Pastorul Aurel Neațu informează Biserica despre noutățile apărute în mass media adventistă și despre rezultatele vizitelor de evaluare ARACIP în învățământul confesional.
Transcrierea mesajului mai jos, pentru cei care preferă conținut sub formă de text.
„Isus vine!” – în felul acesta s-au salutat mii de adventiști din peste 200 de țări, la sesiunea Conferinței Generale din St. Louis, Statele Unite ale Americii.
„Isus vine! Implică-te!” – este și salutul meu pentru dumneavoastră cu această ocazie, în care vă aduc vești bune din învățământul adventist românesc și din mass-media. Tot la fel de îmbucurătoare este și perspectiva finanțărilor pe care urmează să le primim în Biserica Adventistă din țară.
M-am întors săptămâna trecută din Statele Unite ale Americii, după o călătorie care a început cu binecuvântarea de a privi poporul Domnului, o adunare în sărbătoare a îngerilor și a așteptătorilor lui Isus. Peste 22 de milioane de membri adventiști au fost reprezentați acolo de conducători și delegați din toate culturile principale ale lumii. Vă invit să citiți un scurt raport despre acea săptămână plină de lucrări în revista Curierul adventist.
În ultima lună, la Uniune s-au creat trei noi platforme misionare pentru telefoanele mobile. Sub coordonarea pastorului Lorand Balla, Departamentul Grupuri Etnice a publicat două aplicații de radio în limba maghiară, pentru iOS și Android. Și pastorul Marius Bratu, director al Asociației Sola Scriptura, a dezvoltat pentru Android o aplicație care conține cursuri de la solascriptura.ro. O altă aplicație este în lucru la Departamentul Isprăvnicie. Ea îi va ajuta pe copii să-și organizeze activitățile de zi cu zi, oferind și rapoarte pentru părinți. În vara aceasta, în cadrul aceluiași departament, sperăm să publicăm o aplicație pentru dăruire, sub coordonarea pastorului Ciprian Șandru. Instrumentele apărute recent se alătură celorlalte cinci aplicații existente, pe care avem rugămintea să le promovați de la amvon și pe platformele sociale, pentru ca mulți să cunoască adevărul Bibliei și să fie mântuiți în Isus Hristos.
Ultima știre din mass-media adventistă este că ieri am primit o nouă licență pentru emisie radio în FM, în orașul Turnu Măgurele. Pe frecvența de 100,6 FM, în sudul județului Teleorman, vom emite programe RVS. La sfârșitul lunii trecute, Speranța TV a sărbătorit 15 ani de emisie neîntreruptă. Prezent la concertul aniversar, pastorul Georgel Pîrlitu a arătat valoarea televiziunii adventiste, pentru care ne rugăm neîncetat să crească tot mai mult în cunoștință și orice pricepere ca să deosebească lucrurile alese, până în ziua venirii lui Hristos. (adaptare după Filipeni 1:9)
Organizația Bisericii la nivel european, Diviziunea EUD, a aprobat 7 milioane de euro pentru misiune și educație în țările pe care le deservește. S-au publicat criteriile de obținere a granturilor de 4, respectiv 3 milioane de euro. O parte din aceste sume vor fi cheltuite în România, prin Uniune și cele șase Conferințe, și cred că în felul acesta, dezvoltăm atât rețeaua de educație, cât și cultura noastră misionară.
Câteva informații actuale despre maturizarea învățământului adventist: În urma vizitei ARACIP la liceul EVISS din Moldova s-a autorizat această nouă instituție educațională, care își va deschide porțile în toamnă. Ministerul Educației va autoriza și grădinița, și școala noastră primară din Târgoviște, unde învață 20 de preșcolari, iar din septembrie, sperăm să avem două grupe de grădiniță, plus clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a. Și în orașele Botoșani și Pitești s-au autorizat grădinițe în incinta bisericilor adventiste din localitate, iar vizite din partea ARACIP urmează în cursul săptămânii viitoare la școala adventistă primară din Roman și la școala adventistă gimnazială din Podiș.
