Prelegere pentru finalul Săptămânii de Rugăciune – 14 decembrie 2024

Prelegere pentru finalul Săptămânii de Rugăciune – 14 decembrie 2024

Biblia, cartea indestructibilă

Va fi interzisă Biblia în viitor? Deși pare neobișnuit, în istorie unii lideri creștini au cenzurat fără scrupule răspândirea și chiar posesia Bibliei. Dacă în trecut prelații și preoții au restricționat accesul oamenilor de rând la cartea fundamentală a creștinismului, la ce ne putem aștepta când se va instala cea mai mare criză? Profețiile Domnului Isus arată că fraudele religioase vor atinge punc­tul maxim, iar efectele la nivel global vor fi devastatoare. Cuvântul lui Dumnezeu rămâne totuși cea mai răspândită carte. Copii vechi și noi în limba română există de ordinul milioanelor, fără să calculăm edițiile online (și ele pot fi su­primate!). Să ne rugăm ca acea mână nevăzută ce a păstrat Biblia până astăzi să vegheze asupra ei, deoarece, în perioa­da imediat următoare, miza va fi mai mare ca oricând.

Un atac perfid

Vă recomand să fim conștienți că lupta va avea totuși un caracter subtil, mult mai șiret. Adevărul Bibliei va fi as­cuns la vedere, adică va fi răstălmăcit. În toiul bătăliei fi­nale, episcopii, preoții și pastorii se vor folosi de Scripturi pentru a obține drepturi politice și autoritate civilă, făcând apel chiar la profețiile despre venirea lui Hristos. Cu Biblia în mână, ei se vor da drept mari reformatori ai creștinismului, însă vor induce lumea în eroare chiar cu privire la subiectul fierbinte: Legea lui Dumnezeu.

La sfârșitul cărții lui Daniel, în limbaj profetic ne este prezentat un conflict secular între împăratul de la miazăzi și cel de la miazănoapte (cap. 11). Câștigă când unul, când altul, iar războiul indecis durează până în vremea când „se va scula marele voievod Mihail”, în timpul strâmtorării fără egal, când poporul lui Dumnezeu „va fi mântuit, și anume oricine e scris în carte” (12:1).

Profeția spune că la sfârșit, în ultima bătălie, împăratul din sud va suferi o mare înfrângere. Ce înseamnă aceasta? În Daniel 11:40.42-43 citim că „…împăratul de la miazăzi se va împunge cu el. Şi împăratul de la miazănoapte se va năpusti ca o furtună peste el, cu care şi călăreţi şi cu multe corăbii; va înainta asupra ţărilor lui, se va revărsa ca un râu şi le va îneca. […] Îşi va întinde mâna peste felurite ţări şi nici ţara Egiptului nu va scăpa. Ci se va face stăpân pe vistieriile de aur şi de argint şi pe toate lucrurile scumpe ale Egiptului.”

Egiptul a fost puterea din sud care s-a împotrivit popo­rului lui Dumnezeu. În înțeles apocaliptic și duhovnicesc, Egiptul este o forță opusă lui Dumnezeu și Bibliei. El este „cetatea cea mare” din Apocalipsa 11:8 și este interesant că această cetate are două nume de rezonanță. Un singur nume nu ar cuprinde îndeajuns toate trăsăturile ei. Cele două nume sunt Sodoma (1) și Egipt (2). Sodoma este co­respondentul mișcării LGBTQ+, iar Egiptul este simbolul ateismului, al necredinței fățișe în Dumnezeu.

