Mesajul președintelui – 18 martie 2022

Mesajul președintelui – 18 martie 2022

Pastorul Aurel Neațu raportează activitatea de binefacere a Bisericii pentru ucraineni, anunță congresul medical adventist și oferă informații despre vizita sa de lucru în Slovenia.

Transcrierea mesajului mai jos, pentru cei care preferă conținut sub formă de text.

Dragi credincioși adventiști, dragi prieteni,

În mesajul acesta, vă prezint aspecte din actualitatea Bisericii, cu dorința ca sărbătoarea Sabatului să vă găsească sănătoși în credință și în pace cu Dumnezeu.

După doi ani de restricții în pandemie, închinarea în bisericile noastre a revenit la normalitate. De sâmbăta trecută, nu mai sunt în vigoare impuneri oficiale cu privire la închinare, distanțare sau număr de participanți, program redus și altele. Să ne bucurăm, așadar, și să readaptăm adunările noastre publice la nevoile celor prezenți. Acum avem din nou ocazia să organizăm acțiuni fără limitările din trecut. Să folosim timpul înțelept, pentru că vremurile sunt rele și pentru aceasta, „să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.” Evrei 10:25

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea răspunde concret la noua realitate cu care România se confruntă de trei săptămâni. Este adevărat, nu suntem obișnuiți să trăim în vreme de război, dar ne aducem aminte de expresia din Psalmii, care spune că „un val cheamă un alt val” (Psalmii 42:7). Și ca Biserică, am dovedit că valurile de pandemie nu ne-au distrus capacitatea de reacție în fața unor crize noi. Credincioșii adventiști s-au mobilizat într-un mod surprinzător ca să întâmpine valul de refugiați la frontierele nord-estice. Am redescoperit misiunea de a-i ajuta pe străini și latura socială a slujirii adventiste.

Apreciez foarte mult voluntariatul dumneavoastră și străduințele comune pentru a asigura un program de permanență în cele zece vămi, în locuri unde poate pentru prima dată Biserica își dovedește existența și spiritul misionar. Aproximativ o sută de reprezentanți adventiști sunt activi zilnic în aceste locuri și în două gări feroviare mari, unde oferă hrană, bunuri de strictă necesitate, servicii de transport și cazare, traducere și consiliere.

În Moldova, refugiații sunt cazați în opt biserici, iar în capitală, în șapte lăcașuri de cult. Multe biserici adventiste din Ucraina și Polonia s-au transformat în spații de cazare pentru refugiați. Până acum, noi, în țară, am transportat 3000 de persoane în tranzit și am cazat circa 10 000 de refugiați în total, din care 500 de adventiști ucraineni. Peste o mie de familii adventiste și-au deschis ușile pentru străini, iar unele au cazat chiar și 10-20 de persoane în același timp. Antreprenori adventiști au oferit spre cazare gratuită pensiuni și cămine de bătrâni, iar Biserica găzduiește persoane în tranzit la centrele din Coșna (Suceava), Sovata (Mureș), Moieciu (Brașov) și Săvârșin (Arad), locuri în care au fost găzduite până acum peste o mie de persoane. Unele biserici trimit generatoare de electricitate și medicamente pentru clinica adventistă din Cernăuți. Toate acestea sunt motive de apreciere pentru dumneavoastră și de bucurie în Domnul, pe care Îl rugăm să ne dea lumina cunoștinței Sale pentru planuri pe termen mediu și lung.

