Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.
Stimați frați și surori,
Dragi prieteni ai adventiștilor de ziua a șaptea,
„Ferice de omul care își pune încrederea în Domnul și care nu se îndreaptă spre cei trufași și mincinoși!”, stă scris în Psalmul 40:4. Vă urez ca fericirea și încrederea să locuiască în inima dumneavoastră (Psalmul 84:5), iar pentru acest Sabat, din partea Uniunii Adventiste, vă aduc la cunoștință motive de bucurie, pentru că „mari sunt lucrările Domnului” și „cercetate de toți cei ce le iubesc” (Psalmul 111:2, NTR).
Începând cu anul școlar 2024–2025, se deschid noi niveluri de învățământ adventist în București, la Liceul „Ștefan Demetrescu”. Din toamnă, la liceul teologic din Capitală, pentru prima dată va fi în ofertă o clasă pregătitoare la nivel primar, o clasă a V-a la nivel gimnazial, o clasă a IX-a la profilul real, cu specializarea științele naturii, și, într-un mod foarte îmbucurător, un nivel liceal nou – nivelul profesional dual. În rețeaua de educație adventistă nu am avut niciodată până acum acest tip de învățământ. Sistemul dual este un învățământ profesional ce se desfășoară la cererea operatorilor economici parteneri, în vederea angajării elevilor după absolvire. El presupune cursuri la zi, cu frecvență, gratuite și stagii de practică pentru dobândirea unei meserii. Învățământul dual la Liceul Adventist „Ștefan Demetrescu” din București va avea modul de studiu cu durată de 3 ani și se va finaliza cu un examen de certificare a calificării profesionale în meseria de electrician constructor.
O altă veste extraordinară vine din partea Consiliului Local al Sectorului 4, care pune la dispoziție o clădire nouă situată în incinta campusului administrat de Liceul Adventist, unde urmează să funcționeze grădinița liceului nostru. În acest moment, se desfășoară procedura de autorizare a activității la nivelul preșcolar, toate celelalte niveluri fiind deja autorizate. Rețeaua de educație adventistă din Muntenia crește vizibil. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această mare binecuvântare de a avea în sfârșit toate nivelurile de învățământ preuniversitar și o excelentă ofertă pentru liceeni.
Hope Discovery România sărbătorește 5 ani de minuni și vieți transformate într-un mod foarte ambițios. Echipa de producție face pionierat tehnologic și speră să lanseze curând primul film creștin de lung metraj creat cu ajutorul tehnologiilor de captură și animație care reproduc realitatea. Subiectul? Unul profund adventist, o profeție creștină străveche, regăsită și în scrierile lui Ellen White, despre evenimentul care anticipează întoarcerea Domnului Isus pe Pământ. Este vorba despre „Ultima mare amăgire”, adică apariția unui Hristos mincinos care va electriza creștinătatea și întreaga planetă. Narațiunea are scopul de a descoperi impostorul într-un fel care să ne ajute să vedem frumusețea Originalului Isus Hristos. Puteți citi întregul scenariu, în limba română, pe site-ul hopediscovery.ro. Cea mai timpurie dată estimată pentru finalizarea întregului film este anul 2025, motiv pentru care, în premieră, Hope Discovery se bazează și pe sprijinul donatorilor. Câteva mii de euro au intrat deja în contul Speranței TV, după prima săptămână de la lansarea apelului. Un alt proiect în portofoliul Hope Discovery, de un impact real, este dramatizarea cărții profetice „Tragedia veacurilor”, care va face ca adevărul despre istoria creștinismului și a adventismului să fie și mai prezent pe platformele sociale.
„Enciclopedia adventiștilor de ziua a șaptea” se completează cu aproape 50 de articole despre România. Această enciclopedie este un proiect al Conferinței Generale, o resursă globală în limba engleză pentru cei care vor să afle mai multe despre Biserică. Obiectivul editorului este ca 8 500 de articole să poată fi accesate online gratuit. Veți citi în ea despre primul colportor român, despre martiri, misionari și pionieri ai adventismului românesc, despre primul călugăr catolic devenit adventist sau despre primul preot ortodox convertit în Biserica noastră.
La solicitarea Diviziei Inter-Europene, comitetul Uniunii a transmis numele pastorului Magyarosi Ernő și al lui George Rad, student la teologie pastorală, pentru a participa în Anglia la cursuri de creaționism. Ei vor studia modul în care știința este în armonie cu raportul biblic și ne echipează pentru a fi relevanți în transmiterea celor trei mesaje din Apocalipsa 14.