Să citim și interpretarea lui Ellen White, profetul mișcării adventiste. „Dintre toate popoarele prezentate în istoria bi­blică, Egiptul a negat cu cea mai mare îndrăzneală existența viului Dumnezeu și s-a împotrivit poruncilor Lui. […] Aceasta însemnă ateism. […] „Cetatea cea mare” mai este compara­tă spiritual și cu Sodoma. Stricăciunea Sodomei în călcarea Legii lui Dumnezeu s-a manifestat îndeosebi în imoralitate.” Ellen White, Tragedia veacurilor, ediția electronică, 269.2

Deci, revenind la profeția din Daniel, citim că țările îm­păratului de la miazăzi vor fi înecate prin invazia împăratu­lui de la miazănoapte. Cum înțelegem această biruință îm­potriva vistieriilor și lucrurilor scumpe ale Egiptului (Daniel 11:43)? Lumea noastră oscilează continuu între secularism și religie, între îndepărtarea fățișă de Dumnezeu și o religie încărcată cu tradiții și erori seculare. Înțelegem din Apo­calipsa că, în jocul final, puterea va aparține religiei, pentru că religia creștină falsă va impune o închinare universală. O interpretare este că legile religioase propuse de sistemul mondial pentru închinare și control economic (Apocalipsa 13:12-17) aparent vor da o lovitură imoralității crescânde și ateismului oficial. Însă aceasta poate fi doar momeala care ascunde cârligul.

Legile creștine ale Babilonului

Conform înțelegerii adventiste, în peisajul viitorului ne așteptăm ca po­porul american să accepte o lege de protejare a duminicii ca zi de odihnă și închinare, iar după modelul SUA, și ce­lelalte națiuni să participe la reforma­rea practică a creștinismului. Desigur că atunci când vor dori să combată excesele imorale ale Sodomei, condu­cătorii creștinilor vor căuta argumente tot în Biblie. În numele lui Dumnezeu, Babilonul, adică împăratul de la mia­zănoapte și partenerii lui, vor propune lumii o lege a lui Dumnezeu modificată.

Acesta e un rău chiar mai mare de­cât interzicerea Bibliei. Biblia va fi fo­losită greșit la cele mai înalte niveluri. Religia creștină va influența politicile mondiale și, cu ajutorul guvernelor, va impune aderarea la un anumit tip de spiritualitate. Amenințarea va fi că, dacă nu acceptăm condițiile, nu vom mai putea îndeplini nici măcar cele mai elementare activități ale stilului de via­ță modern: cumpărarea și vânzarea.

Dar și Dumnezeu Își pregătește ofensiva. „În vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împă­răţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii şi ea însăşi va dăinui veşnic” (Daniel 2:44). Cum se va face lucrul acesta?

Răspunsul lui Dumnezeu

Apocalipsa 18:1-2 vorbește despre un alt înger coborându-se din cer cu „o mare putere și pământul s-a luminat de slava lui”. Anunțul lui seamănă cu al celor trei îngeri, dar, spre deosebire de ei, el are „o mare putere”. Mesajul este întrerupt de un glas din cer care vorbește tot despre căderea Babilonu­lui pe întinderea a 16 versete (18:4-20). Imediat, un înger puternic aruncă dramatic o piatră în apă și, astfel, ilus­trează din nou căderea Babilonului (v. 21-24), „cetatea cea mare, cetatea cea tare”, peste care vor veni moar­tea, jalea și foametea „într-o singură zi”. Care este explicația?

Eu cred că lumina și puterea aces­tor îngeri reprezintă mesajul Bibliei propovăduit de adventiștii de ziua a șaptea prin Duhul Sfânt la sfârșitul timpului. Predicarea curată și clară, din inimi neprihănite, pline de dragoste, fondată pe cuvintele Vechiului și Nou­lui Testament, va avea un impact ne­maiîntâlnit. Ellen White ne îndeamnă:

„Satana a conceput o stare de lu­cruri prin care propovăduirea soliei îngerului al treilea să fie împiedicată. Trebuie să fim atenți la planurile și metodele lui. Să nu rostim adevărul cu un ton scăzut, să nu vestim solia pentru timpul acesta cu timiditate. Solia îngerului al treilea trebuie să fie întărită și consolidată. Secțiunea 18 din Apocalipsa arată importanța pre­zentării adevărului fără nicio reținere, cu îndrăzneală și cu putere…. În propo­văduirea soliei îngerului al treilea, am ocolit prea mult subiectul. Solia nu a fost vestită atât de clar și de categoric precum ar fi trebuit.” — Ellen White, Evanghelizare, ediția electronică, 230.2 Manuscript 16, 1900.

