/
„Vouă, tuturor care sunteți preaiubiți ai lui Dumnezeu în [România], chemați să fiți sfinți: har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Hristos!” (adaptare după Romani 1:7).
Conducătorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, frații voștri, membrii Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe, vă trimit salutări de la ultima lor întrunire din 14 și 15 iulie 2024 la Stupini, Brașov. Săptămâna aceasta, în zilele de duminică și luni, s-au luat mai multe decizii-cadru, iar pe cele mai importante vi le împărtășesc în acest video.
Rostul convocării celor 39 de invitați și membri participanți la Centrul Adventist de Misiune și Educație din Stupini a fost să trasăm principalele linii strategice pentru următorii 5 ani. Pentru aceasta, am ascultat intențiile exprimate de toți directorii departamentelor și instituțiilor noastre, o procedură care a durat aproximativ 6 ore.
Dr. Ana-Maria Zanfir a anunțat că evenimentele „Din grijă pentru tine” vor fi sprijinite de către Departamentul de Sănătate doar dacă sunt parte a unor programe asociate în domeniul religios, social sau educațional și de asemenea, dacă organizatorii locali vor continua programul medical de prevenție în lunile următoare. Vor apărea și proiecte noi de educație sanitară, cum ar fi, de exemplu, perioade în care ni se va propune să trăim fără zahăr, pentru că, după cum declara un reprezentant al laicilor, viața e mai dulce fără zahăr.
Din partea Departamentului de Educație, pastorul Valentin Filimon și-a prezentat viziunea de a integra valorile Bibliei în mediul școlar și de a susține misiunea noastră printr-o creștere calitativă și cantitativă a învățământului adventist. Între exemplele date, a menționat un regulament unitar de ordine interioară pentru toate școlile noastre și orientarea creaționistă la nivelul predării.
ADRA va căuta asiduu surse de finanțare pentru țara noastră și pentru alte țări nedezvoltate sau în curs de dezvoltare. Biroul ADRA România își propune să obțină certificarea de partener ECHO, adică o licență care îi permite accesul la fonduri masive pentru ajutor umanitar și protecție civilă, dar și pentru misiune externă.
Pastorul Gelu Poenariu a cerut mai întâi sugestii pentru a construi strategia departamentală și a pus același accent pe Biblie în formarea tinerilor, pe misiunea la care copiii vor lua parte și pe dezvoltarea liderilor. Un administrator a cerut o actualizare a specializărilor oferite la programele de Licurici, Exploratori și Companioni. S-a reafirmat cerința ca tinerii să fie reprezentați în comitet ca slujbași ai bisericii locale sau să fie prezenți în calitate de invitați la anumite ședințe.
Și directorul Centrului Media Adventist a prezentat direcțiile generale, între care menționez din nou, ca țintă principală, transmiterea mesajului Bibliei pe posturile noastre în forme cât mai clare și mai pline de impact, o creștere a apropierii față de public și o prezență mai mare în teritoriu prin adaptarea politicii de redactare a materialelor din teren și prin evoluție tehnologică.
Pastorul Marius Andrei, prin Departamentul Asociația Pastorală, intenționează să organizeze întâlniri anuale de instruire pentru prezbiteri, așa cum sunt acum și pentru frații pastori. Și Universitatea Adventus plănuiește să ofere un modul educațional pentru prezbiterii interesați. Departamentul de Familie a arătat limitările abordării psihologice atunci când consiliază divorțurile în familia creștină și contradicția cu valorile Bibliei.
De la Departamentul de Publicații avem vestea cea bună că un echipament digital de tipar se instalează chiar în aceste zile. Care e însemnătatea acestui fapt? Este pentru prima dată când Editura Viață și Sănătate optimizează costurile pentru tiraje mici. Aceasta va permite în curând valorificarea a jumătate din stocurile existente de carte, în cuantum de circa 2 milioane de euro. Pastorul Lorand Balla plănuiește crearea unui brand național al lucrării de evanghelizare prin literatură.
Ce hotărâri a votat comitetul executiv? Vă prezint cinci decizii sau numiri care influențează pozitiv viața Bisericii.
