Dumnezeu numește Canaanul „țara călătoriilor lor sfinte” (Exodul 6:4), cu referire la străbaterea ei de către primii patriarhi evrei. După aceea, accesul poporului în țara promisă s-a făcut în baza unor itinerare stabilite divin, ca mijloc de educație.Călătoriile rămân metode spirituale pentru zidirea Bisericii, iar slujba mea presupune două tipuri principale de activități: călătorii de-a lungul și de-a latul României și întoarcerea la birou ori în București, pentru îndeplinirea condițiilor de reprezentare a Bisericii.
Truda niciuneia dintre aceste două aripi de lucru nu ar fi completă fără cealaltă. E mare nevoie să mă deplasez în realitatea de la fața locului pentru a o înțelege. Doar așa pot primi informație de calitate maximă și nu există altă cale mai eficientă de a vorbi față în față cu frații din comunități sau cu grupurile de conducători ai Bisericii. Adesea, drumurile la distanță înseamnă onorarea unor invitații nominale și netransmisibile pentru a reprezenta oficial nivelul național al Bisericii în fața comunităților, autorităților civile sau guvernamentale.
Însă la fel de imperativ este să fiu prezent în biroul de la sediul național, pentru îndeplinirea formalităților legale de administrare a Uniunii Adventiste. Aici mă consult cu colegii pastori din comitet, primesc audiențe și discut chestiunile zilei cu directorii instituției. Fără aceste convorbiri și mai ales fără deciziile ulterioare, nu ar exista dinamică în angrenajul bisericesc.
Din aceste motive, rândurile de mai jos urmăresc lucrul făcut cu ambele brațe, după structura celor două tipuri de acțiuni. Perioada de referință este de la ultimul raport din 23 aprilie până astăzi.
Popasuri misionare
Am vizitat 17 comunități: Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea nr. 1 Râmnicu Vâlcea, Tei (București), Năsăud și Bistrița (Năsăud), Oradea (A și B), Filadelfia din orașul Buzău, Viile Noi (Constanța), bisericile române Eben Ezer și Emaus din Madrid (Spania), Udești (Suceava), Matca (biserica nr. 1, județul Galați), Soloneț (Suceava), Betania (Iași), Găiești (Dâmbovița) și am fost prezent la sărbătoarea centenarelor adventismului în Perieni (Iași) și Botuș (Suceava).
Înșir mai jos 15 evenimente adventiste publice la care am vorbit în numele Domnului și în numele Bisericii Sale: Școala Misionară de la Stupini, Brașov; Congresul național al studenților AMiCUS, CONTUR NEDEFINIT, la Stupini, Brașov; campania „Din grijă pentru tine – Iași” și conferința de presă de la centrul de servicii medicale oferite gratuit în ambulatoriu de adventiști la Sala Polivalentă din Iași; Convenția TLT (Teen Leadership Training) „Schimbă vieți”, la Centrul de Misiune și Educație Stupini, Brașov; aniversarea Asociației „Ridică-te și umblă”, în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Tei, București; Congresul comunității române a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Ucraina, în localitatea Mahala, Ucraina; Festivalul educației adventiste, în Aula Magna a Universității Politehnica din București; Congresul european al centrelor adventiste lifestyle, din Portugalia, Congresul ucrainenilor din România și Ucraina, la Centrul de Tineret și Misiune din Coșna, Congresul internațional al cadrelor didactice adventiste, la Liceul Teologic Adventist „Ștefan Demetrescu” din București, Congresul tinerilor adventiști din România, la Sala Polivalentă din Craiova, Conferința anuală a pastorilor pensionari ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, la Centrul de Misiune și Tineret din Stupini, Brașov, cantonamentul pastoral adventist național, la Cheile Grădiștei, Moieciu, Brașov, cantonamentul corului și orchestrei naționale adventiste „Gloria Dei”, la Târgu Mureș, cantonamentul anual al familiilor pastorale din Oltenia, la Centrul de Tineret și Misiune din Sătic, Argeș.
