Mesajul președintelui – 22 noiembrie 2024

Mesajul președintelui – 22 noiembrie 2024

Cei care preferă conținut sub formă de text, pot găsi mai jos transcrierea mesajului.

Dragi prieteni și stimați credincioși adventiști de ziua a șaptea,

Mesajul meu pentru comunitățile dumneavoastră vă prezintă decizii și perspective de la comitetul executiv întrunit la începutul săptămânii la Stupini, Brașov, pe 18 noiembrie. A fost o ședință de buget, ca pregătire a următorului an misionar, însă ne-am dorit să dezbatem și direcția de urmat până la sfârșitul mandatului nostru, în anul 2029. Pentru aceasta, am invitat să ni se alăture la discuții 50 de pastori, membrii comitetelor care slujesc la nivelul conducerii regionale.

Pentru prima dată în raportul președintelui, am rezumat sub formă de tabel cele trei obiective principale în strategia generală, urmate de mai multe obiective secundare, exemple de metode sau proiecte și indicatori de măsurare a ce intenționăm să facem, adică cifre concrete pentru a evalua strategia interdepartamentală. Eu cred că Dumnezeu vrea să facă lucruri mari pentru noi dacă ne încredem în El, lucruri chiar mai mari decât a făcut atunci când s-a început lucrarea Evangheliei în creștinismul primului secol.

Culeg pentru dumneavoastră câteva informații din raportul fratelui secretar, pastorul Georgel Pîrlitu. În Biserica Adventistă, în fiecare zi intră 4.014 membri la nivel mondial. În România avem 1% din bisericile existente în toate cele 212 țări unde există prezență adventistă și tot 1% (0,9% în mod exact) din numărul școlilor adventiste din întreaga lume. Aproape un milion și jumătate de oameni (1.456.136) au devenit adventiști în anul 2023 la nivel global. În timp ce populația lumii crește, numărul adventiștilor crește și mai mult. Cum este posibil lucrul acesta? Biserica noastră a crescut de 6.406 ori față de anul întemeierii ei, 1863, în timp ce populația planetei a crescut de doar 5,4 ori de atunci. În anul 1863 exista 1 adventist la 373.142 de oameni, în timp ce astăzi raportul este de 1 adventist la 357 de oameni. Totuși, la fel de adevărat este că „astăzi sunt mai mulți oameni care nu sunt adventiști decât erau acum o sută de ani”, după cum spunea Gary Krause, directorul Misiunii Adventiste la nivel mondial.

Vedeți în acest grafic numărul credincioșilor noștri după regiunile din care provin: Banat, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania de Nord și Transilvania de Sud, iar în acesta – diferența dintre intrări și ieșiri în perioada 2002–2024. În ultimii trei ani se vede o tendință de reducere a diferenței dintre intrări și ieșiri. Această perspectivă ne dă încredere că Dumnezeu ne va ajuta să împlinim unul din cele mai îndrăznețe obiective: acela de a dubla numărul de botezuri în anii 2025–2029. Aceasta este rugăciunea noastră și pentru aceasta vom lucra în echipă: noi, ca membri ai comitetului, împreună cu colegii noștri din conferințe, cu pastori, cu prezbiteri și cu toți cei care doresc să facă totul pentru Evanghelie.

Și celelalte ținte sunt înalte – le puteți citi în revista oficială Curierul adventist. Selectez câteva: ne propunem să înființăm Federația Școlilor Adventiste, un consorțiu confesional, cu regulament unitar de organizare și funcționare, o strategie comună de administrare financiară și elemente unitare pentru toate școlile adventiste; Departamentul de Sănătate plănuiește să dezvolte un nou instrument de lucru, o expoziție de tip Blue Zone reinterpretat, pentru promovarea mesajului biblic de sănătate; în Sola Scriptura vrem să creștem procentul de librării cu activități necomerciale de la 40% la 80%; iar ASUP va publica o carte cu zeci de experiențe ale foștilor deținuți convertiți și reintegrați. Alte obiective sunt: să creștem numărul de sucursale „Ridică-te și umblă!” de la 35, câte sunt în prezent, la 55, să avem peste 100.000 de utilizatori pe platforma Academia Speranța și să avem o veste misionară din România în format video la Școala de Sabat în fiecare lună.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrăm să transformăm publicația Semnele timpului într-o revistă misionară accesibilă publicului larg; și tot cu voia lui Dumnezeu, vrem să inaugurăm Centrul de Cercetare „Ellen White” de la Cernica în 2025 și ne dorim ca el să le fie util cât mai multor adventiști și cercetători din țară.

