Stimați credincioși,
„Pacea să fie cu voi cu toți care sunteți în Hristos Isus!” (1 Petru 5:14)
Vă prezint un raport informativ despre desfășurarea alegerilor în jumătate din teritoriul Uniunii, adică în trei conferințe administrative: în Muntenia, în Transilvania de Nord și în Transilvania de Sud.
Ca medie generală, componența comitetelor bisericești regionale s-a schimbat în proporție de circa 60%. Au fost înlocuiți un președinte, doi secretari, trei trezorieri și cinci directori.
Ce rol a avut Uniunea de Conferințe? Împreună cu mine au fost prezenți secretarul și trezorierul, pentru conducerea comitetelor, participarea în biroul consultativ și ascultarea rapoartelor. Este vorba de munca a mii de credincioși, care a fost sintetizată în rapoarte și în dosarul înmânat fiecărui participant. Este călătoria Bisericii, un efort depus în ultimii patru ani. Împreună ne-am rugat ca alegerile să se facă în temere de Dumnezeu și ne-am asigurat că se respectă procedurile. Însă voturile, nominalizările și validările s-au făcut de către delegații prezenți la conferință. Din partea Diviziei EUD a fost prezent secretarul executiv, fratele Magyarosi Barna.
În comitetul restrâns al Bisericii Adventiste din regiunea Muntenia doar trei din cele șapte persoane vor continua să lucreze în aceleași slujbe: președintele reales, pastorul Robert Mandache, directorul de la Comunicare și Libertate Religioasă, pastorul Mădălin Avrămescu, și directorul de la departamentele Școala de Sabat și Lucrare Personală și Publicații, pastorul Bogdan Plătică. Ceilalți doi administratori au fost înlocuiți după cum urmează: slujba de trezorier a preluat-o fostul secretar, pastorul Gabriel Ișvan, iar pe cea de secretar a ocupat-o fostul director de tineret, pastorul Felix Mușat.
Pastorul Felix Mușat este noul secretar al Conferinței Muntenia. La început, a lucrat 9 ani în două districte din județele Ialomița și Constanța, apoi două mandate ca director de Tineret, perioadă în care a coordonat și Centrul de Tineret Respiro. Realizează emisiuni de familie la Speranța TV și Radio Vocea Speranței, este licențiat în teologie și psihologie și are studii postuniversitare în consilierea familiei.
Noul director al departamentelor Educație și Viața de Familie în Muntenia este Sergiu Teofil Brașov. Absolvent de liceu adventist, a lucrat ca pastor în comunități din județele Galați, Neamț și Prahova. De doi ani este profesor, capelan la cel mai mare liceu adventist din țară și pastor al unei biserici de adolescenți și tineri de peste 500 de membri în registru. Timp de 10 ani a fost pastor pentru tineri în județul Prahova și a acumulat experiență timp de 7 ani ca manager și capelan la Școala Gimnazială Excelsis din Ploiești.
Director al departamentelor Tineret și Slujirea Copiilor în Muntenia este Gheorghe (Bobi) Ciocârlan, care a slujit 17 ani ca pastor în comunități adventiste din județele Ialomița și Constanța și 8 ani ca președinte al Școlii Gimnaziale „Wilhelm Moldovan” din orașul Constanța. Bobi Ciocârlan este profesor de religie și are studii de specializare în consiliere.
În Transilvania de Nord, voința adunării elective a fost în favoarea unui aparat administrativ stabil, care a trecut proba timpului. Au fost realeși președintele, pastorul Ștefan Tomoiagă, și secretarul, pastorul Szász Károly Zsolt. Realeși pentru un nou mandat au fost și directorul de la Școala de Sabat, Lucrare Personală și Publicații, pastorul Pálffi Miklós, precum și directorul de la Tineret și Slujirea copiilor, pastorul Adrian Dorgo.
Noul trezorier în Biserica Adventistă din Transilvania de Nord este pastorul Iosif Pașca. A lucrat ca pastor în județele Bistrița-Năsăud și Alba timp de 15 ani, după care a fost un an trezorier, apoi președinte timp de 7 ani. Din 2021 a păstorit Biserica „Speranța” din Cluj-Napoca. Are trei fii, dintre care unul e pastor debutant.
