Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ din perioada 01 ianuarie – 17 aprilie 2024

„Însufleţeşte-Ţi lucrarea în cursul anilor, Doamne! Fă-Te cunoscut în trecerea anilor!” (Habacuc 3:2)

Buletin informativ din perioada 01 ianuarie – 17 aprilie 2024

„Însufleţeşte-Ţi lucrarea în cursul anilor, Doamne! Fă-Te cunoscut în trecerea anilor!” (Habacuc 3:2)

Acest buletin sumarizează activitățile din 01 ianuarie – 17 aprilie 2024, fiind al 26-lea raport de lucru adresat publicului în format scris. Voi urma categoriile generale, corespunzătoare pastorației, administrației și comunicării. Pe blogul oficial puteți consulta articole din Agenda zilei sau mesaje în format video ce raportează activitatea Uniunii Adventiste.

Pastorație

Prin harul lui Dumnezeu, sarcinile din cursul săptămânii nu m-au împiedicat să vizitez în Sabat biserici din conferințele Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania Nord și Transilvania Sud. Comunitățile în care am petrecut o parte din orele sacre ale Sabatului au fost: Suceava (Suceava), Roma (Botoșani), Niculești (Dâmbovița), Turda (Cluj), Omega (Mureș) Țigănești (Teleorman), Poienești și Maranatha (Vaslui), Bâldana (Dâmbovița), Târgoviște (Dâmbovița), Mărginenii de Jos (Prahova), Alexandria (Teleorman), Băneasa și Bolintin (Ilfov), Târgu Neamț (Neamț), Pașcani (Iași), Mihăilești (Giurgiu, pentru inaugurare), Chiojdu (Buzău), Alexandria (Teleorman).

Am predicat la trei serii de evanghelizări publice, în Târgu Mureș de două ori (o dată la prezentările biblice adresate gaborilor) și la Târgu Neamț. La ceremonii de înmormântare am fost în Iași, Teleorman și Arad. O impresie deosebită mi-a făcut aniversarea a 30 de ani de activitate la căminul pentru seniori Casa Theodora din Cluj-Napoca, un așezământ administrat de credincioși adventiști.

Adaug și bucuria trăită la inaugurarea unei case adventiste de rugăciune în localitatea Mihăilești, Giurgiu. Pe colegii pastori i-am întâlnit în Transilvania de Nord, la o întrunire din luna martie, precum și în toate campaniile medicale Din grijă pentru tine, derulate în primul trimestru al anului 2024.

Administrație

Pentru că actul de conducere a organizației se îndeplinește major prin intermediul ședințelor de comitet, enumăr zilele în care am avut ședințe cu membrii comitetului local: 9, 10 și 23 ianuarie, 7 și 21 februarie, 7 și 20 martie, 3 și 17 aprilie. În funcție de specific, la câteva comitete locale au participat laici (pentru un raport al activităților spirituale din penitenciare), juriști (pentru consultare) și membri din alte regiuni (comitetul Conferinței Moldova). 

La întruniri executive am fost în Oltenia pe 08 februarie, în Moldova pe 11 februarie, în Transilvania de Sud pe 11 aprilie, în Muntenia pe 16 aprilie, la Uniune pe 29 februarie; și prin conexiune online la Divizia Inter-Europeană pe 5 februarie, precum și la Conferința Generală de trei ori: pe 22 februarie, 9 și 10 aprilie.

În situații frecvente, ședințele de comitet reprezintă partea vizibilă a deciziei sau vârful icebergului. Cele mai multe hotărâri implică pregătirea punctelor de pe agendă prin consfătuiri și conversații cu instituțiile ori persoanele implicate și uneori, după votul din comitet, consiliere în implementarea deciziilor.

Un punct special pe agendele noastre, finalizat după trei ședințe de lucru a fost actualizarea Regulamentului de Ordine Interioară al Uniunii Adventiste, cu prevederi cadru pentru angajații Bisericii. Versiunea finală a regulamentului a fost modificată prin contribuțiile celor doi juriști ai instituției și ulterior a fost adusă la cunoștință angajaților, pentru consultare și semnare.

M-am conectat în calitate de invitat la deschiderea lucrărilor Comitetului de planuri și Hotărâri, la prima ședință de lucru în format online. Am acordat atenție documentului înaintat de această comisie în două sesiuni de revizuiri și separat, în alte trei ședințe, întrucât el prevede o perioadă extinsă dincolo de anul 2029 și consemnează indicatori de măsurare și prevederi punctuale.