Campania „Împreună pentru oameni” se derulează bine la Satu Mare. Aseară am participat la grupul de rugăciune al voluntarilor. Ceea ce apreciez în mod deosebit este faptul că adventiștii sătmăreni folosesc mai multe ingrediente în campania de servicii sociale și educaționale, pe lângă bine-cunoscuta ofertă de investigații gratuite. În parteneriate oficiale cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Direcția Silvică Satu Mare și Ocolul Silvic Satu Mare, voluntari ai Bisericii Adventiste au plantat săptămâna aceasta 1 500 de puieți împreună cu 130 de elevi. 650 de pachete cu bunuri de primă necesitate au fost distribuite deja persoanelor vulnerabile, iar numărul se va completa până la 1 000. Duminică este anunțat un concert, și în următoarele zile este planificată o ecologizare a malurilor Someșului. Există taxi gratuit pentru persoanele cu dizabilități. 10 000 de cărți „Puterea speranței” au fost distribuite la ușa locuințelor, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Peste 900 de persoane vor beneficia la sfârșitul lunii de un consult de specialitate, iar în aprilie sunt programate seminare în școli. Ne bucurăm că, atunci când se referă la campania „Împreună pentru oameni”, autoritățile locale și județene afișează numele „adventist” pe rețelele sociale. În acest context, menționez că Uniunea Adventistă a demarat procedurile pentru înregistrarea mărcii „Din grijă pentru tine”.
Peste 20 000 de euro s-au strâns în urma donațiilor pentru înscriere la cele 10 curse naționale „Alerg pentru mama”. În a treia ediție anuală a crosurilor caritabile la nivel național, 2 100 de alergători din 10 orașe au dăruit sprijin pentru mamele de la Casa ADRA, iar sponsorii au donat încă 20 000 de euro. Inițiativa aparține organizației studențești AMiCUS România, prin care studenții adventiști dezvoltă acțiuni de stopare a abuzurilor, în singurul cros dedicat mamei, în luna martie.
Comitetul Uniunii a aprobat cererea ca și pentru elevii din grupa 0, adică din clasele a III-a și a IV-a să se organizeze etapa națională a Olimpiadei de Cunoștințe Biblice, la Stupini, Brașov. Începând cu anul următor, 2025, regulamentul va avea bibliografie la faza pe Uniune și pentru grupa 0.
54 de copii vor reprezenta România la programul internațional Bible Experience. Ei vor călători în Olanda pentru a întâlni alți exploratori adventiști din Divizia Trans-Europeană, care, la fel ca ei, au cercetat cărțile biblice Iosua și Judecători. Uniunea Adventistă va subvenționa 100 de euro din costul transportului pentru fiecare participant la etapa europeană. În țară, din cele 153 grupe de copii din bisericile locale, s-au calificat la etapa regională 101 grupe, la cea națională 42, iar la ultima etapă, cea europeană, 7 grupe. Bible Experience este o activitate pentru copii, de învățare și memorare a Bibliei cu prietenii, în grupe. De anul acesta, pentru prima dată, la Centrul Adventist de Misiune și Educație din Stupini vor participa în etapa pe țară și copii mai mici, de la grupa de Licurici, într-un program adaptat vârstei lor, numit Bible Game.
Circa 100 de dispozitive destinate persoanelor nevăzătoare, pentru a le facilita accesul la Biblie și la Radio Vocea Speranței, au fost distribuite sâmbătă, 16 martie, de echipa managerială a Speranței TV împreună cu Asociația „Ridică-te și umblă!”. Un astfel de aparat audio costă 50 de lei, și valoarea lui poate fi donată în conturile Centrului Media Adventist, afișate pe sperantatv.ro, cu mențiunea „pentru campania «Speranță în întuneric»”.
„O privire caldă și o vorbă bună fac mai mult decât sclipirea banilor”, „un azil pentru cei lipsiți de dreptul lor de a trăi”, „o dovadă că iubirea de oameni nu poate fi învinsă de nimeni și de nimic” – acestea sunt câteva recenzii apărute de-a lungul anilor în presa locală din Cluj-Napoca pentru Casa Theodora, un cămin pentru seniori, un loc unde „bătrânețea miroase mai mult a flori și optimism decât a tristețe”. Casa Theodora, administrată de credincioși adventiști coordonați de dr. Szentágotai Loránt, a sărbătorit 30 de ani în care a slujit 980 de persoane vârstnice. Dumnezeu să binecuvânteze personalul acesteia și pe toți beneficiarii!
Suntem la sfârșitul săptămânii de rugăciune a tinerilor. Alături de pastori și liderii lor, tineri din toată țara au parcurs ghidul practic de studiu Rugăciunea ca stil de viață. Vă încurajez ca în acest Sabat, să creați un moment special de rugăciune pentru tinerii din comunitățile dumneavoastră și să îi înconjurați cu dragoste în călătoria lor spirituală, spre culmile prieteniei cu Dumnezeu.
La final, pentru cei ce ascultați acest mesaj în Sabat, vă doresc o zi de odihnă sfântă și, tuturor, o viață sănătoasă, cu relații excelente, în așteptarea Domnului Isus Hristos! Dumnezeu să vă fie binevoitor, să vă lase să Îi vedeți Fața cu bucurie și să vă dăruiască nevinovăția (adaptare după Iov 33:26)! Maranatha!