O dorință puternică de întinerire a echipei de conducere s-a simțit ieri, 27 februarie, în sudul Transilvaniei. Cele șase poziții din comitetul local au fost ocupate de slujbași noi, trei români și trei maghiari.
Noul președinte este pastorul Vlad Bogdan Cristian, în vârstă de 45 de ani. A fost pastor în districtele Reghin I, Luduș II și Grebenișu de Câmpie, în județul Mureș. A fost apreciat pentru modul în care a înțeles relațiile etnice și spirituale din comunitățile adventiste. Fratele Vlad Bogdan Cristian a fost trezorier al conferinței timp de 7 ani, din 2013 până în 2020. Are studii postuniversitare în istoria mondială, este căsătorit cu Semida Fabiola și au trei copii: doi băieți și o fiică.
Secretarul executiv este pastorul Nicu Dorel Mărie. A copilărit în Biertan, județul Sibiu, a absolvit liceul adventist din Cluj-Napoca, facultatea de teologie și facultatea de litere și un program masteral. A slujit în districtele Bran, Reghin I și Nazna.
Trezorierul este pastorul Ferencz-Zorgel József-Attila, în vârstă de 52 de ani. A început lucrarea pastorală în Odorheiu Secuiesc din Harghita și a continuat în Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș. Între anii 2013 -2017 a fost directorul Departamentului Școala de Sabat. Până ieri a slujit în districtul Câmpenița, din Mureș. Are patru copii, primul băiat fiind pastor asistent, iar al treilea fiind student la teologie la Cernica.
La Școala de Sabat și Publicații a fost votat pastorul Lucaciu Edmond. El a păstorit în județele Harghita, Brașov, Mureș și în perioada 2019 – 2025 a fost director asociat la Departamentul de Tineret. Are deprinderi în lucrarea media și a fost în evanghelizare în misiunea externă, în Africa, India și Filipine.
La departamentul de tineri și copii va sluji Irinel Ganea, absolvent de științe economice și teologie, cu mastere în teologie și educație. A fost pastor într-un singur district, la Sebeș, județul Brașov, timp de aproape șapte ani. Soția este medic dentist și au trei copii de 14, 9 și 3 ani.
Pastorul Barabás Zsolt Adorján a fost ales director al Departamentului Educație în Transilvania de Sud, ca membru în comitetul conferinței. S-a născut în 1984, are trei copii și a slujit până de curând în districtul Sovata, județul Mureș.
Ca unul care am participat în comitetele de numiri, pot să confirm comentariul inspirat despre alegerea celor 12 ucenici: „Dumnezeu îi ia pe oameni așa cum sunt, cu trăsături omenești în caracterul lor, și îi pregătește […]. Ei nu sunt aleși pentru că sunt desăvârșiți, ci în ciuda nedesăvârșirilor […]” (Ellen White, Hristos Lumina Lumii, p. 294.4, ediția electronică).
Delegații s-au exprimat prin vot, dar acum Biserica așteaptă ca frații votați să dea dovezi ale înaltei lor chemări. „Dacă Îmi slujește cineva”, spunea Domnul Isus, „Tatăl îl va cinsti” (Ioan 12:26). Cinstea pe care Dumnezeu dorește să v-o acorde tuturor este mult mai mare decât onoarea încredințată acestor puțini aleși. Despre această onoare a celor ce slujesc scrie la sfârșitul Bibliei, când Dumnezeu promite: „Celui ce învinge îi voi da dreptul să stea împreună cu Mine pe tronul Meu”(Apocalipsa 3:21, NTR).
Săptămâna viitoare, în zilele de duminică, marți și joi, urmează alegeri în celelalte trei teritorii administrative. Cu mulțumire pentru toți cei care au purtat răspunderile sfinte până acum și cu încredere în călăuzirea lui Dumnezeu, vă îndemn prin cuvintele Scripturii: „Uniți-vă să ne ajutați prin rugăciunile voastre și mulți vor mulțumi pentru noi datorită darului dat nouă ca răspuns la rugăciunile multora” (2 Corintieni 1:11, NTR).