Ce ne propunem pentru cele mai dragi suflete din turma lui Dumnezeu? Să creștem cu 20% numărul de participanți la Bible Game și Bible Experience și să implementăm un nou proiect de aprofundare a Scripturii în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 9 și 23 de ani.

Ne dorim foarte mult ca Biblia să fie în centrul activităților noastre misionare, educaționale și de tineret. Vrem să introducem o programă de Biblie, „Encounter”, în cât mai multe școli adventiste, ne dorim să traducem Biblia de studiu Andrews în limba maghiară, să traducem Noul Testament într-un dialect comun al limbii rome și evangheliile în dialectul gaborilor, iar volumele de Mărturii, de Ellen White, vrem să le republicăm în limba maghiară.

Am conceput un plan de misiune pentru localitățile rurale ale României în care nu există adventiști și pentru toate orașele țării. A fost prezentat la Stupini, ca propunere în dezbatere, a fost votat și urmează să fie actualizat prin consultări periodice cu administrațiile noastre regionale, cu pastori, cu prezbiteri, cu slujbași și cu voluntari. Am propus personal să promovăm într-un mod special cartea Tragedia veacurilor în următorii ani drept carte misionară de cea mai mare valoare și actualitate.

Vă invit să distribuim național acest volum într-o manieră foarte amplă, inteligentă și conectată cu celelalte oferte ale Bisericii. De asemenea, am dori să oferim Biblia în fiecare casă de român care nu are încă Scriptura și am dori să triplăm numărul de Biblii pe care le vindem sau le dăruim anual. În următorii 4-5 ani, am dori să oferim până la un milion de Biblii în casele fără niciun exemplar, doar românilor ce își doresc Scriptura și manifestă un interes minim pentru ea.

Ne rugăm Domnului să ne ajute să concepem și apoi să promovăm pe Facebook o predică video care să ajungă la orice telefon din România (veți primi detalii despre acest proiect de evanghelizare digitală în anul 2025). Să transformăm abordarea misionară în adventismul românesc prin evanghelizări, publicații, educație și comunicare – acesta este obiectivul nostru. Plănuim sute de campanii evanghelistice de durată scurtă și medie și vă invit să participați la slujire și predicare în fiecare localitate din țară în următorii 15 ani, dacă Domnul Isus Hristos întârzie cu prețioasa Lui făgăduință a întoarcerii pe Pământ.

În vara anului următor, vom începe aceste campanii de mărturisire a Domnului Hristos și credem că obiectivele noastre misionare sunt atât biblice, cât și realizabile. De aceea ne-am propus să creștem numărul membrilor implicați în misiune directă cu 15%, iar numărul misionarilor voluntari și al distribuitorilor de literatură gratuită – cu 25%. Și dumneavoastră puteți face parte dintre ei, pentru ca, astfel, să ne reconsacrăm și să sporim numărul lucrătorilor pe care Domnul Isus îi scoate la seceriș.

La începutul săptămânii, duminică și luni, pe 17 și 18 noiembrie, sala de cult a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Militari, București, s-a umplut de cabinete medicale, 17 la număr. A fost un eveniment reușit. Peste 20 de medici și circa 80 de voluntari adventiști au slujit aproximativ 350 de beneficiari unici. Dumnezeu să îi binecuvânteze și să îi răsplătească pe toți!

Demyan Vyacheslav, președintele Hope Channel International de la Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea, a vizitat ieri Centrul Media Adventist și sediul Uniunii. Am avut împreună o scurtă întrevedere cu câțiva membri de comitet. Dânsul este ucrainean de origine, dar înțelege bine și limba română. Are experiență managerială în televiziunea adventistă pentru atingerea scopurilor misionare și, în parteneriat cu Speranța TV și Radio Vocea Speranței, ne va sprijini să transmitem Evanghelia la milioane de români.

Iubită familie adventistă și dragi prieteni, noi L-am rugat pe Dumnezeu să ne descopere așteptările pe care le are de la slujitorii Săi în aceste timpuri și să înțelegem ce trebuie să facem pentru ca Biserica Lui să trăiască „vremurile de înviorare” (Faptele apostolilor 3:19). Să ne unim în cereri și mijlociri pentru pocăință, ca să primim de la Dumnezeu o inimă nouă și statornică! Dumnezeu să ne întoarcă pe fiecare din noi de la păcatele sale (adaptare după Faptele apostolilor 3:26)! Rugați-vă împreună cu noi pentru revărsarea Duhului Sfânt, ca să fim modele în viața de credință și de familie, la locul de muncă și în slujire! Dumnezeu să vă binecuvânteze în toate lucrările pe care le veți face (adaptare după Deuteronomul 14:29)!

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print