Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mesajul președintelui – 16 iunie 2023

Mesajul președintelui – 16 iunie 2023

Pastorul Aurel Neațu se adresează comunităților adventiste de ziua a șaptea cu un mesaj despre educația confesională. Videoul cuprinde și ultimele activități semnificative din departamentele Familie, Sănătate și Asociația Pastorală.

Președintele se roagă pentru elevii și studenții care dau examene și face un apel pentru implicarea totală a credincioșilor în București. În rugăciunea de final, cere „darurile cele mai de preț pe care generațiile de creștini le așteaptă încă din primele secole.”

Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.

Stimate comunități adventiste de ziua a șaptea,

Duhul Sfânt să vă fie revărsat cu o măsură dublă din spiritul și puterea profeților Ilie și Ioan Botezătorul, ca să pregătim calea Domnului nostru Isus Hristos, Cel ce vine curând pe Pământ!

În mesajul de astăzi, vă relatez cum colaborăm cu frații noștri de credință din Brazilia, Republica Moldova și țări europene pentru îndeplinirea obiectivelor comune de educație, sănătate și misiune. Voi începe cu câteva gânduri adresate familiei adventiste și profesorilor noștri.

Dragi educatori creștini, o voce profetică în adventism a spus acum 150 de ani că „mântuirea [copiilor] depinde într-o mare măsură de educația pe care o primesc în copilărie” (Mărturii pentru Biserică, vol. II, p. 399, în orig.). În cel mai fericit caz, părinții împart această responsabilitate cu cadrele didactice adventiste. Profesorii din școlile noastre sunt echipați să-i ajute pe copii să se asemene cu Domnul Isus – cel mai inteligent și cel mai credincios elev din toate timpurile. Prin urmare, mi-aș dori ca întotdeauna elevii și studenții să nu uite că sunt candidați la viața veșnică. Dragi copii și tineri, în aceste zile, acasă și la birou, mă rog să Îl cunoașteți personal pe Domnul Isus și, de asemenea, mă rog frecvent să aveți succes deplin la probele scrise și orale de la evaluarea națională și de la toate examenele verii. Dumnezeu vrea să acumulați cât mai multă știință și, în aceeași măsură, să dobândiți excelență spirituală.

La nivel de organizație, plănuim să eficientizăm rețeaua adventistă de educație din țară. Tocmai am înființat un comitet național, inspirați de o vizită pe care directorii acestui departament au făcut-o recent în Brazilia, țara cu cei mai mulți adventiști din lume. Acolo, învățământul adventist se autofinanțează integral din două surse: pe de o parte, taxele de școlarizare, pe de altă parte, micile întreprinderi economice de pe lângă școală. Cursurile costă, dar școlile adventiste braziliene au cicluri complete de învățământ, adică nu există gimnaziu fără grădiniță și nivel primar, nu există liceu fără toate ciclurile de la grădiniță până la liceu, nici universități fără licee, și așa mai departe. De asemenea, aplică un plan eficient de afaceri. Deși 80% din elevi sunt neadventiști, aceștia sunt dispuși să plătească taxe considerabile pentru a asimila în fiecare lună o valoare creștină fundamentală. Pastorii care coordonează departamentele de educație din România întocmesc zilele acestea un raport cu idei și propuneri pentru sistemul românesc de învățământ confesional.

Familiei adventiste și tuturor membrilor ei le recomand o broșură publicată recent în limba română pe tema restabilirii altarului de familie. Conține lecții grupate pentru o săptămână de rugăciune, iar tații și mamele o pot studia împreună cu copiii. Creează momente plăcute de interacțiune cu toate persoanele din casă și, dacă va fi folosită, cu siguranță va crește comunicarea din căminul adventist și va aduce calitate spirituală.

Săptămâna trecută am primit la sediul Uniunii o delegație a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Republica Moldova. Au venit președintele acesteia, secretarul, trezorierul și directorul de publicații și al departamentului media. În numele românilor de peste Prut, fratele pastor Ilie Leahu ne-a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor. Însemnase în agenda personală o listă de recunoștință și a apreciat deschis cooperarea cu noi în aria de producere de publicații, literatură și audio-video, dar și în ce privește evanghelizarea. „Niciodată nu s-a întâmplat să spuneți că de data aceasta nu ne puteți ajuta, nu ne-ați refuzat la nicio solicitare”, a menționat președintele Uniunii din Republica Moldova, ceea ce face cinste departamentelor amintite. Pentru un schimb de experiență, delegația moldoveană a vizitat Speranța TV și Radio Vocea Speranței, Editura Viață și Sănătate și Liceul Adventist „Ștefan Demetrescu” din București.

