Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mesajul președintelui – 27 octombrie 2023

Mesajul președintelui – 27 octombrie 2023

Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.

Dragi prieteni și stimați credincioși adventiști,

Vă salut în numele Domnului Isus Hristos, Cel ce Se întoarce curând pe Pământ! Din partea fraților care conduc misiunea mondială a adventiștilor de ziua a șaptea, vă aduc binecuvântări și pace, împreună cu credința din partea lui Dumnezeu Tatăl (adaptare după Efeseni 6:23).

Cât de importantă este Evanghelia în adventism? În acest video vă informez mai întâi despre accentul pe care Conferința Generală îl pune pe evanghelizare, și după aceea despre planurile concrete prin care promovăm mesajul adventist în capitala țării.

M-am întors săptămâna trecută dintr-o deplasare făcută în Statele Unite ale Americii, unde au fost convocați delegați naționali pentru sesiunea de toamnă a Comitetului Executiv al Conferinței Generale. Cu această ocazie am dorit să cunosc mai îndeaproape adventismul american și am vizitat una dintre cele mai mari biserici adventiste de ziua a șaptea din Conferința Georgia Cumberland, SUA, o comunitate cu trei serii de închinare în Sabat. De asemenea, am vizitat campusul Universității Southern și o proprietate adventistă de circa 1 000 ha, Academia Laurelbrook, din munții Dayton. Această școală a fost sursa de inspirație pentru Liceul Internațional Integritas din țara noastră, de la Budiu Mic, Mureș.

Însă ce a fost nou la Consiliul Anual al Conferinței Generale? Frații au evidențiat că misiunea are o latură foarte practică, de investiție financiară. Am văzut exemple din toată lumea din activitatea media, de la Departamentul de Publicații prin răspândire de carte din ușă în ușă, imagini impresionante cu copii, exploratori și tineri. Liderii au arătat prin rapoarte administrative că sunt preocupați de răspândirea adevărului biblic în continentele unde lucrează cu necreștini. Au fost convingători când au vorbit despre misiunea directă și despre fondurile pe care le alocă în plantarea de biserici.

Și în România dorim să fim mai eficienți în această privință. În București, de exemplu, investim din fondurile Uniunii Adventiste peste 100 000 de euro pentru misiunea în prima linie, în contact nemijlocit cu oamenii. Dorim să promovăm sănătatea și speranța cât mai aproape de oameni – pe telefonul mobil și din casă în casă: fie că dăruim biblioteci adventiste digitale sub formă de carduri sau pur și simplu purtăm tricouri care permit accesul electronic la cele mai bune cărți adventiste. Oferim reduceri fără precedent la toate categoriile de cărți pentru sute de mii de persoane și organizăm echipe cu sute de voluntari care dăruiesc cărți.

Zeci de cabinete cu specialiști în ecografie sunt pregătite să primească mii de persoane cu venituri modeste sau fără asigurare medicală pentru analize și investigații gratuite. Colaborăm în promovarea ofertei noastre cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și cu ADRA – Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor. Peste 10 biserici din Capitală, sub coordonarea Conferinței Muntenia, își deschid porțile cu oferte de consiliere, consultanță, ateliere și seminare. Un număr de 80 de traineri, profesori și vorbitori motivaționali transmit speranța și adevărul în licee, facultăți și săli publice. O evanghelizare la care îi invităm pe toți prietenii începe curând în comunitatea Învingători. La altă adresă din centrul orașului, avem 10 seminare excepționale pentru sănătate ținute de profesori universitari și specialiști în medicină.

Campania medicală este la a XV-a ediție acum, în Anul Sănătății, în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România. În ultimele șase luni, ea s-a derulat cu beneficii pentru societate și Biserică în reședințele de județ Alexandria, Botoșani, Râmnicu Vâlcea și Iași, iar de duminică, 29 octombrie, începe la Timișoara. În București este nevoie de ajutor din partea tuturor celor ce locuiți în Capitală, în apropiere sau chiar în țară. Este încă mare nevoie de medici, de voluntari, de adventiști cu suflet ales. Nu voi enumera toate proiectele pastorilor și ale comunităților din Capitală, pentru că sunt prea multe, dar este nevoie să oferiți resursă umană voluntară în orașul cu o populație cât au mai multe județe împreună. E nevoie să donăm sânge și să-i asistăm pe cei mai neînsemnați frați ai noștri.

Le-am cerut tuturor instituțiilor noastre să ia parte la campanie. ADRA România, de exemplu, continuă să acorde protecție pe timp de iarnă pentru români și refugiați ucraineni, mii de persoane, în valoare totală de peste 700 000 de dolari, o parte din aceste fonduri fiind oferite prin intermediul credincioșilor adventiști.

Dar cea mai mare nevoie în evanghelizările din București este puterea Duhului Sfânt, prin care se vor face aceste lucruri, pentru slava Dumnezeului nostru și pentru mântuirea oamenilor. Continuați să vă rugați pentru credincioșii implicați! Sunt eforturi considerabile și merită să-i amintiți zilnic în rugăciunile dumneavoastră.