Dacă este vară, avem absolviri, dar și examene; vacanțe, dar și tabere. Oferta departamentelor de tineret este cea mai bună opțiune pentru copiii din familiile adventiste. Camporeea națională a exploratorilor, organizată în Timișul de Sus, Brașov, va avea 1 400 de participanți. Este un eveniment organizat la corturi, o dată la patru ani. În Finlanda va fi un congres internațional al tinerilor adventiști, iar România este în echipa de organizare.
Dragi părinți, oferiți-le celor mici posibilitatea de a face cursuri de predicare și muzică, drumeții în natură, de a se întâlni pentru recreere, spiritualitate și părtășie în marea familie adventistă din România. Sunt peste 100 de evenimente în perioada aprilie-august, dintre care peste 60 de tabere pentru părinți și pentru copii, tabere de specializări, artă, omiletică, misiune, știință, engleză, coral-instrumentale și dirijat, festivaluri și altele. Este o muncă imensă, pe care o prețuiesc mult. Oferta este diversificată și demnă de atenție maximă pentru cei care investesc în copii și tineri, în activitățile de licurici, exploratori și companioni.
Organizăm și ieșiri cu un caracter misionar, pe parcursul unei săptămâni, cum ar fi taberele Eticheta pentru copii (cereți detalii la pastori și înscrieți-vă prietenii interesați de valorile adventiste), școala misionară de la Amnaș, din județul Sibiu (tabăra de slujire prin rugăciune Ioel, ocazie de învățare într-un cadru natural foarte frumos, cu clase teoretice și practice) și tabăra pentru cursanții Sola Scriptura (la sfârșitul lunii iulie, la Universitatea Adventus).
Am început să facem programări pentru evenimente la centrul din Stupini. Sperăm ca lucrările de reabilitare și de extindere să fie finalizate cât mai curând. Spre finalul anului, centrul va fi funcțional și va avea o capacitate de minim 200 de paturi, în condiții bune de cazare. Vă informez că am primit și un ajutor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în valoare totală de peste 300 000 euro. Această finanțare nerambursabilă compensează parțial neajunsurile din perioada când edificiile noastre au fost confiscate și folosite de regimuri opresive pentru o perioadă de circa 50 de ani.
La ședința de comitet de miercuri, 29 iunie 2022, am analizat evoluția financiară a bugetelor Bisericii în perioada inflației. Am revăzut și capitolul de intrări pentru criza din Ucraina. La nivel național, înregistrările colectelor din biserici au ajuns la aproape 350 000 euro, fără să includem aici donațiile directe, făcute de credincioși pentru refugiați în România și dincolo de graniță. În iulie, ca urmare a celor 9 contracte de finanțare semnate, ADRA România va continua asistența psiho-socială, educațională, medicală și financiară în centrele de găzduire a refugiaților și, de asemenea, prin convoaie umanitare în Ucraina și Republica Moldova, în cadrul solidarității internaționale cu refugiații ucraineni. Pentru aceasta, ADRA România are în concurs 93 de posturi disponibile.
În luna septembrie, va apărea un număr special al revistei Semnele timpului. Anunț acest lucru mai devreme, deoarece tema este specială – cine sunt adventiștii de ziua a șaptea din România, o abordare în premieră pentru publicația Semnele timpului. Prețul va fi promoțional și recomand deja această revistă pentru a fi comandată și distribuită într-un tiraj cât mai mare. Mi-ar plăcea ca fiecare adventist să cumpere o revistă și să o dăruiască unui prieten, coleg, la școală sau medicului de familie, unei oficialități sau unui vecin sau poate unui membru al familiei pentru care se roagă.
Dumnezeu să vă dăruiască o zi de închinare cu răspunsuri din partea Cerului, iar Sabatul să vă aducă binecuvântare în familie și în casă. „Vă rugăm să fiţi plăcuţi lui Dumnezeu și vă îndemnăm în Numele Domnului Isus să sporiţi tot mai mult în privinţa aceasta. Trăiţi în pace între voi. Bucuraţi-vă întotdeauna. Rugaţi-vă neîncetat. Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin.” (adaptare după 1 Tesaloniceni 4:1; 5:13,16,17,28)