Vă aduc un mesaj clar și puternic din partea Departamentului de Sănătate al Uniunii Adventiste: 42 de zile fără zahăr. Dr. Ana-Maria Zanfir împreună cu o comunitate online de peste 3 150 de persoane acum fac un exercițiu de abstinență cu beneficii fizice extraordinare, dar și pentru antrenare spirituală.
Lupta cu apetitul e un subiect vechi printre noi. Unii fondatori ai adventismului nu aveau zahăr pe masă și, când organizau evenimente publice, limitau vânzarea de produse nesănătoase pentru copii și adulți. Dr. J. H. Kellog scria că zahărul e inutil: „Cu greu se pot găsi scuze pentru folosirea zahărului în forma lui obișnuită, deoarece natura ne oferă din belșug fructe dulci.”[1]
Am citit recent un capitol intitulat „Zahărul”, din cartea Dietă și hrană, unde se subliniază revelația primită de pionierii adventiști: „După lumina care mi-a fost dată, zahărul, când este folosit în exces, este mai vătămător decât carnea. Schimbările acestea trebuie făcute cu prudență și subiectul trebuie tratat în așa fel, încât să nu dezguste și să-i umple de prejudecăți pe cei pe care vrem să-i învățăm și să-i ajutăm” (Dietă și hrană, ed. 2008, p. 370).
Ce vom face? Astăzi, zahărul nu mai e un produs de lux ca altădată, când era un condiment rar, mai scump decât mierea. El devine tot mai prezent în alimentația zilnică, iar dulciurile sunt foarte ieftine. Deci pericolul stă ascuns în cele mai multe produse și băuturi. A nu întrebuința zahăr deloc sau îndulcitori presupune o revoluție, o transformare a stilului de consum.
De aceea vă invit să luați decizia cea bună și să stați departe de mâncarea nesănătoasă sau să o reduceți considerabil. Înscrieți-vă chiar acum la Maratonul Sănătății, primiți scurte teme zilnice pe e-mail, citiți răspunsuri avizate pe platforma campaniei și găsiți acolo informații extraordinare, motivatoare!
Eu însumi, împreună cu soția mea Carmen, particip la Maratonul Sănătății: 42 de zile fără zahăr, miere sau îndulcitori, și fac lucrul acesta în timp ce mă rog pentru dumneavoastră, cu credința că, dacă postim de la cele vătămătoare, cu toții putem primi binecuvântare. Vă doresc să aveți succes până la capătul celor șase săptămâni de renunțare la dulciuri și să vă păstrați obiceiul de a trăi echilibrat, mai aproape de planul divin!
În continuare, vă rog să îi apreciați pe olimpicii desemnați la concursul adventist de cunoștințe biblice, ajuns anul acesta probabil la a XXX-a ediție. La sfârșitul lunii aprilie, Biblia a unit 310 copii și tineri în etapa națională.
Am cerut pentru dumneavoastră poze cu notițele lor de lucru și cu Bibliile după care s-au pregătit. Vedeți în aceste imagini cât de asiduu au muncit, luni de zile. Îi rog pe frații pastori și prezbiteri – dacă nu au făcut deja lucrul acesta – să îi aprecieze nominal în fața comunității pe toți participanții la Olimpiada de la Stupini și să remarce public calitățile lor, cu un cuvânt de laudă pentru Dumnezeu.
138 au obținut minimum 85 de puncte, deci vor beneficia de o tabără gratuită la vară, în perioada 19–24 august. Îi evidențiez înaintea dumneavoastră pe cei 5 participanți cu lucrări perfecte, evaluate cu punctaj maxim, 100 de puncte. Arasiela Ştefan, din Remeți, Maramureș; Beniamin Trif din Șepreuș, Arad, Medeea Anelisse Istrate și Luca Dragomir, ambii din Matca nr. 1, Galați; Alesia Hadasa Mușat, din același județ, de la Ivești.
La Departamentul Școala de Sabat se formează instructori. Cursul durează minimum 3 luni și prima promoție a absolvit cu examen și diplomă săptămâna aceasta, pe 4 mai, la Stupini, Brașov. O nouă clasă online se deschide după data de 20 mai, cu întâlniri săptămânale, teme, instruiri și ateliere.
Sunt așteptați să se înscrie la adresa danielbrinzan@adventist.ro cei doritori să învețe teoria și practica Școlii de Sabat, principalul sistem de educație religioasă al Bisericii Adventiste. Dacă sunteți instructor, diriginte, elev sau student sau dacă vreți să fiți un misionar voluntar calificat în ce privește predarea Bibliei, școala instructorilor este pentru dumneavoastră.
La Porumbacu de Sus, în județul Sibiu, se predau, începând de astăzi, 9 mai, cursuri pentru misiune. Prezentările vor fi înregistrate video, la fel ca și edițiile precedente ale Școlii Galileea. Voi fi și eu acolo duminică, la încheierea celor trei zile de instruire pentru lucrări evanghelistice în toată România.
În încheiere, dați-mi voie să vă reamintesc un îndemn al Scripturii, foarte potrivit pentru țara noastră în circumstanțele actuale. „Înainte de toate, să înălțați rugăciuni, mijlociri, cereri și mulțumiri pentru toți oamenii, pentru împărați și pentru toți cei ce sunt în autoritate, ca să putem duce o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și demnitatea. Acest lucru este bun și bine primit de către Dumnezeu” (1 Timotei 2:1-3, NTR).
Luați-vă un timp special pentru a înțelege în rugăciune ce fel de oameni ar trebui să fim. Să îi cerem Domnului să distingem șoapta Duhului Sfânt și ocazia providenței. Dacă polarizarea societății crește, atunci să crească și responsabilitatea noastră personală. Și să rămânem ancorați în promisiunile cerești și în principiile Bibliei, așa cum le găsim în viața Domnului Isus. Crizele de orice fel sunt normalitatea apocaliptică. Tensiunile sunt mediul de lucru al poporului lui Dumnezeu în vremea sfârșitului. „Încredinţați-vă sufletele credinciosului Ziditor şi faceți ce este bine” (adaptare după 1 Petru 4:19).
„Toți cei ce sunt cu mine vă trimit sănătate. Spuneți-le sănătate celor ce ne iubesc în credință! Harul să fie cu voi cu toți!” (adaptare după Tit 3:15).
[1] J. H. Kellogg, Plain Facts for Old and Young: Or the Science of Human Life from Infancy to Old Age, Good Health, Battle Creek, 1910, p. 58.