Uniunea nu investește misionar doar în București. La ultima ședință a comitetului local al Uniunii, am votat sprijinirea unui proiect de achiziție de imobil și plantare de biserică în Buziaș, Timiș. Divizia Inter-Europeană a aprobat o finanțare de 117 000 de euro în următorii trei ani, iar Uniunea susține proiectul cu o sumă totală de 18 500 de euro. Conferința Generală are politici clare de finanțare a plantărilor de grupe și biserici, iar fondurile sunt accesibile României, parte din Divizia Inter-Europeană. Ca urmare a secularizării populațiilor europene, a neafilierii religioase pe bătrânul continent, și plantările de biserici din România sunt finanțate. În prezent există fonduri disponibile, care pot fi accesate prin înregistrarea aplicațiilor la Divizie.

Tot săptămâna aceasta am întâlnit echipa de producție de la Hope Discovery și am reevaluat un proiect nou pe care îl sperăm de mare impact pentru Cartea Anului în 2024: Tragedia veacurilor. Pentru început, am alocat 20 000 de euro pentru crearea unei serii de videoclipuri publicitare pentru mesajul cărții, sub formă de dramatizări audio-video. Prin acestea, vrem să promovăm profețiile lui Ellen White în limba română într-un format audio de excepție.

Luna trecută am votat un ajutor financiar în valoare de 10 000 de euro pentru Centrul de Sănătate 3H din Sălciua, Alba, și intenționăm să dezvoltăm rețelele de educație și sănătate, dar cel mai mult ne dorim să fie o diferență în modul în care valorile adventismului sunt trăite practic în viața de așteptare a revenirii Domnului Hristos pe Pământ.

Pentru aceasta, vă invit la Școala Misionară de la Stupini, care începe săptămâna viitoare, joi, 2 noiembrie, cu al doilea modul. Sunt cursuri care ne pregătesc pentru cea mai frumoasă etapă a misiunii adventiste, cea din viitor. Remarc, din informațiile primite de la Departamentul Lucrare Personală, că, începând de anul trecut, unele conferințe au redeschis școli misionare în țară, formale sau informale, iar lucrul acesta mă bucură, pentru că de mult nu mai fuseseră organizate astfel de instruiri.

Profesioniști adventiști din domeniul medical au participat trei zile la a opta conferință medicală a Asociației Sănătate și Educație. I-am întâlnit la începutul Sabatului trecut, la Stupini, unde, alături de terapeuți, directori, medici și profesori universitari, a fost prezent și doctorul Viriato Ferreira, șef al Departamentului Sănătate din cadrul Diviziei Inter-Europene, și un alt medic expert în fiziologia somnului, din SUA. S-au arătat imagini la zi cu progresul șantierului de la Spitalul Oncologic din Târgu-Mureș, iar centrele de sănătate din țară și-au prezentat metodele de lucru. În timpul congresului, cadre universitare din țară au prezentat zeci de sesiuni științifice, grupate pe trei specialități: chirurgie, medicină internă și cardiologie.

Lunile octombrie și noiembrie sunt marcate de întâlniri oficiale: slujbașii bisericilor locale se întrunesc la nivelul conferințelor și sunt programate ședințe de comitete executive în conferințe, la Uniune și la Divizie. Săptămâna aceasta am primit la sediu vizita a doi auditori din partea Serviciului de Audit al Conferinței Generale. Ei verifică în ce măsură am respectat regulamentele financiare ale Bisericii în anul trecut, de la ultima auditare până astăzi. Săptămâna viitoare voi vorbi în fața Comitetului Executiv al Diviziei Inter-Europene despre cum pulsează adventismul în România. Intenționez să cuprind în prezentarea mea cât mai mult din opera socială, educațională și religioasă pe care Biserica noastră o desfășoară în România, în moduri atât de frumoase și de variate.

Au reînceput lucrările de construcție pentru Școala „Mihai Ionescu” și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Labirint din București. Șantierul este redeschis din prima parte a lunii septembrie, iar din partea Diviziei EUD am primit o finanțare pentru acest obiectiv educațional în valoare de 500 000 de euro.

S-a stabilit data următoarei Adunări Generale Elective a Uniunii de Conferințe, în primăvara următoare, pe 21 și 22 aprilie 2024, la Centrul de Misiune și Educație Stupini. De luna următoare, un comitet de planuri și hotărâri va începe să contureze direcții strategice pentru orizontul 2030, de folos pentru administrația Uniunii Adventiste în următorul termen statutar.

Invitația mea finală este să ne rugăm împreună. Te rugăm, Tatăl nostru din ceruri, în numele Mântuitorului Isus Hristos, să sfințești poporul tău de credincioși și să ne dai un „duh de înțelepciune și de pricepere, duh de sfat și de tărie, duh de cunoștință și de frică de Domnul” (Isaia 11:2). Te rugăm să îi binecuvântezi pe cei care trudesc în câmpul Evangheliei și să scoți lucrători la marele Tău seceriș. Lăudăm Numele Tău, pentru că este mare, și preamărim îndurarea Ta față de noi. Te rugăm să vină împărăția Ta și să se facă voia Ta, precum în cer, așa și pe Pământ. Ne consacrăm Ție pentru acest Sabat și pentru viața veșnică. Amin!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print