Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – mai 2021

„Vestirea pe care aţi auzit-o de la început este aceasta: să ne iubim unii pe alţii.” 1 Ioan 3:11

Buletin informativ – mai 2021

„Vestirea pe care aţi auzit-o de la început este aceasta: să ne iubim unii pe alţii.” 1 Ioan 3:11

În acest buletin informativ prezint două nuclee de activități care au dominat sarcinile ultimelor săptămâni.

Primul conține aspecte din angrenajul administrativ al lucrării personale. Al doilea spectru de acțiuni vizează ședințele la care am luat parte în Uniunea de Conferințe și instituțiile partenere cu aceasta.
Ambele rapoarte sunt motivate de aprecierea mea pentru cei care sunt „trupul lui Hristos și fiecare, în parte, mădularele lui” (1 Corinteni 12:27), după îndemnul de a vesti mesajul original al Domnului Isus despre iubirea reciprocă în comunitatea de credință.

Lucrarea de la om la om prin instituțiile adventiste

De 20 de ani, există în România centrele de studiu Sola Scriptura. Inițial au fost centre de corespondență care ofereau cursuri tipărite pentru lectura și înțelegerea Bibliei. Ulterior s-au deschis librării și s-au încorporat în rețeaua națională a Editurii Viață și Sănătate. În prezent, administrăm 60 de centre Sola Scriptura și 120 000 de persoane au absolvit cel puțin un curs al asociației în format tipărit sau on-line.

Evaluare și perspective

La inițiativa Departamentului Școala de Sabat și Lucrare Personală, am fost preocupați de strategia pe termen lung pentru cele peste 50 de librării deschise în toată țara, administrate prin Editura Viață și Sănătate, Asociația Sola Scriptura, Conferințe și bisericile locale.

Astfel, pe 10 mai, am avut o convorbire tematică împreună cu administratorii Uniunii, directorul Editurii Viață și Sănătate și directorii departamentelor Publicații, Școala de Sabat și Lucrare Personală. Pe 11 mai, am convocat reprezentanți ai structurilor regionale, ai Editurii Viață și Sănătate și ai Departamentului Sola Scriptura pentru o ședință administrativă la sediul central al Bisericii.

La dezbateri s-au notat câteva soluții pentru a face din spațiul fiecărei librării un veritabil centru misionar și pentru a eficientiza rețeaua de suport. Grupul de evaluare a apreciat că trebuie dezvoltată misiunea de origine profund biblică. Dorim să subliniem cu prioritate valorile unui stil de viață biblic, în conformitate cu denumirea pe care centrele o poartă, Sola Scriptura.

Am speranța că în pandemie și post-pandemie, soluțiile generate de toate părțile implicate și prezente la dezbatere vor face ca „tot trupul, bine închegat şi strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură” să își primească „creşterea potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei” și să fie zidit „în dragoste” (Efeseni 4:16).

Alegerea directorilor la Școala de Sabat și Lucrare Personală

Ca urmare a sesiunii elective din comitetul executiv al administrației bisericești din Europa, pastorul Florian Ristea a fost ales director al Departamentelor Școala de Sabat, Lucrare Personală și Misiunea Adventistă la nivelul structurii Intereuropene a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Numirea acestuia onorează România și completează numărul pastorilor de origine română care slujesc în conducerea europeană a Bisericii. Lista completă a celor nou-aleși și realeși se poate consulta pe site-ul oficial.

Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe, întrunit în data de 2 iunie 2021, l-a numit pe pastorul Daniel Brînzan să coordoneze Departamentul Școala de Sabat și Lucrare Personală la nivel național. Anterior, el a slujit ca director la Departamentul de Misiune în cadrul Uniunii de Conferințe.

Mă încred în Dumnezeu pentru binecuvântarea celor doi pastori în noile poziții de slujire, pentru ca „toată clădirea, bine închegată” să crească pentru a fi „un Templu sfânt în Domnul” (Efeseni 2:21).

Mâna dreaptă a mesajului evanghelic

Slujirea nevoilor din societate printr-o campanie personală, de la om la om, s-a făcut și prin inițiativa „Renunți și câștigi”, organizată de dr. Ana-Maria Zanfir prin Departamentul de Sănătate al Uniunii.

Apreciez anvergura mediatică a proiectului, convins că puterea apelului pentru sănătate îi aduce pe respondenți mai aproape de obiectivul lui Dumnezeu pentru om. După cum ne-am obișnuit în ultimele decenii, Biserica Adventistă din România a salutat acțiunile din data de 31 mai, Ziua Mondială fără tutun.

De data aceasta, importante instituții de media și sănătate din România s-au alăturat Departamentului nostru de Sănătate în efortul de a promova temperanța și abstinența de la tutun și produsele conexe acestuia.

Cuvinte la vreme potrivită

Forma de conducere în Biserica noastră este unică în sistemul organizațiilor creștine. Sistemul reprezentativ, care presupune lucrul în comitete, acaparează o parte însemnată din agenda fiecărei luni. Dar timpul petrecut în ședințe și în călătoriile pentru acestea nu este pierdut. Regele Solomon ne-a învățat că „un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint” (Proverbele 25:11).

Vremea ședințelor de comitet al Uniunii este de obicei la jumătatea fiecărei săptămâni. Am avut întâlniri de lucru alături de cei opt colegi în datele de 12, 20, 26 și 31 mai.

În plus față de cele menționate, alte convorbiri administrative au fost în 13, 17, 18, 24, 25, 27 și 31 mai, precum și în 2 și 3 iunie.

Detalii despre acestea se găsesc în secțiunea Din agendă, de pe blog. Uneori am participat la examenul de hirotonire, alteori la comitete executive de la nivel regional, național sau european sau în consiliile de conducere de la ADRA România, Universitatea Adventus.

Am găsit utile întâlnirile tête-à-tête cu directorii Departamentelor de Sănătate, Muzică, cu directorul Centrului Media Adventist și cu persoanele care au solicitat audiență. Deosebit de valoroase sunt consfătuirile cu secretarul și trezorierul Uniunii, pastorii Georgel Pîrlitu, respectiv Emil Jigău.

Toate acestea dovedesc veridicitatea celor scrise de înțelept: „Prin măsuri chibzuite câştigi bătălia şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa” (Proverbele 24:6).

Comunicarea cu credincioșii

Cu ajutorul lui Dumnezeu am vizitat bisericile Târgu Jiu 1 și Târgu Jiu 2 (Gorj), Meri (Teleorman), Sfântu Gheorghe (Covasna) și Brașov Maranatha.

Am comunicat cu publicul prin mesaje video pe 21 mai și pe 4 iunie, prin intermediul cărora i-am informat pe credincioși despre deciziile importante din viața Bisericii. De câteva ori pe săptămână, prin conturile de socializare, transmitem apeluri la rugăciune și citate încurajatoare din Biblie.

Binecuvântare

„Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi” (2 Corinteni 13:11).

Pastor Aurel Neațu,
București,
4 iunie 2021

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print