Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mesajul președintelui – 21 iunie 2024

Mesajul președintelui – 21 iunie 2024

Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.

Dragi prieteni și urmăritori,

A fi pastor în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este una dintre cele mai mari responsabilități încredințate oamenilor. În săptămânile trecute, șapte frați au fost hirotoniți ca pastori și au primit, prin punerea mâinilor, onoarea de a sluji alături de colegii lor adventiști din România și din întreaga lume.

În prima parte a mesajului de astăzi, vi-i prezint pe acești bărbați puși deoparte ca să îndrepte inima oamenilor către Isus Hristos, iar în a doua parte voi rezuma ce au spus noii directori când au primit în administrare două dintre cele mai mari instituții adventiste din România.

Am întrebat comunitățile prezente la ceremonia de hirotonire dacă sunt greu de păstorit și dacă e greu să fii pastor. Pentru ca un slujitor să devină pastor cu atribuții depline, este nevoie să parcurgă până la șase sau șapte ani de formare practică și de evaluări. Eu cred că a fi pastor înseamnă în primul rând să Îl cunoști pe Dumnezeu. Slujirea nu e simplă, dar e frumoasă și foarte frumoasă. Zilele în care Uniunea Adventistă a organizat serviciile divine de hirotonire reprezintă doar începutul unui drum de jertfă. Le stă în față o perioadă de angajament total, în care urmează să împlinească tot ce trebuie împlinit. Nu le datorează nimic oamenilor, dar Îi datorează totul lui Dumnezeu și au nevoie să fie purtați în rugăciunile dumneavoastră. Vă invit să-i cunoașteți.

Daniel Gomboș, în vârstă de 35 de ani, a fost binecuvântat ca pastor luna trecută, în comunitatea Aiud, din județul Alba, o comunitate pe care a slujit-o timp de 2 041 de zile, conform numărătorii făcute în ziua hirotonirii. A absolvit mai întâi ingineria mediului și, ulterior, teologia pastorală. Este căsătorit cu Denisa de doi ani și e pasionat de Biblie, după cum declară el însuși: „Când deschid Scriptura, deschid un univers infinit de pace, dragoste și speranță al cărui izvor nu seacă.”

Irinel Ganea, în vârstă de 47 de ani, a fost consacrat ca pastor al Evangheliei în biserica Sebeș, din județul Brașov. A absolvit mai întâi Facultatea de Științe Economice și un masterat în științele educației, după care, la vârsta de 39 de ani, a obținut licența în teologie pastorală adventistă și, după aceea, masteratul în teologie. Împreună cu soția sa, Geanina Iuliana, fiică de pastor, are trei copii cu nume biblice: Rut, Rebeca și Isaac. Deși a avut mai multe profesii, niciun loc de muncă nu i-a adus satisfacția din prezent, când are sentimentul că lucrează împreună cu echipa cerească a îngerilor și cu cea pământească a poporului lui Dumnezeu.

La hirotonirea sa în comunitatea Noul Săsesc din Sibiu, Alexandru Dobrin a simțit cum cad pe umerii lui lucruri pe care nu le-a mai simțit înainte. Mărturisește că s-a schimbat ceva în el și s-a simțit mai responsabil. Are 34 de ani, e căsătorit cu Tamara și împreună o au pe Eva, fiica lor. Era licențiat în litere și de asemenea în ingineria mediului, avea un masterat în tehnologii de dezvoltare durabilă și putea deveni inginer în domeniul nuclear, dar, citind cărțile lui Ellen White, lucrând în colportaj și ca slujbaș al bisericii din Pitești, a răspuns propunerii de a predica și, după finalizarea studiilor teologice, a acceptat chemarea de a fi pastor în Conferința Transilvania de Sud. Își dorește unitate între membri și pastori prin Duhul Sfânt.

Benone Natanel Pisuc a declarat la sfârșitul serviciului divin de binecuvântare că s-a vorbit prea mult despre el și că a ales să fie pastor datorită Domnului Isus, Cel care i-a spus cele mai frumoase cuvinte și cea mai simplă chemare: „Vino după Mine!” Consideră un privilegiu și o onoare să slujească în comunitățile actuale. Hirotonirea a avut loc în biserica Toaca, din Mureș, pe 18 mai 2024. Originar din Maramureș, are 31 de ani și e conștient că pastorația contemporană este extrem de provocatoare. Este căsătorit cu Clara și au împreună un fiu – Metusael.

