Buletin de activitate – ianuarie 2021

În albia timpului, lunile anului rămân ca pietrele îngropate sub ape. Pentru noi, oamenii, cele mai multe fapte ajung să fie acoperite de uitare, dar pentru Dumnezeu, ele rămân întotdeauna ca o carte deschisă.

Buletin de activitate – ianuarie 2021

În albia timpului, lunile anului rămân ca pietrele îngropate sub ape. Pentru noi, oamenii, cele mai multe fapte ajung să fie acoperite de uitare, dar pentru Dumnezeu, ele rămân întotdeauna ca o carte deschisă.

Selecția celor întâmplate mai jos s-a făcut în lumina principiului că „nimeni nu și-a pierdut vederea pentru că a privit partea bună a lucrurilor”. Însă optimismul atât de necesar oricărui ispravnic în lucrarea lui Dumnezeu este util în măsura în care e însoțit de curaj și credință, știind bine că Dumnezeu nu îi folosește pe cei care sunt mulțumiți de sine. El ne cere să facem o lucrare „care nu va trebui să fie desfăcută din cauza unor cusături greșite”.

Începutul anului

Primele zile ale anului le-am petrecut în consultare cu colegii administratori, pastorii Georgel Pîrlitu și Emil Jigău, secretarul, respectiv trezorierul Bisericii. Aceeași abordare am avut-o cu trei pastori care conduc instituții publice ale Bisericii, în calitate de directori. Consfătuiri de acest tip sunt necesare cu regularitate, atât pentru asigurarea fluxului de decizii și management, cât și pentru parcurgerea eficientă a agendei de comitet. În aceeași categorie așez și convorbirea cu reprezentanții Departamentului Juridic și ai Casei de Pensii a Bisericii.

Săptămâna următoare a fost marcată de conexiuni virtuale. Mai întâi a fost întâlnirea de închinare a angajaților din Editura Viață și Sănătate, apoi ora lunară de rugăciune cu membrii Comitetului Executiv al Conferinței Generale, două ședințe ale Comitetului Executiv al Conferinței Generale, cursurile de drept bisericesc la Universitatea Adventus și părtășia spirituală cu un grup de adventiști români din Italia, Austria și Franța, la o întâlnire dedicată rugăciunii.

Deși Biserica din România este obișnuită cu un program de rugăciune la sfârșitul anului, conducătorii Bisericii la nivel mondial ne-au propus zece zile de rugăciune la începutul anului. Liderii Bisericii sunt preocupați de avansarea misiunii în zone albe și promovează un spirit de părtășie în rugăciune cu reprezentanții Bisericii din toate regiunile lumii. Regulat primesc mesaje cu subiecte de rugăciune care vizează nevoile câmpului mondial. O parte din acestea le împărtășesc cu prietenii din mediul on-line. Proclamarea mesajului Celor Trei Îngeri, revărsarea Duhului Sfânt, pregătirea pentru întoarcerea Domnului Isus, pacienții bolnavi de COVID, adventiștii sinistrați din zone calamitate sunt tot atâtea propuneri săptămânale pentru rugăciune.

La jumătatea lunii, am întâlnit candidații pentru hirotonire ca pastori și le-am adresat un cuvânt biblic cu ocazia examenului susținut la sediul central al Bisericii.

Următoarea serie de participări a fost în formatul de videoconferință: cu președinții Uniunilor de Conferințe din Diviziunea Inter-Europa a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, cu membrii Consiliului de Administrație al Universității Adventus și cu prezbiterii Bisericii din țară. Întâlnirea prezbiterilor a avut loc la sfârșitul Sabatului din 23 ianuarie și a fost prima sesiune de instruire a fraților prezbiteri desfășurată pe Zoom. Aproape 450 de persoane au fost prezente din toate părțile țării.

O vizită de lucru cu administratori din comitetul local al Uniunii am avut la Stupini, Brașov, unde am analizat posibilitățile de extindere și/sau renovare a centrului. Obiectivul a fost evaluat la fața locului, pentru a crește capacitatea de cazare și pentru a îmbunătăți facilitățile de recepție în campus. Amplasarea complexului aproape de centrul țării îl face potrivit pentru întâlniri naționale de tineret, misiune și instruire.

Priorități de misiune

În domeniul evanghelizării, am început anul prin luarea deciziilor de a derula două campanii naționale de conferințe biblice în lunile aprilie și mai. Pasul este curajos, semnificativ și consumă resurse considerabile.

În mod expres, am solicitat proiectarea unei serii de prezentări biblice consecutive. Prin urmare, colegii din comitetul local au propus și votat ca pastorul Daniel Olariu, profesor la Universitatea Adventus, să fie prezentatorul principal al evenimentului din perioada 2-11 aprilie, de la ora 21:00. La masa discuțiilor de organizare au participat reprezentanți din Speranța TV, care, în parteneriat cu Uniunea de Conferințe, vor asigura producția și difuzarea.

