Dragi credincioși și stimate comunități,
Acest mesaj este a doua parte a raportului despre desfășurarea alegerilor în administrația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, de data aceasta în regiunile Banat, Moldova și Oltenia. Doresc să vi-i prezint în special pe cei nou aleși în pozițiile de autoritate și reprezentare publică a Bisericii în jumătate din teritoriul țării.
Ca medie, aproape jumătate, adică 48% din numele care apar în grila de conducere au fost schimbate.
În fruntea Banatului, din cele cinci slujbe în comitetul regional, continuă slujirea doar liderul Departamentului de Tineret, pastorul Narcis Ardelean. Toți ceilalți slujbași au fost înlocuiți, după cum urmează: fostul secretar, pastorul Claudiu Gâșman, a preluat funcția de președinte, directorul Departamentului Școala de Sabat a ocupat poziția de secretar executiv, iar fostul președinte, pastorul Mihai Maur, va sluji în departamentul primordial al Bisericii, la Școala de Sabat și Lucrare Personală, după 20 de ani în serviciu ca președinte.
În Moldova, schimbări au fost mai puține, dar în pozițiile esențiale, de secretar, trezorier și coordonator al Asociației Pastorale, în timp ce pastorului Tiberiu Nica i-a fost încredințat un nou mandat ca președinte. Mandatul președintelui Tiberiu Nica a fost apreciat pentru verticalitate și dezvoltarea instituțională pe linie de educație și misiune, precum și pentru gestionarea situațiilor dificile, inclusiv a derapajelor doctrinare.
Și rezultatele de ieri, de la Oltenia, au arătat o preferință puternică pentru aceiași slujbași: fostul președinte, pastorul George Sbîrnea ocupă aceeași poziție, la fel pastorii Petre Niță și Florin Răduț, în calitate de secretar, respectiv trezorier. Președintele George Sbîrnea a fost apreciat pentru perseverență, principialitate și integritate, relaționare și lucru în echipă. La Tineret va lucra în continuare pastorul Beniamin Sisu, iar la Asociația Pastorală și Familie pastorul Valentin Petreacă. Noul venit în echipă este pastorul Lucian Răcilă, care a luat în primire departamentele Școala de Sabat și Lucrare Personală și Publicații.
Ca rezultate generale în țară, puțin peste jumătate din organigramă (54%) a fost modificată. Încheierea adunărilor elective reașază organizația noastră pe făgașul ei și ne responsabilizează pentru misiunea creștină. Este momentul „să vedem fericirea aleșilor Domnului, să ne bucurăm de bucuria poporului Său și să ne lăudăm cu moștenirea Lui” (adaptare după Psalmul 106:5)!
Pastorul Bogdan Felia este noul secretar al Conferinței Moldova, o structură regională de conducere în care conduce și Departamentul Libertate Religioasă. Originar din Galați și în vârstă de 43 de ani, el a fost anterior, din anul 2006, pastor în 17 comunități din județele Iași și Galați. În ultima perioadă a slujit consecutiv în comunitățile Maranatha și Betania din municipiul Iași. Din 2022 a fost și capelan al tinerilor adventiști din Asociația Continuum. Soția este cadru medical și împreună au un copil, elev la liceu.
Pastorul Daniel Andrei din Spătărești, Suceava, a fost ales trezorier în Moldova. Înainte de a fi pastor, a lucrat 8 ani în Spania, în telecomunicații. Studiile la nivel liceal, universitar și postuniversitar le-a absolvit în sistemul adventist. Ca pastor, a activat în districtele Dorohoi, Galați, Fălticeni și Suceava. Are 44 de ani și doi copii, iar soția lucrează ca educatoare.
Pastorul Daniel Chirileanu a fost votat director al Asociației Pastorale Adventiste din nord-estul țării (o entitate cu 69 de pastori angajați) și la Departamentul Spiritul Profetic. Născut sucevean, a lucrat pentru Moldova și, ulterior, pentru România ca lider în Departamentul de Tineret, în total 18 ani. E în vârstă de 60 de ani acum și a publicat 12 volume de poezii, meditații și training. În ultimii trei ani a fost capelan la Centrul Adventist de Tineret din Coșna și director asistent pentru Companioni.
Adunarea electivă din a XX-a sesiune, de la Bacău, le-a cerut pastorului Dorin Cristea să continue eforturile la Departamentul de Tineret, pastorului Ovidiu Burlacu de asemenea să ducă mai departe coordonarea celor două departamente Școala de Sabat și Publicații, iar pastorului Cristian Trenchea să prelungească activitatea la Educație și Slujirea Familiei.
Pastorul Claudiu Gâșman este liderul Bisericii Adventiste din Banat. Claudiu Gâșman este prahovean la origine, din localitatea Izvoarele, și are 40 de ani. A fost apreciat pentru spirit practic, determinare și misiune aplicată în educație. Primul district pastoral a fost în Buzău, la Movila Banului, timp de 3 ani, perioadă în care a fost și pastor de tineret, după care a lucrat 4 ani în Măderat, județul Arad, și ulterior în orașul Arad timp de 9 ani. Aici a păstorit comunitatea Salem, cea mai mare biserică din zonă. În activitatea pastorală de 16 ani, a fost și director asistent pentru Companioni la nivel de regiune. În ultimii șase ani a lucrat în administrație, mai întâi ca trezorier, între 2019 și 2021, și ulterior ca secretar executiv și la conducerea Asociației Pastorale, din 2021 și până săptămâna aceasta. Are două fiice, iar soția este profesor pentru învățământul primar la o școală adventistă din Arad.
