Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.
Stimați frați creștini,
Dragi prieteni în credința Domnului Isus,
În acest video vă aduc la cunoștință primele rezultate ale evanghelizărilor de toamnă din București, împreună cu vești bune de la ASI și de la comitetele executive ale Bisericii.
1 000 de voluntari adventiști au dăruit timp de calitate în campania de implicare totală a credincioșilor în capitala țării. Inima campaniei a pulsat la Biblioteca Națională a României, gazdă a unui eveniment de caritate medicală timp de cinci zile – de duminică, 12 noiembrie, până joi, 16 noiembrie.
În jur de 150 de medici de diferite specializări, kinetoterapeuți și psihologi, împreună cu 85 de asistenți din București și din țară, adventiști și neadventiști, au făcut voluntariat pentru aproximativ 3 000 de bucureșteni. Și-au oferit ajutorul în acest proiect studenți, rezidenți, 35 de elevi de la Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca” din Cernica și peste 350 de elevi de la Liceul Teologic Adventist „Ștefan Demetrescu” din București. Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a recomandat 1 000 de persoane pentru analize și ecografii gratuite, pe care le-a înregistrat în sistemul de programări. Efortul organizatorilor a fost extrem de intens și de lungă durată, dar și rezultatele au fost foarte bune în ce privește aprecierile primite direct de la beneficiari. 422 de pacienți au completat formularul de evaluare și au acordat notă maximă la toate întrebările despre servicii, atmosferă și interacțiunea cu medicul, iar 30 de persoane au notat evenimentul cu media de 4,45 de puncte din 5. Organizatorii estimează valoarea serviciilor medicale oferite gratuit la peste 1 milion de lei.
Un înalt reprezentant al Secretariatului General al Guvernului și doi miniștri au vizitat clinica Bisericii, iar mai multe agenții de presă au preluat comunicatul nostru. Dedicarea cadrelor medicale s-a simțit pretutindeni. Un nivel extraordinar de implicare am observat la pastorii coordonatori și la echipele tehnice de la Speranța TV, solicitate să fie prezente în toate punctele proiectului.
M-am bucurat să văd circa 90 de pastori într-un fel de cantonament misionar, făcând legătura între oameni și doctori și vorbind cu sute de pacienți. Ceea ce nu s-a subliniat îndeajuns este efectul rugăciunilor. S-a vorbit mai puțin despre grupele de rugăciune care, de câteva luni, cu regularitate, I-au cerut Domnului să intervină pentru binecuvântare. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ascultat rugăciunile și ne-a ajutat să finalizăm această parte a proiectului. Deja expediem mesaje către cei 1 133 de beneficiari care au optat să fie contactați ulterior pentru alte servicii ale Bisericii și continuăm să lucrăm cu ei și cu ceilalți.
Pot spune că distribuirea cărții Puterea speranței a avut un succes la fel de mare ca acțiunea medicală. Aproape 200 000 de cărți s-au distribuit, și fiecare dintre ele conține adresele bisericilor noastre și resurse adventiste: audio și video, de consiliere și terapie, pentru asistență socială și educațională. Reacțiile persoanelor care au sunat înapoi ca să mulțumească sau să ceară și mai multe informații sunt deosebit de încântătoare. Unii au citit cartea imediat, în câteva ore sau în zilele următoare. Mulți nu auziseră de adventiști și câțiva au vizitat deja bisericile din Capitală. Dacă în București sunt 1 milion de locuințe, înseamnă că mesajul adventist a ajuns la una din cinci uși, adică la 20% din apartamente, ceea ce este un început extraordinar. Mulți tineri sună pentru a cere Biblii, iar cele 15 standuri de stradă cu cărți gratuite și reclame la evanghelizări au fost adevărate ambasade ale speranței. Există interes pentru cartea tipărită: săptămâna trecută, colportorii au avut un record de vânzări.
În școli și licee, trainerii Asociației Respiro au reușit să intre la 170 de clase și au ajutat circa 4 500 de elevi să înțeleagă viața. Unul dintre pastorii coordonatori a primit acest mesaj din partea unui copil: „Doresc să vă spun că niciodată nu voi uita că succesul este egal cu eforturi mici și repetate. Vă mulțumesc pentru sfaturi. Voi încerca să mă împac cu acel prieten cu care m-am certat.”
Cererea pentru a merge în școli este mare, iar voluntarii Asociației Respiro sunt așteptați să revină cât mai curând. Este impresionant să atingi un public atât de mare cu mijloace atât de simple și de eficiente. Dumnezeu să îi răsplătească pe toți! ADRA a participat cu o finanțare estimată la 80 000 de euro pentru 17 000 de beneficiari, dăruind kituri pentru iarnă, produse de igienă și alimente. În plus, ADRA a fost activă în școli, cu seminare despre agresivitate și violență, în parteneriat cu poliția.