Alte emisiuni găzduite la Speranța TV sunt cele create la Departamentul Tineret. În primele zile din luna ianuarie, pastorul Gelu Poenariu a format o echipă de șase tineri, cu care a plănuit producția unor materiale video cu pronunțat caracter misionar. Coordonatorii se așteaptă la un impact semnificativ în social media. Startul se va da în 30 aprilie pe platforme on-line și la Speranța TV. În cele șapte emisiuni, difuzate în fiecare vineri seara, va fi integrat un film de animație creat cu multă măiestrie de Hope Discovery România. Filmul va fi lansat în premieră în aceeași perioadă, având ca temă generală marea luptă dintre Hristos și Satana. Formatul prezentărilor este original și poartă marca tinereții trăite sub călăuzirea lui Dumnezeu. 
 
În zilele de 19, 20 și 25 ianuarie am luat parte la trei ședințe având pe agendă misiunea integrată a Bisericii. Acestea s-au desfășurat cu membri ai comitetului local al Uniunii, reprezentanți de la Hope Discovery România, Centrul Media Adventist și Asociația Sola Scriptura. De asemenea, membrii Consiliului Consultativ de Misiune s-au întrunit pentru prima dată în 2021 și au lucrat propuneri de format al conferințelor biblice plănuite în primăvară. Am fost alături de ei în ședința de lucru.

Oportunități și metode au fost studiate și în convorbirea avută cu secretarul, trezorierul și trei directori ai Uniunii pentru implementarea viziunii de lucru în 50 de centre de influență ale Bisericii.

În ianuarie a fost remarcabilă și organizarea a două focus grupuri dedicate acelorași priorități de misiune. La ambele întâlniri au participat adolescenți, tineri și adulți tineri cu opinii avizate pentru strategia de comunicare pe platformele de socializare.

De asemenea, directorul Departamentului Școala de Sabat și Lucrare Personală, pastorul Florian Ristea, a deschis lista propunerilor pentru elaborarea strategiei misionare în anul 2020-2021.

Activități curente

Cinci ședințe ordinare ale comitetului local s-au desfășurat până azi, câte una în fiecare săptămână.

Două unități administrativ-regionale ale Bisericii ne-au solicitat sfatul și colaborarea în administrarea unor situații juridice. Pentru analiza opțiunilor manageriale și comunicarea cu delegații acestora am rezervat o jumătate de săptămână, perioadă care cuprinde însumarea ședințelor de lucru.

Sortând informațiile agendei, observ o regularitate a audiențelor pentru persoanele care nu îndeplinesc funcții clericale, fie că e vorba de grupuri de inițiativă a laicilor sau de coordonatori ai departamentelor, fie angajați ai instituțiilor patronate de Biserică sau slujbași.

În zilele de Sabat, am vizitat două biserici adventiste din capitală și alte trei din județele apropiate. Astfel, am întâlnit frații din comunitățile Învingători (București – prezenți la închinare în două serii) și Bellu (București – comunitatea gaborilor adventiști). Celelalte localități au fost Slobozia (Ialomița), Rădoiești (Teleorman) și Călugăreni (Giurgiu).

Declarații publice

Cu ocazia mesajului din 15 ianuarie, am reamintit credincioșilor că există un ghid oficial cu privire la imunizare. În comunicare, am subliniat că decizia cu privire la vaccinare este individuală și trebuie luată după consultarea cu medicul de familie și cercetarea personală a subiectului. În acest fel vom respecta învățăturile Bibliei și ale Spiritului Profetic cu privire la sănătate și, în aceeași măsură, arătăm că acceptăm călăuzirea lui Dumnezeu în viețile noastre. 

Am precizat că hotărârea de a fi vaccinat sau de a nu fi vaccinat este strict personală și voluntară în ceea ce privește personalul clerical, angajații, voluntarii și membrii Bisericii. Dintotdeauna Biserica Adventistă a promovat libertatea de conștiință. Noi nu înlocuim conștiința membrilor Bisericii și acceptăm alegerile lor individuale.
Cu privire la amânarea celei de-a 61-a Sesiuni a Conferinței Generale (decizie votată în data de 12 ianuarie 2021), am comunicat Bisericii că sesiunea a fost amânată pentru a doua oară, până în luna iunie a anului 2022, din cauza pandemiei de COVID-19 și a impactului de durată creat de răspândirea continuă a coronavirusului. 
 
Pe 29 ianuarie, m-am adresat din nou familiei Bisericii Adventiste cu referire la numărul membrilor adventiști decedați din cauza COVID-19, scăderea participării la serviciile de cult, fondurile pentru misiunea globală, conferințele biblice ale pastorului Daniel Olariu, cartea misionară Vie Împărăția Ta! și ultimele producții digitale.

Cu ocazia redeschiderii școlilor în pandemie, am adresat elevilor un scurt mesaj motivațional și, de asemenea, i-am încurajat pe participanții la Maratonul Bibliei, printr-un videoclip similar.
 
O jertfă de mulțumire

Dumnezeu Și-a înnoit binecuvântările la începutul călătoriei spirituale în 2021. Este privilegiul meu să recunosc harul Său și să Îi mulțumesc pentru că poartă de grijă Bisericii Sale și are în vedere Numele Său cel mare.

„Domnul a făcut lucrul acesta și este o minunăție înaintea ochilor noștri.
Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă!
Binecuvântat să fie cel ce vine în Numele Domnului!
Vă binecuvântăm din Casa Domnului.”
(Psalmii 118:23,25,26)
 
Pastor Aurel Neațu,
București,
5 februarie 2021

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print