului mare de înscrieri din perioada pandemiei. Evaluarea AAA (Comisia de acreditare a instituțiilor de învățământ adventiste) de anul acesta a confirmat încă o dată standardele de înalt nivel academic care caracterizează educația din aceste școli.

Cred că despre Agenția Adventistă pentru Dezvoltare Refacere și Ajutor, ADRA România, orice aș spune e de prisos. Pentru a avea dimensiunea implicării din ultima perioadă, amintesc faptul că numărul angajaților a crescut de la 15 persoane la 104. Numărul convoaielor umanitare în Ucraina, printr-o colaborare strânsă cu Conferințele, a depășit 50. Copii defavorizați, refugiați din Ucraina sau din alte țări, persoane cu nevoi speciale sau afectate de necazuri au găsit un sprijin important în slujirea celor aflați în prima linie a lucrării misionare. De curând am primit următorul mesaj: „Anunț cu bucurie faptul că astăzi am ridicat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale RAPORTUL de monitorizare a serviciilor sociale, unde proiectul Centru de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie – Casa ADRA – a primit calificativ maxim: 66 din 66 de puncte. Serviciul social acordat de către ADRA România îndeplinește standardele de calitate atât ale Agenției Naționale, cât și ale Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.”

Ocazii de instruire

Ultimele luni, septembrie-noiembrie, au fost marcate de foarte multe evenimente specifice începutului de an misionar. Precedate de convențiile departamentelor și ale administratorilor, din lunile iulie-august, cantonamentele pastorale și întâlnirile slujbașilor au fost ocazii binecuvântate de instruire și prezentare a Anului misionar al educației și familiei: Urmează-Mă cu toată casa ta! Un timp important în program a fost alocat de fiecare dată sesiunilor de întrebări și răspunsuri.

Sunt bucuros să menționez împlinirea unei intenții mai vechi, anunțate la începutul anului 2021, de a invita tineri să participe la ședințele comitetului nostru executiv. Pe data de 18 aprilie 2022, la Sibiu, am avut o sesiune deschisă de lucru, cu invitați tineri, surori și prezbiteri din toate regiunile țării. Întâlnirea a fost o premieră și sperăm să rămână una din practicile noastre de lucru la nivel de Uniune și Conferințe. Am dorit să comunicăm și mai mult despre modul în care biserica este condusă, iar dacă accesați comitet.adventist.ro, găsiți mai multe informații despre evaluarea și mersul bisericii.

Concluzii

Implicarea în slujire, fie că vorbim de Conferințe, instituții sau Uniune, a fost influențată în mod direct, pozitiv sau negativ, în funcție de domeniu, de războiul din Ucraina, de criza energetică și de unele limitări din cauza pandemiei de COVID-19. Per total însă, cred că anul 2021–2022 a fost un an bun pentru Dumnezeu și biserica Sa. Pandemia și apoi războiul din Ucraina au scos în evidență, încă o dată, că oamenii sunt capabili să facă lucruri frumoase, pline de dragoste pentru semenii lor, dar pot face și lucruri oribile, de neconceput în secolul al XXI-lea.

E important să nu uităm că totul se poate schimba pentru copiii lui Dumnezeu într-o singură noapte. Nu mai e timp să amânăm momentul când ne vom dedica cu totul cauzei lui Dumnezeu. Trăim zilele în care Dumnezeu poate spune: „Cine este nedrept să fie nedrept și mai departe; cine este întinat să se întineze și mai departe; cine este fără prihană să trăiască și mai departe fără prihană. Și cine este sfânt să se sfinţească și mai departe!” (Apocalipsa 22:11).

Articol publicat în luna decembrie 2022, în revista „Curierul Adventist.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print