Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin de activitate – martie 2021

În viața Bisericii, luna martie din anul 2021 are o importanță deosebită prin seria celor cinci adunări elective la nivelurile regionale.

Buletin de activitate – martie 2021

În viața Bisericii, luna martie din anul 2021 are o importanță deosebită prin seria celor cinci adunări elective la nivelurile regionale.

Dumnezeu a chemat la conducerea lucrării noi slujitori și, de asemenea, a întărit chemarea unora care aveau responsabilități administrative. În aceste ocazii, mai mulți delegați au auzit o chemare personală la consacrare într-o anumită ramură a lucrării.

„Binecuvântările Lui deosebite însoțesc lucrările oamenilor de acțiune; persoane care nu vor fi abătute de la calea cea dreaptă a datoriei și care, cu energie divină, vor întreba: «Cine este de partea Domnului?» (Exodul 32:26), persoane care nu se vor opri numai la întrebare, ci vor vrea ca aceia care aleg să se identifice cu poporul lui Dumnezeu să pășească înainte și să dea pe față în mod limpede atașamentul lor față de Împăratul împăraților și Domnul domnilor. […] Credincioșia față de Dumnezeu, acesta este motto-ul lor.” (Patriarhi și profeți, Ellen White)
 
Sesiunile din MunteniaTransilvania NordMoldovaBanat și Oltenia
 
Organizarea sesiunilor generale a presupus mult efort administrativ. Dincolo de pregătirile regulamentare și de solicitarea avizelor necesare în pandemie, am simțit nevoia de a mă adresa familiei spirituale a Bisericii.
 
În data de 12 martie, am lansat un apel public la rugăciune, în pregătirea acțiunilor pentru actualizarea schemei de organizare. Consider că Dumnezeu ascultă cererile făcute de credincioși la vreme de nevoie. Biserica rămâne subiectul atenției Sale supreme atunci când reprezentanți din fiecare comunitate locală formează comitete de lucru și votează responsabili executivi pentru următorii patru ani.
 
Am fost implicat personal în luarea unor măsuri adaptative, pentru ca lucrările să se poată desfășura în bune condiții. Prin decizia Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe s-au implementat unele proceduri de transparentizare și eficientizare a votului în grupele de lucru.
 
Invitația mea pentru cei aproximativ o mie de delegați la adunările elective a fost să dezvoltăm împreună o cultură a responsabilității, a transparenței și a onoarei. Mesajul meu biblic a fost un îndemn de a ne respecta unii pe alții și de a-L onora pe Dumnezeu, conform învățăturilor din Filipeni, capitolul 1.
 
În calitate de membru al comitetului de numiri, am ales să nu mă exprim prin vot în dreptul niciunui nume. O practică din același registru au avut și unii slujitori ai Evangheliei, care au preferat ca uneori să nu se folosească de drepturile pe care le aveau (1 Corinteni 9:12).
 
Întotdeauna procesul electiv generează schimbări, mai mici sau mai mari. Mentalitatea adventistă este obișnuită cu acestea, pentru că schimbările fac parte din modul nostru de a funcționa. Dincolo de aceasta, am remarcat o atmosferă bună în comitetele de numiri și un sentiment general de mulțumire în dreptul delegaților.
 
Expresiile prin care aș caracteriza sesiunile au fost „spirit bun”, „libertate de exprimare”, „respect față de opinia celorlalți”. În comitetele de lucru, delegații s-au simțit liberi să decidă transparent, fără a fi supuși unor influențe externe.
 
După finalizarea alegerilor, rugăciunea mea este ca membrii comitetelor din structurile regionale să fie părtași firii dumnezeiești și, alături de corpul pastoral, prezbiterii și toți credincioșii să primească din belșug intrare în Împărăția veșnică a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos (2 Petru 1:4,10,11).
 
Lista cu numele fraților aleși să administreze lucrarea încredințată Bisericii se găsește pe site-ul oficial pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte: MunteniaTransilvania NordMoldovaBanat și Oltenia.
 
Fiecare lider, precum și cei care au purtat responsabilitățile slujirii până acum au nevoie profundă de mijlocirile noastre înaintea lui Dumnezeu. La finalul alegerilor, mă rog mai departe ca Dumnezeu să întărească inimile tuturor participanților, iar noile echipe de lucru să dobândească rapid coeziune și forță de lucru. 
 
Educația sanitară în școli
 
Deoarece subiectul educației sexuale în școală s-a dezbătut din nou în spațiul public din România, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și-a precizat poziția asupra educației sanitare în școli. Documentul public a fost emis în cadrul ședinței de comitet local al Uniunii din data de 12 martie 2021.
 
Ca adventiști, susținem ferm ideea că părintele este principalul responsabil pentru copilul său, cu atât mai mult în chestiuni delicate sau controversate. Noi credem că părinților trebuie să le fie acordat dreptul de a-și exprima ultimul punct de vedere cu privire la prezența copiilor lor în sala de cursuri pentru o eventuală oră de educație sexuală.
  
