Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – octombrie 2021

„Trăiască Domnul şi binecuvântată să fie Stânca mea! Înălţat să fie Dumnezeu, Stânca mântuirii mele.” 2 Samuel 22:47

Buletin informativ – octombrie 2021

„Trăiască Domnul şi binecuvântată să fie Stânca mea! Înălţat să fie Dumnezeu, Stânca mântuirii mele.” 2 Samuel 22:47

În aceste rânduri, vei regăsi activitatea ultimelor 40 de zile, din 4 octombrie, data ultimului raport, până astăzi, vineri, 12 noiembrie. Public zilnic în secțiunea Din agendă activitățile principale, uneori însoțite de fotografii. Mai jos, rezum pe capitole atribuțiile curente.

Comitete și consilii

Numărul minim al comitetelor și al videoconferințelor la care iau parte în fiecare săptămână este patru, adică aproximativ o întâlnire în fiecare zi din cursul săptămânii. Ședințele internaționale au de obicei o durată mai lungă, fiind conectat chiar și peste șapte ore în aceeași zi. În perioada raportată aici, au avut loc lucrările Consiliului Anual al Conferinței Generale (7–13 noiembrie) și ale Comitetului Executiv al Diviziunii Intereuropene (4–8 noiembrie). Fiecare a constat în mai multe sesiuni de conectare on-line pe zi, pentru mesaje biblice, decizii, traininguri, seminare și rapoarte.

În cazul comitetelor locale și al întrunirilor cu echipe de lucru, ședințele sunt anticipate de discuții pentru clarificarea punctelor de vedere. Terminarea ședinței nu înseamnă bifarea unui punct de pe agenda comitetului, ci necesită atenție mai departe, până la implementarea hotărârii adoptate. Sunt necesare explicații cuprinzătoare pentru cei implicați și, de asemenea, monitorizarea modului în care soluțiile funcționează la mai multe niveluri ale organizației. Adesea, acest proces întoarce subiectul pe agenda discuțiilor, ceea ce face ca administrarea să fie jalonată atât de comitete, cât și de efectele pe care deciziile le produc.

Astfel, se naște un continuum de întâlniri, cu anumite chestiuni care circulă un timp considerabil în secretariatele instituțiilor noastre, uneori chiar câteva luni, până când suntem pregătiți să luăm o decizie informată și asumată la nivel majoritar.

Iată de ce, în fiecare raport public, un capitol esențial îl reprezintă participarea la întâlniri fără de care organismul viu al Bisericii nu poate funcționa. Am înțeles că într-un mod asemănător lucrează și Dumnezeu cu oamenii, dar la o scară mult mai mare: „Sfaturile Domnului dăinuiesc pe vecie şi planurile inimii Lui, din neam în neam” (Psalmii 33:11).
Întrucât în comitetul local al Uniunii analizăm frecvent situații care nu sunt definitive, dar necesită atenție la fiecare etapă înainte de voturile finale, consider că a oferi detalii publice despre acestea nu este util. Persoana care privește din exterior poate vedea doar vârfurile unui proces îndelungat.

Pe scurt, am luat parte la una sau mai multe ședințe de comitet local al Uniunii, comitet executiv național și internațional sau cu diferite grupuri de lucru (Association Internationale pour la Defense de la Liberté Religieuse, comisii intereuropene și administratori de la toate nivelurile) în datele de 7, 8, 10, 11, 12, 13, 20 și 27 octombrie și în zilele de 3, 4, 5, 7, 8, 10 și 11 noiembrie.

Audiențe și călătorii

Am acordat în biroul președintelui șase audiențe. Dacă adaug la numărul orelor petrecute în birou și în sala de consiliu și ceasurile de la volanul mașinii, devine evidentă îndatorirea religioasă a menținerii unui trup sănătos. Pentru mine, o soluție este mișcarea regulată în aer liber. Un detaliu despre aceasta puteți citi aici. Am parcurs peste 6 000 de kilometri cu autoturismul personal, fiind de două ori în Moldova și de trei ori în Ardeal. Dumnezeul care numără pașii vieții noastre a fost bun cu noi și ne poartă de grijă în pandemie. În fiecare zi mă rog pentru frații mei pastori, care traversează localitățile unde slujesc și adesea, asemenea Domnului Isus, sunt osteniți de călătorie (Ioan 4:6).

Vizite de lucru

Ca președinte, am nevoie să cunosc cât mai bine perspectiva celor din linia întâi asupra realității din viața religioasă adventistă. În special, doresc să cunosc oamenii care pot mișca Biserica și să mă împărtășesc de viziunea lor, pentru a o transmite mai departe. În ultimele 40 de zile, m-au inspirat două familii cu o credință mare, fondatorii centrelor de sănătate din Codlea, Brașov, și Dumbrava, Bistrița-Năsăud.

Când vizitez biserici, mi se cere să am întrevederi particulare cu frați și surori, uneori rămân în dialog cu grupuri restrânse și adesea comunic cu prezbiterii. Toate ocaziile sunt surse de a recepționa mesajele credincioșilor. Într-un mod similar s-a născut apelul la consacrare, post și rugăciune în Sabatele din 30 octombrie și 6 noiembrie.
Enumăr aici lista comunităților locale unde am participat la servicii divine: Ulmi din Giurgiu și Secara, Teleorman, ambele pentru funeralii, Buzescu, Teleorman, Ploiești Cartier Vest, Brâncoveanu din București, Mărgineni din Prahova. Mâine voi fi în biserica din Pătrăuți, Suceava.

Mesaje și apariții publice

Am contribuit la mesajele biblice din seria Săptămânii de consacrare și la trei emisiuni la Speranța TV, în dezbateri despre cununia religioasă și fondarea Bisericii Adventiste, și, de asemenea, pentru promovarea evanghelizării „Iisus a făcut”. Am scris o prelegere pentru Curierul adventist, la săptămâna de rugăciune a Bisericii, și am continuat seria de clipuri „Cuvântul președintelui”, prin care i-am informat pe credincioșii români despre Consiliul anual de toamnă al Conferinței Generale. În mesajul de astăzi, mă refer la rețeaua de centre adventiste de sănătate din România și ofer date statistice despre credincioșii adventiști decedați de COVID-19 în octombrie 2021.

Nevoia de consacrare

Mă ajută să citesc zi de zi pasaje din volumele Mărturii, scrise de Ellen White. Uneori împărtășesc pe rețelele sociale un fragment din ceea ce primesc ca abonat pe site-ul https://ro.revivalplan.com/. Am observat în această perioadă la comitetele Conferinței Generale și ale Diviziunii EUD un accent puternic pe mesajul Celor Trei Îngeri și mi-ar plăcea ca acesta să producă ecouri în rândul vizitatorilor mei pe blogul oficial.

Închei prin cuvintele folosite de apostolul Pavel în raportul său verbal adresat prezbiterilor bisericii din mai multe regiuni:

„Fraţilor, vă încredinţez în mâna lui Dumnezeu şi a Cuvântului harului Său, care vă poate zidi sufleteşte şi vă poate da moştenirea împreună cu toţi cei sfinţiţi” (Faptele apostolilor 20:32).

Cu binecuvântări,
Aurel Neațu,
București, 12 noiembrie 2021

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print