Biserica Adventistă, prin cele șase unități administrative din Banat, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania Sud și Transilvania Nord, și prin organizația ADRA, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor, a donat alimente și alte produse de primă necesitate pentru susținerea activității din cele zece vămi și a trimis dincolo de graniță, în Cernăuți și Teceu Mare, unsprezece convoaie umanitare. Al doisprezecelea este plănuit să ajungă pentru regiunea Odessa în zilele următoare. Până acum, sumele colectate din toate bisericile pentru a susține activitatea din prima linie au depășit 250 000 euro. De asemenea, Diviziunea Intereuropeană a donat pentru eforturile noastre umanitare o primă sumă, în valoare de 100 000 de euro.
Dragi frați și surori, atitudinea manifestată până acum merită să fie păstrată. Să facem bine fără să nădăjduim ceva în schimb, după cum ne-a învățat Domnul Isus, Cel care ne-a promis că răsplata va fi mare pentru copiii Celui Preaînalt (Luca 6:35). Constatăm că s-a deschis un front special de lucru pentru tinerii și voluntarii noștri. Să fim plăcuți Domnului și să postim în aceste vremuri de criză, cum scrie în Biblie: „Împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.” Isaia 58:7

În săptămâna aceasta, tinerii adventiști au făcut grupuri de rugăciune pentru Ucraina și au dezbătut tema „Al Domnului este pământul”, în cadrul săptămânii de rugăciune a tinerilor. Vă invit și pe dumneavoastră să le adresați un mesaj de maximă prețuire în Sabat și chiar să folosiți ghidul lor practic de studiu. Eu însumi l-am deschis și am profitat de un punct de vedere echilibrat cu privire la grija față de mediu. Iată câteva idei: Suntem prima generație care înțelege pe deplin schimbările climatice și ultima generație care poate face ceva cu privire la ele. Sabatul este o structură necesară și sustenabilă pentru planetă. Când creștinii iau pământul în serios, oamenii vor lua Evanghelia în serios, pentru că principalele probleme de mediu sunt egoismul, lăcomia și apatia.

Dumnezeu să îi binecuvânteze pe copiii și tinerii noștri, ca ei să producă acele transformări culturale și spirituale mari pe care oamenii de știință le așteaptă, dar nu le pot aduce în lume.

Campania de implicare a tuturor credincioșilor din Bacău continuă. Organizarea serviciilor medicale este fără precedent. La inițiativa doctorului Ana-Maria Zanfir, directoarea departamentului de sănătate, și prin colaborarea cu pastorul Costel Iosub, directorul Centrului de Sănătate din Podiș, peste o mie de persoane vor efectua gratuit ecografii, consultații medicale și analize. Și alte evenimente sociale, de prevenție și de protecție a mediului sunt așteptate în aceeași perioadă, pe lângă predicile în direct despre revenirea Domnului Isus.

Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu președintele, secretarul și trezorierul Bisericii de la nivelul european. Am avut în vedere contribuția Diviziunii la eforturile Bisericii din România și acțiunile noastre comune. Ne-am văzut în Portorož, Slovenia, la o sesiune a Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor. Au fost momente de abordare a crizei refugiaților și am lucrat în ateliere, pe grupe, pentru configurarea strategiei în următorii cinci ani.

Sunt bucuros să vă informez despre organizarea celui de-al VII-lea Congres Medical Adventist anul acesta, în luna octombrie. În cadrul sesiunilor vor fi prezentări științifice cu acordarea de credite profesionale pentru participare și, bineînțeles, în Sabat, un program spiritual creat pe măsura celor care reprezintă mâna dreaptă a bisericii, cei mai îndrăgiți ambasadori ai mesajului adventist actual.

În încheiere, am ales să vă citesc un pasaj sacru, foarte potrivit cu situația externă din prezent: „Timpul actual este de un interes copleșitor pentru toți cei vii. Conducătorii și oamenii de stat, bărbați care ocupă poziții de încredere și autoritate, oameni inteligenți din toate clasele sociale au atenția îndreptată asupra evenimentelor care au loc în jurul nostru. Ei sunt atenți la relațiile care există între popoare.” (Ellen White, Evanghelizare, pagina 194)

Dragii mei, să ne rugăm ca Duhul Sfânt să ne inspire pentru a înțelege bine prezentul, dar mai ales viitorul. Mă rog pentru dumneavoastră ca lumina profeției să vă călăuzească pe calea credinței, iar faptele noastre de așteptare să grăbească întoarcerea Domnului Isus.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print