Stimate comunități adventiste de ziua a șaptea,
În mesajul de astăzi vă prezint directorii votați ieri de cel mai înalt for național al Bisericii noastre și două vești misionare din activitatea recentă a departamentelor.
Pe 16 mai 2024, la sediul Uniunii de Conferințe, am avut o întâlnire emoționantă cu pastorii Iacob Pop, Ioan Câmpian Tătar și Teodor Huțanu. Cu prilejul pensionării dânșilor, ne-am dorit un moment de recunoaștere a harului pe care l-au primit de la Dumnezeu. Pastorul Iacob Pop a condus Editura Viață și Sănătate din anul 2005, fratele Câmpian a lucrat ca secretar și trezorier la sediul național al Bisericii, apoi ca director la Divizia Inter-Europeană și la Casa de Pensii, iar fratele Teodor Huțanu a fost președintele Uniunii de Conferințe între anii 2005 și 2014. Credem că, așa cum spunea și apostolul Pavel, lucrarea dumnealor „n-a fost zadarnică” și, amintindu-ne „osteneala și munca” lor (1 Tesaloniceni 2:1,9), i-am încredințat în grija Domnului mai departe.
Ieri, duminică, 2 iunie, a fost prima ședință executivă a noului comitet al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. Au fost prezenți 17 pastori și 8 laici la Stupini, 2 dintre ei conectându-se pe Zoom. Dintre deciziile votate, menționez numirea noilor directori la cele mai importante instituții ale Uniunii, Editura Viață și Sănătate și Centrul Media Adventist, organizații care, împreună cu ADRA România, reprezintă interfața națională de prezentare a adventismului.
La casa editorială a Bisericii a fost votat ca director pastorul Viorel Răducan, în vârstă de 54 de ani. După primii ani de activitate pastorală, pastorul Răducan a fost chemat la conducerea Liceului Teologic Adventist din Craiova o perioadă de șapte ani, în care a fost capelan și ulterior director adjunct. În ultimele două decenii, a slujit Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Conferința Oltenia ca trezorier, timp de 13 ani, secretar în cursul a 2 ani și președinte timp de 6 ani. Dumnezeu să îi binecuvânteze experiența administrativă acumulată și să îl întărească pentru managementul Editurii Viață și Sănătate, alături de pastorul Adrian Neagu, redactor-șef, și David Iordan, director de marketing.
Noul director general la Radio Vocea Speranței și Speranța TV este pastorul Costel Gogoneață. El va prelua Centrul Media Adventist de la pastorul Cătălin Bărbulescu, cel care a condus această instituție în ultimii 7 ani, într-un mod echilibrat și profesionist, cu chibzuință, mereu cu zâmbetul pe buze și în spiritul valorilor media compatibile cu viziunea adventistă. Costel Gogoneață are 39 de ani și a slujit în Capitală, unde a păstorit patru comunități. Este licențiat în științe administrative și teologie pastorală, are studii de televiziune și a făcut masterate în consiliere și religie. În București a coordonat asociațiile AMiCUS și Sola Scriptura, iar din 2015 a produs mai multe rubrici și emisiuni la radio și tv, precum și proiecte misionare în mediul online, cum ar fi podcastul Autentic.
La conducerea Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor a fost reconfirmat pastorul Robert Georgescu. Și pastorul Laurențiu Moț, profesor universitar doctor, va continua pe poziția de rector al Universității Adventus. Amintesc în acest context și sărbătoarea a 100 de ani de învățământ superior adventist în țară, de la sfârșitul săptămânii trecute, din Cernica, Ilfov. Existența universității noastre este un monument al îndurării divine în România. Noul capelan la Universitatea Adventus a fost ales fratele Daniel Toma, în vârstă de 42 de ani, un pastor care vine din Conferința Transilvania de Sud, de la Târgu Mureș, unde a fost capelan al studenților adventiști. Daniel Toma a lucrat ca director al Departamentului Tineret, are studii avansate în consiliere și psihologie, masterate în teologie și comunicare publică. El a păstorit și comunitatea adventistă Omega din Târgu Mureș și a predat religie în Școala Gimnazială Omega.
Din Franța, de la comitetul executiv al Diviziei Inter-Europene la care am participat săptămâna trecută, vă aduc la cunoștință că pastorul profesor doctor Dan-Adrian Petre a fost propus să aibă responsabilitatea coordonării unui centru românesc de cercetare a scrierilor lui Ellen White, o bază de date cu fotocopii originale de manuscrise, care se va înființa la Universitatea Adventus. Centrul va deveni o bibliotecă cu documente primare, corespondențe și acte despre Ellen White.
De ziua internațională fără tutun, 31 mai, un grup de inițiativă din România a lansat o campanie adventistă de renunțare la tutun. Nucleul grupului este format din medici specializați în tabacologie, cardiologie și ORL, sub coordonarea directorului Departamentului de sănătate al Bisericii, medicul chirurg Ana-Maria Zanfir, și cu sprijinul unor pastori cu drept de liberă practică în profesia de psiholog, competenți în psihoterapia cognitivă și comportamentală. Vineri, 7 iunie, începe primul curs online cu persoanele înscrise prin intermediul librăriilor, al centrelor de sănătate și al bisericilor. Când promovăm temperanța și abstinența de la nicotină, urmăm exemplul primilor adventiști din secolul al XIX-lea, dar, mai ales, însănătoșim oamenii, după modelul Domnului Isus.
Evenimente inedite în activitatea Asociației Serviciul Umanitar pentru Penitenciare au fost întâlnirile deținuților cu copiii lor într-o sală de sport din Focșani, Vrancea, și într-un spațiu verde de lângă Cluj-Napoca, La Grădină. Întotdeauna astfel de întrevederi au fost organizate înăuntrul penitenciarelor, dar alegerea unor locuri diferite a fost binecuvântată pentru familii. Țin să menționez că tot pentru prima dată s-a desfășurat cu mare impact, în zilele de 22 și 23 mai, programul „Din grijă pentru tine” într-o secție de femei de la penitenciarul din Cluj-Napoca.
În încheiere, doresc să mă rog împreună cu dumneavoastră. Tatăl nostru, Creator al cerului și al pământului, cu mulțumire pentru adevărul și mântuirea care sunt în Domnul Isus Hristos și în numele Lui, ne prezentăm în fața Ta și Te rugăm frumos să rămânem în har. Întărește lucrarea mâinilor noastre și împlinește-Ți voia în Biserică! Fă să lumineze chipul Tău peste noi, îndură-Te de noi și dă-ne pacea! Amin!