Comunicări publice

În 4 martie, am răspuns invitației adresate de pastorul Florian Ristea și am participat ca invitat la emisiunea „Școala Cuvântului”, la Speranța TV.

A doua zi după finalizarea sesiunilor elective, am publicat pe blog și pe rețelele de socializare câteva cuvinte de feedback.
 
Pe 7 aprilie, am participat la emisiunea televizată „Dimineața cu speranță” și am oferit informații despre programul biblic „Isus a zis…”.
 
Sesiuni în comitete și vizite administrative de lucru
 
Ședințe ale comitetului local am avut în 10, 15 și 17 martie, iar după finalizarea adunărilor generale în teritorii, pe data de 6 aprilie. La jumătatea lunii martie am participat la o sesiune de lucru cu administratorii Bisericii de la nivel regional și național, desfășurată în sala de consiliu și on-line. Tot atunci am ascultat punctul de vedere al profesorului Sebastian Felea, directorul Departamentului de Muzică, invitat pentru o comunicare în ședința cu administratorii.

În cursul lunii martie, am avut videoconferințe de coordonare cu șeful biroului de promovare al Universității Adventus, pastorul Emanuel Sălăgean, apoi o conectare on-line cu reprezentanți de la Universitatea Adventus, Asociația Pastorală și Andrews University, având ca obiectiv organizarea programului de studii de master în teologie adventistă pentru studenții români.
 
În 7 aprilie, am fost invitat la o videoconferință convocată de organizația europeană a Bisericii, pentru clarificarea schemei de personal la nivelul Diviziunii Intereuropene. Administratorii Diviziunii plănuiesc alternative de asociere a departamentelor, ca parte din procesul de restructurare electivă.

Alături de administratorii Uniunii de Conferințe, m-am deplasat la Centrul multifuncțional de la Stupini, Brașov, într-o vizită administrativă. Am vizitat și o proprietate a Bisericii în Florești, Cluj, noul sediu al Conferinței Transilvania Nord și, de asemenea, Liceul Teologic Adventist Maranatha din Cluj-Napoca.

Un subiect important pe agenda administratorilor Uniunii a fost procesul de analiză a statutului de funcționare a Bisericii. Inițiativa are obiective de actualizare a documentului, prin comisia de statut.

Pe 25 martie, am participat la o ședință a Guvernului organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte, împreună cu prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu, și reprezentanți ai cultelor, pentru un dialog despre situația bisericilor în pandemie. Pe agenda întrunirii au fost și slujbele pascale la cultele creștine și cel mozaic. 
Guvernul României a transmis informația că slujbele săptămânale ale bisericilor nu vor fi afectate de măsurile restrictive de carantină, cu excepția situațiilor când autoritățile locale decid altfel. 

Guvernul nu a cerut închiderea bisericilor pentru perioada următoare. Reprezentanții din partea Secretariatului de Stat pentru Culte au apreciat că bisericile respectă normele de siguranță sanitară și astfel nu se impun măsuri suplimentare.
 
Biserici vizitate
 
În timpul scurs de la ultimul buletin informativ, am întâlnit în Sabat credincioșii adventiști de ziua a șaptea din Merii Petchii (Ilfov), Țigănești 2 și Nanov (Teleorman), Mărgineni (Prahova), Dorobanți (Botoșani), Botoșani „Speranța” și Râmnicu Vâlcea 1.
  
„Isus a zis…”
 
Am cerut organizarea unor conferințe biblice naționale în primăvară și, împreună cu responsabilii de proiect, ne-am asumat desfășurarea lor la sfârșitul adunărilor elective. Ca de obicei, procesul electiv a afectat temporar calendarul evenimentelor, atât la nivel național, cât și regional, pentru că structurile noastre de conducere sunt interconectate destul de strâns și relaționează zilnic.

Dar pe măsură ce programul s-a derulat, conferințele pastorului Daniel Olariu au început să câștige popularitate, iar noua echipă de coordonare de la nivelul Departamentului de Comunicare și Internet începe să devină funcțională.

Programul a îmbrățișat o perspectivă nouă, pentru prima dată în pandemie, și anume conferințe difuzate în format live, cu public. Seria a beneficiat de un concept proaspăt, creat special. La momentul redactării acestui buletin, seria nu este încheiată, dar mă bucură faptul că putem oferi Bisericii hrană spirituală și prietenilor noștri un mesaj despre faptele și cuvintele Domnului Hristos.

Așa cum am făcut la începutul campaniei, în ziua debutului, îi invit și acum pe toți credincioșii și prietenii noștri să ni se alăture în campania de promovare a învățăturilor lui Isus Hristos.
  
Maranatha!
 
Pastor Aurel Neațu,
București, 9 aprilie 2021

 

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print