Nu pot cuprinde în mesajul meu întinderea lucrării din București: adventiștii au salvat sute de vieți în spitalele din oraș prin donarea de sânge. Mai multe evanghelizări în patru formate diferite au atras publicul către adevărurile Bibliei, iar în centrul orașului o unitate mobilă de igienă pentru oamenii străzii, cu două dușuri și frizerie, a ajutat zeci de persoane fără adăpost. E important să dăruim, dar ceea ce am apreciat în acest proiect este că frații și surorile adventiste s-au dăruit pe ei înșiși. Unii și-au rupt timp din concediul de odihnă, și lucrul acesta este mai valoros decât a dona bani sau mijloace. Dumnezeu le va răsplăti.
La sfârșitul săptămânii trecute, la Sângeorgiu de Mureș, a avut loc Convenția Națională a Asociației pentru Suport și Inițiativă din România. Adventiștii care dețin afaceri au promis să doneze peste 2 milioane de euro pentru proiectele Bisericii, o sumă fără precedent în istoria colectelor anuale făcute de asociație. O parte însemnată din contribuții va merge către Spitalul Oncologic din Târgu Mureș.
Departamentele Comunicare, Media și Lucrare Personală vor fuziona în activitățile misionare – aceasta este recomandarea Comitetului Executiv al Diviziei Inter-Europene, exprimată într-o decizie din data de 6 noiembrie 2023 pentru țările de pe teritoriul acesteia. La nivelul Uniunii Adventiste din România, această orientare a fost anticipată, fiind practicată din anul 2020. Îndemn conferințele noastre să aplice și la nivel regional noua reglementare, pentru eficiență și impact sporit.
La începutul săptămânii, luni, 20 noiembrie, Comitetul Executiv al Uniunii a avut ședință de buget la Centrul Adventist pentru Misiune și Educație din Stupini, Brașov. Împărtășesc cu dumneavoastră o hotărâre votată de membrii acestuia, ca împreună, Uniunea și conferințele să susțină cu 10 000 de euro fiecare grădiniță nou înființată. Suma este compusă din două părți egale – din partea Uniunii, respectiv a Conferinței pe teritoriul căreia se înființează unitatea preșcolară. Cei 10 000 de euro vor fi acordați și grădinițelor deschise deja de bisericile locale pentru a fi cheltuiți în vederea extinderii, autorizării, acreditării sau relocării într-o clădire nouă, cu condiția să nu fi primit ajutorul respectiv la înființare.
O altă măsură de sprijin s-a luat și în dreptul înființării de cicluri gimnaziale, care vor fi susținute cu suma de 10 000 euro de Uniune și cu alți 10 000 euro de Conferința respectivă. În felul acesta vrem să arătăm că încurajăm dezvoltarea învățământului adventist la nivel local și regional.
O altă hotărâre vizează sprijinul financiar oferit de Biserica Adventistă pentru proiectul Spitalului Oncologic din Târgu Mureș: punem la dispoziție suma de 1 200 000 de euro în două tranșe egale, prima dintre ele urmând să fie efectuată la începutul săptămânii viitoare.
Ieri, 23 noiembrie 2023, Asociația Conștiință și Libertate a publicat la Palatul Parlamentului Jurnalul libertății de conștiință, în trei volume a peste 800 de pagini fiecare. „Afirmarea libertății și a drepturilor omului în contextul crizelor globale – educație și digitalizare” – acesta a fost titlul celei de-a XI-a ediții a conferinței științifice internaționale, organizată în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități a Camerei Deputaților și Universitatea Politehnică din București. Prezența pastorilor adventiști în acest spațiu reprezintă un mare succes în contextul relațiilor publice și o binecuvântare pentru țară.
De vinerea viitoare, 1 decembrie, începem Săptămâna de Rugăciune în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România. Ghizi spirituali de pe paginile Bibliei ne vor fi Nicodim, Avraam, Iosif, micuța slujitoare din casa lui Naaman, Daniel, Tabita, Aquila și Priscila, Pavel și chiar Abimelec. Pentru că rugăciunea rămâne marea noastră nevoie, vă invit, dragi frați și surori, să veniți în biserici pentru închinare. Rugați-vă pentru cei ce au plecat dintre noi, pentru cei din familiile noastre și pentru Împărăția Domnului care vine curând! Dumnezeu să vă asculte rugăciunile și „Însuși Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel. Domnul să fie cu voi cu toți!” (2 Tesaloniceni 3:16).