În prezența secretarului executiv al Diviziei EUD, pastorul Barna Magyarosi, am luat o decizie istorică: să egalizăm durata mandatelor de slujire în conferințe și la Uniune. În prezent, termenul de slujire în comitele conferințelor este de 4 ani, iar la Uniune de 5 ani. În anul 2029 vom avea alegeri atât la Uniune, cât și la conferințe, iar de atunci înainte toate structurile adventiste de conducere din România de la nivel regional și național vor avea mandate de câte 5 ani.
Din ianuarie 2025, o parte din zecimea alocată Universității Adventus va fi redirecționată către departamentele de educație din conferințe. 0,9% din toate zecimile nu vor mai susține domeniul de licență în teologie de la Cernica, adică programele de studii de teologie pastorală, asistență socială și pedagogia învățământului primar și preșcolar. În schimb, suma de 0,9% din zecimi, estimată la 250.000 euro anual, va rămâne în cele șase regiuni administrativ-teritoriale pentru grădinițe, școli și licee. Rectorul universității, pastorul Laurențiu Moț, a afirmat că, după 10 ani, învățământul universitar adventist are nevoie majoră de o nouă licență de studii în campusul existent sau în altă parte.
Pastorul Gabriel Brașov este directorul Departamentului de Muzică al Uniunii de Conferințe. El este dublu licențiat în teologie pastorală și în pedagogie muzicală și vine din districtul Chiojdu, județul Buzău. Pentru prima dată Uniunea Adventistă are un director muzical cu normă întreagă. În activitate, va colabora cu o echipă de specialiști în muzică și cu ceilalți coordonatori ai departamentului din conferințe. Hotărârea Comitetului Executiv creează posibilitatea ca pastorul Gabriel Brașov să viziteze bisericile adventiste pentru discuții și ateliere de instruire, împreună cu soția lui, Larisa, profesoară de canto clasic. Noi ne rugăm ca prin această numire să reușim o îmbunătățire a formei de închinare la serviciile divine.
Sora Corina-Loredana Diaconu a fost votată pentru a fi numită directoare a Școlii Postliceale Sanitare „Dr. Luca” din Cernica, începând din toamna acestui an. În prezent, îndeplinește aceeași funcție la școala cu același nume din Brăila.
„Totul pentru Evanghelie” – acesta este mottoul nostru de lucru, extras din Biblie, dintr-o declarație a apostolului Pavel (1 Corinteni 9:23). Pilonii strategiei noastre sunt spiritualitatea, sănătatea, educația, slujirea copiilor și a tinerilor și familia de calitate. Vom începe anii misionari cu reconsacrare, urmând apoi anul vindecării, anul învățării, anul formării și anul împlinirii. Cum vom implementa strategia? Pe scurt, cu rugăciune, prin asumarea unor obiective anuale îndrăznețe, dar și realizabile. Vom scrie scopuri măsurabile, le vom face publice în toamnă și le vom urmări prin colaborarea cât mai multor departamente.
Desigur că viitorul este imprevizibil, însă, așa cum prezenta fratele Barna Magyarosi la momentul de consacrare, sfatul biblic este să avem curaj și credință asemenea lui Iosua și Caleb. Personal, cred că podul se va construi în timp ce mergem pe el, dacă ne dăm mâinile în lucrare. „Lucrarea lui Dumnezeu de pe acest pământ nu poate fi încheiată până când aceia care alcătuiesc biserica noastră nu se implică în lucru și nu-și unesc eforturile cu cele ale pastorilor și ale slujbașilor bisericii” (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, Viață și Sănătate, București, 2010, p. 90).
Avem o vie dorință să vestim Evanghelia în toată România, vrem să ne perfecționăm și să facem totul pentru slava lui Dumnezeu, într-o manieră aproape desăvârșită, atât cât pot face mințile și mâinile omenești. Dorim să avem o imagine cât mai clară a viitorului rânduit de Dumnezeu. Vă rog să luați parte cu noi la binecuvântările misiunii lui Dumnezeu!
„În rest, fraților, bucurați-vă! Fiți desăvârșiți! Încurajați-vă unul pe altul! Fiți de acord unul cu altul! Trăiți în pace, și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi. […] Toți sfinții vă salută. Harul Domnului Isus Hristos, dragostea lui Dumnezeu și părtășia Duhului Sfânt să fie cu voi cu toți! (Amin.)” (2 Corinteni 13:11-13, NTR).