Pe 11 iunie, duminica trecută, la Sala Polivalentă din municipiul Botoșani, a continuat campania „Din grijă pentru tine”. S-au făcut peste 827 de investigații, din care mai mult de 350 de ecografii, în peste 30 de cabinete, timp de două zile. Programul a fost sprijinit de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Nou a fost faptul că grădinița adventistă Crescendo din oraș a oferit activități recreative pentru copii și jocuri interactive. Campania de screening al populației continuă și în alte orașe, iar la toamnă se va derula în Timișoara și în București. Pe cei care locuiți în București, în Ilfov sau la distanță de o oră de Capitala țării vă rog să vă notați data de 23 septembrie. În dimineața acelui Sabat, vom lansa programul „Împreună pentru oameni”. Dacă sunteți medici, asistenți, juriști, avocați, profesori, consilieri, psihologi, manageri, traineri sau altfel de specialiști care pot oferi voluntar servicii profesionale gratuite în bisericile noastre, vă rog să rezervați data și să ne vedem în București, când vom plănui alături de prezbiterii și slujbașii Bisericii cum să-i ajutăm pe semenii în nevoie.

Sâmbătă, 17 iunie, la Speranța TV va începe difuzarea a opt conferințe biblice coordonate de pastorul Marius Andrei prin Departamentul de Familie, sub genericul „Iisus a iubit”. Pe lângă mesajul Evangheliei, veți cunoaște câteva tipuri de familii, variate din punct de vedere etnic, social și medical. Prezentările continuă în fiecare seară, de la ora 21:00, la Speranța TV, Radio Vocea Speranței precum și în mediul online, până sâmbătă, 24 iunie.

Începând de luni, 19 iunie, pastorii adventiști și soțiile lor se întrunesc într-un cantonament național de trei zile, o strângere laolaltă pentru informație și inspirație în misiune. Ultima întrunire asemănătoare a fost acum opt ani. Obiectivul convocării tuturor pastorilor este echiparea pentru misiunea Bisericii, consacrare în lucrare și părtășie frățească. Dați-mi voie, în acest context, să spun un bun-venit călduros în familia pastorală pentru colegii pastori care în cursul lunii iunie au fost sau urmează să fie hirotoniți: Adrian Costaș și Rezső Mutnean Károly, în districtele Suceava, respectiv Marghita din județul Bihor, și Daniel Nițu, în districtul Gheorghe Doja, în județul Ialomița.

Centrul de Sănătate Podiș sprijină misiunea medicală și are o ofertă de cursuri practice, desfășurare pe durata a 11 zile, în care slujbași sau misionari ai Bisericii pot asista la efectuarea terapiei cu remedii naturale și pot învăța fiziologie; cum să aplice principiile biblice pentru redobândirea stării de bine. Directorii departamentelor de lucrare personală au detalii pentru cei care doresc să se înscrie. Slujirea religioasă înfăptuită de cadre medicale este dorită tot mai mult în țări din Europa, iar lucrul acesta l-am văzut îndeosebi la congresul centrelor de sănătate din Portugalia, unde au conferențiat și reprezentanți ai României. Intenționăm să ne pregătim încă de pe acum pentru interesul spiritual pe care Duhul Sfânt îl va produce în inimile oamenilor, cu efecte extraordinare în viitor. Am observat cu deosebită plăcere că recent s-a încheiat și a doua ediție a Școlii de Misiune Autentică, la Moieciu, o inițiativă a Conferinței Muntenia de instruire în evanghelizare ca stil de viață. Curând vor fi disponibile în format video cursurile înregistrate atât la Moieciu, cât și la Școala Misionară din Stupini.

În final, mă voi ruga împreună cu dumneavoastră pentru darurile cele mai de preț pe care generațiile de creștini le așteaptă încă din primele secole. „Tatăl nostru ceresc, Te rugăm ca Duhul Sfânt să fie Educatorul nostru principal și, după Cuvântul Tău, să întoarcă inima părinților înspre copiii lor și inima copiilor înspre părinții lor. Te rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, să mergi în mijlocul nostru, să ne ierți abaterile și păcatele și să ne iei în stăpânirea Ta. Am dori, Tată ceresc, să ne întâlnim față în față cu Domnul Isus, pe care Îl așteptăm din ceruri. Îți mulțumim în numele Lui. Amin!”

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print