Mesajul preşedintelui – 26 februarie 2022

Mesajul preşedintelui – 26 februarie 2022

Pastorul Aurel Neațu comunică familiei adventiste informații din activitatea ultimelor două săptămâni: Evenimentul „Ministerul Cultelor – 160 de ani”, campania de implicare totală a credincioșilor din Bacău, 1-10 aprilie, recensământul populației adventiste și hotărâri ale comitetului Uniunii.

Președintele menționează ultimele proiecte finalizate de ADRA România și transmite un apel la rugăciune pentru Ucraina.

Transcrierea mesajului mai jos, pentru cei care preferă conținut sub formă de text.

Dragi credincioși din marea familie adventă,

Avem privilegiul de a trăi timpuri speciale în apropierea revenirii Domnului Isus pe pământ. După cum spunea Mântuitorul, „mulţi proroci şi oameni neprihăniţi au dorit să vadă lucrurile pe care le vedeţi voi, şi nu le-au văzut; şi să audă lucrurile pe care le auziţi voi, şi nu le-au auzit” (Matei 13:17). Cinstea aceasta este pentru voi, poporul „pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui”. Acum, mai mult decât oricând în trecutul extraordinar al bisericii lui Dumnezeu, este momentul să vestim „puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumină” (1 Petru 2:9).

Și eu am vestit faptele pline de lumină ale înaintașilor noștri adventiști la Academia Română, cu ocazia aniversării a 160 de ani de existență a Ministerului Cultelor. La evenimentul organizat de Secretariatul de Stat pentru Culte am arătat că, în cea mai mare parte a istoriei adventiste pe meleagurile românești, libertatea cultului nostru a fost restricționată. În prezent, Îl lăudăm pe Dumnezeu că drepturile garantate de Constituția țării ne sunt respectate și m-aș bucura mult ca oportunitatea aceasta unică, neexperimentată de generațiile anterioare, să fie spre înaintarea Evangheliei și spre folosul fiecărui credincios adventist, oriunde ar fi.

Campania de implicare totală a credincioșilor în Bacău, din perioada 1-10 aprilie, prinde contur. Duminică 13 februarie, am participat la o întâlnire cu angajați ai Bisericii, evangheliști, pastori și prezbiteri din toată Moldova. Duminica trecută, pe 20 februarie, secretarul Uniunii, pastorul Georgel Pîrlitu, a întâlnit slujbașii din comunitățile care trimit voluntari în proiect. Sunt programate sesiuni de lucru pe Zoom cu frații și surorile care, în parteneriat cu peste 20 de primării locale, vor face bine semenilor aflați în nevoie. Mai multe departamente și asociații ale Bisericii lucrează împreună și estimez că, momentan, serviciile oferite societății sunt în valoare de peste 200 000 de euro. La Sala de Atletism din Bacău plănuim să amenajăm un spital de campanie cu 15 cabinete care să facă ecografii gratuite, cu sprijinul cadrelor medicale adventiste din oraș și din regiune. Unii medici și asistenți își vor lua concediu câteva zile și vor consulta aproximativ 1 000 de persoane. Ca pregătire, s-au înființat grupe de rugăciune la biserici și, de asemenea, videoconferințe pe Zoom în fiecare dimineață și seară.

Este important ca toți credincioșii adventiști, indiferent de vârstă, să ia parte la recensământul populației și să facă recenzarea pentru toți membrii familiei, inclusiv pentru cei care nu sunt acasă sau în țară la momentul completării formularului on-line. Dacă e nevoie, cereți pastorilor ajutor și informații suplimentare. Este extrem de util să menționați religia adventistă, pentru că numărul populației adventiste influențează decizii cu impact în viața religioasă individuală și publică.

În 8 februarie m-am adresat candidaților la examenul de hirotonire pastorală desfășurat la sediul central al Bisericii. Am avut nouă pastori asistenți din toate regiunile țării:

Alexandru Andrei Bordeanu, Eduard Neacșu, Dorel Iacob Lupulese, Ionuț Pop Coman, Marcel Cătinean, Elvis Tuteanu, Andrei Pop, Adrian Gherghiță, Andrei Ștefănescu. Și la această sesiune de examinare, ca și în anii precedenți, candidații și organizatorii din partea Asociației Pastorale au remarcat tendința de creștere a cerințelor pentru promovare. Dumnezeu să-i întărească pe toți slujitorii Bisericii, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă!

În ședința de comitet local din 16 februarie am analizat cerințele rezultate în urma consultărilor cu comitetele conferințelor, laicii și pastorii. Am întocmit o listă cu 15 propuneri de îmbunătățire a slujirii pastorale și a vieții bisericești. A doua zi, am trimis-o către președinții, secretarii și trezorierii conferințelor. Încă analizăm și ne rugăm, iar în data de 17 aprilie, forul național de conducere se va pronunța prin vot cu privire la fiecare schimbare administrativă recomandată. Cele 15 puncte vizează atribuțiile pastorului, creșterea Bisericii și aspecte financiare.

În Pietroșani, Teleorman, ADRA România a inaugurat cea de-a 335-a casă socială, iar în Hangu, Neamț, a îmbunătățit condițiile de învățare în școala din localitate prin amenajări interioare și achiziționare de mobilier în beneficiul a 282 de copii. În același județ, a finalizat proiectul „O școală digitală la țară”, în Poiana Teiului, prin dotare cu echipamente IT. Săptămâna aceasta, în localitatea Vintileasca din județul Vrancea, ADRA România a inaugurat o sală de mese pentru 63 de copii. Din cele auzite la fața locului, cu acest prilej locuitorii satului au aflat pentru prima dată în viața lor de adventiști. Mă bucur că Biserica Adventistă și-a întins până acolo brațul umanitar, prin ADRA România.

Comitetul a votat acordarea unui ajutor financiar de 4 000 de euro către Uniunea Republicii Moldova pentru finalizarea a două biserici aflate în stadiul de construcție, Porumbei și Tătărești.

Pentru războiul din Ucraina, invit comunitatea adventistă din România și diaspora la rugăciune și post în Sabatele din 26 februarie și 5 martie. După cuvintele Scripturilor, Biserica Adventistă dorește să fie „pace pe pământ între oamenii plăcuți lui Dumnezeu” (adaptare după Luca 2:14). Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări creștine și eu personal mă rog pentru nonviolență, dialog, dreptate, iertare și reconciliere. În calitate de credincioși adventiști, avem responsabilitatea de a oferi protecție celor care se află în pericol de a cădea victime ale războiului, ale abuzului, ale exploatării și ale terorii.

Vă invit să căutăm fața Domnului în familiile noastre și, de asemenea, să participăm în Sabat la serviciile divine de închinare. Manifestați-vă recunoștința față de Dumnezeu și întrebați-i pe pastorii dumneavoastră ce ați putea face pentru a împlini nevoile imediate din biserică. Eu voi vizita biserica adventistă din Poienile de sub Munte, Maramureș, o comunitate de limbă ucraineană, chiar la granița cu Ucraina și mă voi ruga împreună cu credincioșii de acolo. Dumnezeu să vă întărească pe calea cea bună!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print