Pastorul Teofil Brînzan este noul secretar al Bisericii Adventiste din Banat, votat de asemenea și director al Asociației Pastorale. În vârstă de 56 de ani, a slujit până acum în 22 de comunități și grupe din județele Arad și Timiș. Vreme de 16 ani consecutivi a fost director al Departamentului Viața de Familie. A fost de asemenea profesor de religie la o școală generală, redactor la Radio Vocea Speranței Timișoara și, în ultimii 4 ani, director al departamentelor Școala de Sabat și Lucrare Personală și Publicații. Ca formare, are pregătire în psihoterapie și două masterate: în istoria și civilizația ebraică și în relațiile de familie. Soția promovează stilul de viață sănătos și împreună au două fiice.
Trezorierul Banatului este pastorul Demeter Dezső-Robert, care vine din Timișoara, în vârstă de 41 ani, cu 12 ani de experiență pastorală în districtele Petroșani, Macea și Timișoara. Pastorul Demeter este absolvent al Facultății de Teologie, dar și al Facultății de Muzică, de asemenea licențiat în drept și master în religie. A lucrat ca notar stagiar și, în Biserica Adventistă, ca director asistent la Companioni, capelan al grădiniței și școlii adventiste din Macea, capelan AMiCUS în Arad și Timișoara și director al Departamentului de Muzică. Soția lucrează într-o companie multinațională și au doi copii.
În Oltenia, la departamentul ce reunește principalele direcții de misiune a venit pastorul Lucian Răcilă, originar din Filiași, Dolj, în vârstă de 50 de ani. În perioade diferite a fost pe rând, director Sola Scriptura, colaborator la Institutul Social Oltenia al Universității din Craiova, capelan și profesor la Liceul Teologic Adventist din Craiova, director la Departamentul de Educație și director asociat la Departamentul de Tineret. Este doctor al Universității din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, are un masterat la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova unde este și membru în Cercul Științific Studențesc de Științe Administrative. A servit în Dolj și Olt, ca pastor în districtele Balș, Caracal, Leamna și Băilești. Soția e profesoară de matematică și are o fiică doctor.
Vă invit ca împreună să îi încredințăm în mâna Domnului, cu rugăciune și post, după modelul folosit de apostolii primilor creștini (vezi Faptele apostolilor 14:23). Pentru cei care au fost eliberați de poverile administrative și de conducere, vă rog pe toți să-I cerem Domnului să își aducă aminte de ei „spre bine” și să nu uite „faptele [lor] evlavioase făcute pentru Casa Dumnezeului [nostru] și pentru lucrurile care trebuie păzite în ea” (adaptare după Neemia 13:31,14).
Tuturor ne este de folos să observăm că „darurile de conducere” sunt penultimele daruri ale Duhului Sfânt în lista apostolului Pavel din 1 Corinteni 12 (vezi versetul 28, NTR) și că toți trebuie să râvnim după „darurile cele mai mari”, cum ar fi apostolatul, adică evanghelizarea, și dragostea sau calea „nespus mai bună”, „dincolo de orice comparație” (1 Corinteni 12:31, EDC100, NTR).
Vorbind despre prioritățile primilor creștini, despre care citim că „stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni” (Faptele apostolilor 2:42), fratele secretar al Diviziei EUD, prezent în toate comitetele de numiri, pastorul Magyarosi Barna, întreba delegații în plen: dacă am înregistra conversațiile din biserici și apoi am ruga inteligența artificială să facă un rezumat, cât de mult ar semăna subiectele noastre principale cu preocupările bisericii timpurii? Uneori, ne preocupă cine este cel mai mare și care e adevărul în privința oamenilor. Pastorul Magyarosi Barna a explicat de ce se întâmplă așa și de ce gândim diferit în ce privește importanța celor aleși. Trăim în epoca post-adevărului, în epoca postfactuală, și interpretăm diferit realitatea. Dar, indiferent de opinia personală, trebuie să fim „credincioși adevărului, în dragoste” (Efeseni 4:15) și să stăm „gata dar, având mijlocul încins cu adevărul” (Efeseni 6:14), adică să nu ne împiedicăm în propria haină.
„Maestrul cheamă lucrători pentru Evanghelie. Cine va răspunde? Nu toți care intră în armată vor fi generali, căpitani, sergenți, nici măcar caporali. Nu toți vor avea răspunderea de comandanți. Există și altfel de treburi grele. Este nevoie ca unii să sape tranșee și să ridice fortificații, alții să stea santinele, iar alții să poarte mesaje. Ofițerii sunt puțini, în vreme ce este nevoie de mulți soldați care să formeze grosul armatei. Iar succesul armatei depinde de fidelitatea fiecărui soldat. Lașitatea sau trădarea unui singur om poate aduce dezastrul întregii armate” (Ellen White, Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, ed. 1997, p. 422).
Să ne rugăm împreună:
„Binecuvântat să fie Domnul […]
din veșnicie în veșnicie!
Și tot poporul să zică: «Amin!»
Lăudați-L pe Domnul!” (Psalmul 106:48)