În țară, vizite de referință în această perioadă au fost la șantierul Spitalului Oncologic de la Târgu Mureș, la Liceul Teoretic EVISS din Iași și, de asemenea, la tabăra Vis de copil, în Moieciu de Sus, Brașov.
Popasuri pastorale am făcut pentru două cununii religioase în București și Ilfov, la programe de hirotonire pastorală în orașele Suceava, Oradea și în localitatea Gheorghe Doja (Ialomița). Am mai participat la trei ceremonii funerare, un botez, o inaugurare de biserică și un program cu binecuvântări pentru copilași.
Popasuri administrative
În București, au fost notabile participarea mea la Ambasada SUA pentru a 247 -a ceremonie de aniversare a Zilei Independenței și întâlnirea de lucru cu doamna Cosmina-Ioana Simiean Nicolescu, director general al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, mijlocită de pastorul Robert Georgescu, directorul ADRA România.O vizită distinsă, cu semnificație remarcabilă, a fost recepția de cunoaștere a domnului Ciprian Olinici, noul secretar de stat pentru culte, la sediul Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, cu care am avut o convorbire oficială în biroul meu, intermediată de pastorul Dragoș Mușat, directorul Departamentului de Comunicare și Relații Publice.
Ședințe ordinare de comitet local cu tot ce înseamnă pregătirea agendei și implementarea deciziilor votate am avut în zilele de 4 și 17 mai, 7, 15 și 28 iunie, 5 și 19 iulie. Au mai fost încă trei ședințe oficiale cu o delegație din partea Universității Adventus, la consiliul de administrație al Școlii Adventiste Postliceale Sanitare din Cernica și la Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor din România.
Am reprezentat România la ședințele comitetelor executive ale Conferinței Generale (online, în iunie) și ale Diviziei EUD (online, în luna mai, și la Collonges-sous-Salève, Franța, în luna iunie) și am avut o ședință de comitet executiv al Uniunii din România, având ca subiect principal lucrările de la Spitalul Oncologic din Târgu Mureș.
O delegație din partea comitetului Uniunii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Republica Moldova ne-a vizitat în Voluntari, Ilfov, pentru o sesiune de comunicare misionară și părtășie.
Evanghelizarea capitalei București, un oraș cu o populație cât aproximativ zece județe mici din România și mai mare chiar decât populația din patru regiuni administrativ-teritoriale ale Bisericii, a fost o prioritate pentru noi în ședințele pentru campania de implicare totală a adventiștilor în toamna anului 2023. Am participat personal la trei convocări de lucru în lunile mai, iunie și iulie.
Concediul de odihnă
Perioada solicitată pentru concediul de odihnă a fost în luna august. Împreună cu familia am petrecut câteva zile în afara țării. Activitatea din Sabatele când am fost în țară este publicată în agenda publică de pe blogul oficial.
Încheiere
Detalii suplimentare despre activitatea personală și a Bisericii puteți citi sau asculta în înregistrările făcute pentru lunile aprilie, mai și iunie.
Am scris aceste rânduri la Centrul de Tineret din Sătic, Argeș, unde particip împreună cu soția mea la tabăra anuală a familiilor pastorale din regiunea Olteniei. Prin harul lui Dumnezeu sunt pregătit să încep noul an pastoral și misionar cu rugăciunea din Psalmii 119:65,66,94,145,149:
„Tu faci bine robului Tău,
Doamne, după făgăduinţa Ta.Învaţă-mă să am înţelegere şi pricepere …
Al Tău sunt: mântuieşte-mă!Te chem din toată inima mea: ascultă-mă, Doamne,
ca să păzesc orânduirile Tale.
Ascultă-mi glasul, după bunătatea Ta,
înviorează-mă, Doamne, după judecata Ta!”
Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
Sătic, Argeș, 29 august 2023