Întrevederi oficiale pentru activitatea Spitalului Oncologic din Târgu Mureș am avut cu consiliul director în zilele de 11 și 25 ianuarie, iar în februarie pe data de 10. Reiau aici informația că administrația spitalului a semnat un protocol de colaborare cu Universitatea Adventistă Loma Linda din SUA, pentru proiecte comune de colaborare medicală și cercetare oncologică.

Deplasare în interes de serviciu în afara țării am avut în Germania, pentru boardul Universității Friedensau, în 13 și 14 februarie.

De trei ori m-am întâlnit la sediul central al Bisericii cu reprezentanți ai serviciului de auditare (GCAS). După două săptămâni de lucru, rapoartele de evaluare atât pentru Uniunea Adventistă, cât și pentru Spitalul Oncologic arată conformitatea cu politicile financiare aplicabile instituției noastre.

Ca pregătire a celei de a 20-a Adunări Generală Elective a Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, programată pentru 21 și 22 aprilie 2024, specific organizarea administrativă împreună cu colegii, studierea rapoartelor de activitate ale departamentelor și instituțiilor (circa 120 de pagini) și redactarea raportului meu în două secțiuni, cu un total de circa 7 pagini.

Cursuri și examene

Am continuat să predau cursuri de drept bisericesc la Facultatea de Teologie Pastorală a Universității Adventus pentru studenții din anul al IV-lea, cu obiectivul de a mă apropia prin contact direct de tinerii interesați să slujească Bisericii, pentru a-i forma, dar și pentru a cunoaște modul de gândire al generațiilor tinere.

Prin natura slujbei, am fost prezent, la examenele organizate de Uniune și conferințe pentru candidații la hirotonire din regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania Nord și Transilvania Sud. În total, zece candidați vor fi hirotoniți ca pastori în această vară.

Comunicare și reprezentare publică

Mesaje publice am transmis după cum urmează: în 5 februarie pentru audiența generală a Bisericii, apoi în interviul filmat pentru filmul documentar despre adventiștii de ziua șaptea din România; pe 01 martie pentru familia Bisericii; în prezentarea radiotelevizată de la sfârșitul seriei evanghelistice „Iisus a vindecat” în emisiunea difuzată pe 16 martie; pe 8 martie 2024 pentru credincioșii adventiști; la deschiderea Sabatului la RESTart, în biserica adventistă din Băneasa, Ilfov; pentru comunitățile adventiste pe 22 martie și pe 08 aprilie.

Am reprezentat Biserica la invitația Uniunii Ucrainenilor din România pe 27 februarie 2024, când am susținut o alocuțiune la Palatul Parlamentului, în cadrul conferinței „730 de zile de război în inima Europei: consecințe, realități și perspective în plan regional și mondial”. Cu această ocazie am avut oportunitatea să vorbesc despre ajutorul acordat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România victimelor de război.

Întâlnire oficială am avut și cu Dag Pontvik, directorul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor din Italia, aflat într-o vizită de lucru la București în 12 martie.

Prin prezența mea, am dorit să încurajez lucrarea personală a cadrelor medicale adventiste. Cu scopul de a impulsiona campaniile de voluntariat organizate adventiști, am participat la conferințe de presă on site în Cluj-Napoca (26 februarie), Târgu-Mureș (10 martie), Satu Mare (01 aprilie) și Pitești (15 aprilie). În aceste zile am reprezentat Uniunea Adventistă în relație cu presa, purtători de cuvânt și înalte oficialități, reprezentanți ai guvernului de la București, prefecți, primari, profesori universitari, consilieri și inspectori DSP.

Concluzie

Infograficul de mai jos face parte din raportul pentru A 20-a Adunare Generală Electivă a Uniunii de Conferințe. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a permis să slujesc în această poziție de încredere. Biserica Domnului continuă să fie subiectul unei atenții maxime din partea Celui ce Și-a revărsat binecuvântările asupra ei. Din acest „har felurit” (1 Petru 4:10) am primit și eu „har după har” (Ioan 1:16).

Sunt convins că ceea ce Dumnezeu a binecuvântat rămâne binecuvântat (Numeri 23:30; 1 Cronici 17:27) și mă închin Domnului cu rugăciunea de la sfârșitul Bibliei: „Vino, Doamne Isuse! Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin.” (Apocalipsa 22:20-21)

Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
București, 17 aprilie 2024

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print