Binecuvântarea pastorului Flavius Ardelean a fost cerută de la Dumnezeu în biserica elevilor de la Liceul Teologic Adventist „Ștefan Demetrescu” din București, sâmbăta trecută, 15 iunie. Flavius Ardelean a copilărit în Portugalia și s-a reîntors în țară când a început studiile teologice, la vârsta de 18 ani. A așteptat cu emoție anunțul angajării în Conferința Muntenia și a păstorit comunitatea Măcin și districtele Ziduri, în Buzău, și Mangalia, în Constanța. Este o fire calmă și apologetică, are 29 de ani și este căsătorit, de un an, cu Dorothea.

Cătălin Ștețco, maramureșean la origine, este un slujitor blând, calculat și un iubitor al naturii. În prezentare, a fost caracterizat ca având tăria ursului și elasticitatea unui elefant într-o cameră plină cu porțelanuri. Are 34 de ani, e căsătorit de trei ani cu Estera și păstorește districtul Comișani, Dâmbovița. A declarat că se află acolo pentru a trăi cu pasiune, a iubi cu tot sufletul și a lăsa o amprentă pozitivă în lume.

Silviu Dănăilă, în vârstă de aproape 35 de ani, căsătorit cu Simona, este un produs al educației adventiste încă de la nivel de liceu. Colegii l-au descris drept o persoană relațională, discretă, foarte atentă și cu un spirit misionar accentuat. După rugăciunea de binecuvântare, a mărturisit public că în săptămâna dinainte s-a pregătit citind cărțile biblice 1 și 2 Timotei și Tit. A prezentat public o listă detaliată cu mulțumiri adresate persoanelor și comunităților care l-au ajutat în anii de formare și a făcut chiar un apel ca elevii din sală să nu lase deoparte gândul de a deveni pastori.

Sabatul viitor, pe 22 iunie 2024, vom avea o altă ceremonie de hirotonire la Botoșani și voi reveni cu detalii. A fi pastor adventist devotat înseamnă a fi lider în cea mai puternică organizație din lume. Dați-mi voie să citesc un pasaj inspirat, ca o justificare a afirmației mele: „Când biserica vede că pastorii sunt cu totul aprinși de spiritul lucrării, că simt profund forța adevărului și caută să-i aducă și pe alții la cunoașterea lui, acest lucru va turna în membrii ei o vigoare și o viață nouă. Inimile lor vor fi însuflețite să facă tot ce pot pentru a ajuta în lucrare. Nu există în lume un grup de oameni mai dispuși să jertfească din mijloacele pe care le au pentru înaintarea cauzei ca adventiștii de ziua a șaptea” (Ellen White, Mărturii pentru comunitate, vol. 3, pp. 49–50).

Cu ocazia ceremoniei de predare-primire, pastorul Viorel Răducan, noul director al Editurii Viață și Sănătate, a spus că mai întâi oferă și apoi așteaptă prietenie, încredere și sinceritate. Folosind o parabolă, el a arătat cum ajunge cineva să considere că oamenii noi pe care îi întâlnește sunt buni sau răi. Totul se petrece în funcție de cum i-a văzut acea persoană pe oamenii cu care a colaborat înainte. El a afirmat că își dorește un mediu în care angajații să vină de drag la lucru și să se bucure de prietenia celor cu care lucrează. Și a concluzionat: „Eu chiar cred că Domnul ne va ajuta!”

Pastorul Costi Gogoneață a menționat că, aparent, el este directorul Centrului Media Adventist, dar, în realitate, Dumnezeu este adevăratul și unicul Director, pentru că „la Dumnezeu este înțelepciunea și puterea; sfatul și priceperea ale Lui sunt” (Iov 12:13). În fața angajaților și a colaboratorilor din radio și televiziune, el a mai spus că perioada următoare ne îndeamnă la angajare în misiunea Bisericii, la asumarea identității adventiste, la rugăciune și la conexiune directă cu beneficiarii, precum și la înțelegerea că acolo se află probabil cei mai vizibili misionari ai Bisericii lui Hristos.

Felicit bisericile și pastorii care organizează botezuri acum, vara, și în restul anului; acesta este mandatul evanghelic al Domnului Isus și personal, am fost invitat în două ocazii speciale la Liceul Internațional Integritas, unde s-au botezat 24 de liceeni, și în capitală, la biserica Brâncoveanu, cu 11 persoane botezate în râul Neajlov. Asemenea apostolului Pavel, nu mă rog ca Dumnezeu să vă dea ceva ce nu aveți, pentru că binecuvântările Cerului sunt deja în comunitățile dumneavoastră. Duhul Sfânt să vă lumineze ochii inimii și să vă facă conștienți de cât de bogați sunteți în Dumnezeu! Maranatha!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print