Pastorul Aurel Neațu relatează impactul campaniei misionare de la Sala Polivalentă din Iași și descrie atmosfera de sărbătoare de la congresul celor 15 comunități adventiste din Ucraina, precum și de la festivalul școlilor adventiste din regiunea Muntenia.
Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.
Dragi prieteni adventiști, stimați frați creștini,
„Har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos!… Îi mulţumim lui Dumnezeu, care ne conduce întotdeauna la biruinţă, în Cristos, şi răspândeşte prin noi în orice loc mireasma cunoaşterii Lui.” 2 Corinteni 1:2; 2:14, NTR
Numele bisericii noastre a fost onorat în conferința de presă de la Iași la sfârșitul celor trei zile de voluntariat medical, la sala polivalentă a municipiului. În fața celor șase televiziuni și a autorităților locale, adventiștii de ziua a șaptea au fost apreciați pentru organizarea centrului de servicii medicale gratuite în ambulatoriu, în perioada 7-9 mai, un eveniment fără precedent din punctul de vedere al numărului de beneficiari și al impactului mediatic.
Felicitările primite oficial din partea primarului municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, precum și din partea Consiliului Județean Iași, le redirecționăm către Dumnezeu, cu o mulțumire publică pentru activitatea medicilor adventiști. Prin muncă voluntară, cadrele medicale din Biserica Adventistă și de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași au arătat că se poate să ne unim pentru un obiectiv nobil: sprijinirea persoanelor vulnerabile și alinarea suferințelor. Le mulțumesc și eu, în mod personal, cu înaltă considerație, în special familiei Sîrbu Adriel și Oana pentru eforturile locale de organizare depuse alături de prezbiterii și pastorii locali.
S-au raportat 2.600 de beneficiari unici la spitalul mobil și aproximativ 5.300 de consultații și investigații. O treime dintre medici și doctori au venit din partea UMF Iași, partener oficial în campanie. În săptămâna anterioară, voluntari ai Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor au donat 250 de pachete cu bunuri și 4 tone de alimente în valoare de 13.500 euro. Campania noastră pentru donare de sânge a recrutat 75 de donatori. Voluntarii noștri de la Asociația „Ridică-te și umblă” au transportat cu mijloace accesibile 19 persoane cu dizabilități, cărora li s-au efectuat gratuit 75 de consultații, iar în școli, 10 pastori și prezentatori motivaționali au inspirat 150 de clase de liceeni.
Cum va continua acest efort? La Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Iași de pe strada Sărărie, nr. 127, se amenajează Centrul medical Deplin, cu trei cabinete. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei circa 40 de medici adventiști din oraș, care în următoarele luni vor sluji gratuit celor în nevoie.
O mare sărbătoare a educației adventiste din regiunea Munteniei s-a ținut la Universitatea Politehnica din București în sabatul din 6 mai 2023. Toate școlile din județele Conferinței Muntenia, de la toate nivelurile, cu educatori, învățători și profesori, cu elevi îmbrăcați în uniforme și așezați în coruri s-au prezentat înaintea părinților și înaintea Domnului într-un program de prezentare a ofertei educaționale adventiste.
Puteți viziona cele două părți ale festivalului pe pagina de Facebook „Educație Muntenia”. Fiecare unitate și-a declarat viziunea și împreună s-au orientat spre cer, cu o identitate mai clar conturată. Faptul că Biblia este la loc de cinste în școlile adventiste mă bucură mult, pentru că am speranța că în ele se învață o disciplină foarte rară: știința sfinților (Proverbele 9:10). Îmi doresc ca elevii și dascălii noștri să obțină în aceeași măsură fructe din pomul cunoașterii și fructele pomului vieții.
Săptămâna aceasta m-am întors de la congresul comunităților adventiste de limbă română din Ucraina, în localitatea Mahala, din raionul Noua Suliță, Cernăuți. Congresul a fost îngrijit de conducerea națională a fraților noștri din Ucraina, având ca temă Speranță pentru biruință. În toată Ucraina sunt 15 comunități adventiste de limbă română; toate și-au trimis reprezentanți la congres, deși câțiva au fost nevoiți să se întoarcă pentru a evita neplăceri cu recrutarea în război pe traseu.
M-a impresionat foarte mult cât de bine și frumos vorbeau românește. I-am simțit români în port și manifestare; cel puțin generația celor care aveau 70-80 de ani se purtau pe de-a-ntregul românește și din partea tuturor celor prezenți am simțit dragoste față de țara noastră. Se pare că respectul față de români a crescut și în mijlocul ucrainenilor. La congres, parcă am călătorit înapoi în timp, în anii 1970: în sală era activ și un domn din partea cultelor, împuternicitul, care își nota pe caiet informațiile esențiale spuse în biserică.
Duminică voi fi în Franța, la Collonges, pentru a lua parte la comitetul executiv de primăvară al Diviziei Intereuropene. Voi susține acolo un raport de misiune din partea României, câteva cifre pentru ca frații noștri din alte țări să obțină încă o imagine de ansamblu asupra manierei în care românii fac misiune structurată. Se întâmplă lucruri frumoase la noi. De exemplu, ultimele evenimente organizate de către Departamentul de Tineret, cum ar fi Congresul Național AMiCUS sau Convenția TLT (Școala liderilor), acțiuni de o anvergură inimaginabilă pentru celelalte țări surori în Divizia noastră.
În imaginea de pe ecran puteți observa dezvoltarea rețelei de ajutor Oportunități Adventiste de Slujire, pentru persoanele cu posibilități speciale, cunoscută în România sub numele Ridică-te și umblă. Astăzi asociația are 32 de filiale regionale și 8 centre de mobilitate, prin care transportă gratuit și accesibilizat persoane cu dizabilități. Recent, Ridică-te și umblă a sărbătorit 13 ani de activitate, revista Împreună, 20 de ani de la publicarea primului număr, iar emisiunea radiofonică Nu ești singur, 20 de ani de emisie. Ascultându-le mărturiile, am înțeles că Domnul Isus îi înțelege cel mai bine pe cei cu dizabilități și unii din ei continuă să fie o sursă de inspirație pentru mulți.
În încheiere, vă invit să ne rugăm împreună, mulțumindu-I lui Dumnezeu prin cuvintele Psalmului 104. „Cât de multe sunt lucrările tale, Doamne! Tu pe toate le-ai făcut cu înțelepciune, și pământul este plin de făpturile Tale. În veci să țină slava Domnului! Să se bucure Domnul de lucrările Lui! Voi cânta Domnului cât voi trăi, voi lăuda pe Dumnezeul meu cât voi fi. Fie plăcute Lui cuvintele mele! Binecuvântă, suflete, pe Domnul!” (selecții din Psalmii 104:24,31,33-35)