Soliile celor trei îngeri trebuie com­binate, oferind lumii întreita lor lumină. În Apocalipsa, Ioan spune: „Am văzut coborându-se din cer un alt înger, care avea o mare putere; şi pământul s-a luminat de slava lui. El a strigat cu glas tare şi a zis: «A căzut, a căzut Babilonul cel mare! A ajuns un locaş al dracilor, o închisoare a oricărui duh necurat, o închisoare a oricărei păsări necurate şi urâte…» Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: «Ieşiţi din mijlocul ei, poporul Meu, ca să nu fiţi părtaşi la păcatele ei şi să nu fiţi loviţi cu urgiile ei! Pen­tru că păcatele ei s-au îngrămădit şi au ajuns până în cer şi Dumnezeu Şi-a adus aminte de nelegiuirile ei»” (Apocalipsa 18:1-2,4,5). Aceasta re­prezintă transmiterea ultimului me­saj întreit de avertizare a lumii.” — Ellen White, Manuscript 52, 1900, 15LtMs, Ms 52, 1900, par. 14).

Cum ne vom îndeplini datoria? Vă invit, frați și surori, să ne cunoaștem foarte bine Biblia. Detaliile Scripturii ne vor ajuta să discernem învățătura falsă de cea adevărată. Vom avea mare nevoie de Biblie mai ales în acele mo­mente când nu ne vom putea baza pe bunăvoința persecutorilor. Ce am face azi dacă accesul la Biblia noastră cu însemnări ne-ar fi limitat? Sau dacă n-am mai avea acces la aplicația My­Bible și nici n-am mai putea întreba un frate de credință? Cât de onorabil am putea răspunde oricui ne cere so­coteală de nădejdea care este în noi? (1 Petru 3:15).

Importanța Bibliei

Noi gândim diferit de majoritatea celorlalți în multe învățături crești­ne. Avem un stil de consum diferit în ce privește băutura și carnea, avem o practică diferită despre daruri și ze­cimi, avem o mentalitate aparte în ce privește sănătatea și dependențele, înțelegem unic, din perspectiva sanc­tuarului, iertarea și judecata, credem că mileniul va fi după cea de-a doua venire a Domnului Isus, și nu înainte. Suntem minoritari în ce privește res­pectarea zilei a șaptea și învățătura despre sufletul omului. Spre deose­bire de cei mai mulți, practicăm actul umilinței, credem că posibilitatea de a fi iertați de Dumnezeu se va epuiza în timpul generației finale (încheierea harului), ne-am asumat să menținem standardele Domnului Isus în caz de divorț și recăsătorire, vrem să urmăm recomandări inspirate deosebite în ce privește muzica, recreația etc.

Iată de ce trebuie să cercetăm Bi­blia la un nivel de excelență! Să iubim Biblia! În biblioteca universului, cartea aceasta rămâne martora marelui con­flict între bine și rău. Chiar și după ce vom fi mântuiți, vom deschide Biblia în cadrul judecății mileniale. „Sunt deschise cărțile — cartea vieții și car­tea morții. Cartea vieții conține faptele bune ale sfinților, iar cea a morții cu­prinde faptele rele ale celor nelegiuiți. Aceste cărți sunt comparate cu cartea statutară, Biblia, și oamenii sunt jude­cați după aceasta.” (Ellen White, Scrieri timpurii, ediția electronică, 52.2).

Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne pregătească pe toți, din punct de vedere spiritual și intelectual, ca să studiem Biblia cu îndemânare și folos pentru salvarea sufletelor noastre și ale celor din jurul nostru!


Mesajul a fost publicat inițial în revista Curierul Adventist, luna noiembrie 2024.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print