Mesaj la începutul anului școlar 2024-2025

Mesaj la începutul anului școlar 2024-2025

Stimați credincioși adventiști de ziua a șaptea,

În această săptămână, familiile cu copii și nepoți se pregătesc pentru începutul școlii. Ce face Biserica pentru copiii și tinerii ei? Prin mesajul meu  – de data aceasta scris, pentru că sunt în călătorie de serviciu în Germania – vă aduc aminte de un frumos obicei adventist în Sabatul dinaintea deschiderii anului școlar.

Pastorul sau prezbiterii îi invită în fața amvonului, pentru o rugăciune de binecuvântare, pe toți copiii prezenți în biserică. Merită să adăugăm acest moment în cadrul serviciului divin de sâmbătă dimineață, 7 septembrie, de la ora 11, pentru ca, astfel, toate străduințele și pregătirile părinților să fie împlinite de Dumnezeu (Isaia 26:12).

Dragi copii,

Vă propun să faceți din sala de clasă și din curtea școlii un spațiu cât mai prietenos. Fiți amabili unii cu alții și mai ales cu cei mai mici, dintre care unii vin pentru prima dată la grădiniță! Porniți cu drag către școală și învățați cât mai mult posibil! Chiar dacă nu este întotdeauna ușor, „cunoașteți […] învățătura, pentru a înțelege cuvintele cunoașterii” (adaptare după Proverbele 1:2 NTR).

Fac un apel public ca, în aceste zile, să ne rugăm îndeosebi pentru preșcolarii și elevii care învață în cele peste 50 de grădinițe și școli adventiste din România. Dumneavoastră, frați și surori, ați investit mult pentru înființarea și extinderea școlilor în care Biblia este la loc de cinste. Vă invit să stăruim în rugăciune și de-a lungul anului pentru educatorii și profesorii care lucrează în credința Domnului Isus Hristos – atât pentru cei care sunt în sistemul adventist de educație, cât și pentru ceilalți, mai mulți, care trudesc în școlile statului sau, poate, în cele private.

Educația cea mai înaltă este foarte importantă în rândul adventiștilor de ziua a șaptea. Dumnezeu dorește să folosească diplomele și calificările noastre. Să nu uităm cuvintele inspirate:

Cea mai înaltă cultură intelectuală primește o deplină apreciere din partea lui Dumnezeu. — […] Mulți își exprimă opoziția față de educația intelectuală, motivând că Isus a ales, în lucrarea de predicare a Evangheliei Sale, niște pescari fără școală. Ei susțin că Isus a manifestat o preferință pentru aceia care erau lipsiți de educație intelectuală. Cu toate acestea, mulți bărbați onorabili și învățați au crezut în învățăturile Sale. […] Isus nu a disprețuit educația intelectuală. Dumnezeu manifestă o deplină apreciere pentru cea mai înaltă dezvoltare intelectuală, dacă aceasta este sfințită prin iubirea și teama de El” (Ellen G. White, Minte, caracter, personalitate, Viață și Sănătate, Pantelimon, 2015, p. 289, ediția electronică 350.2 –351.1).

„Ignoranța nu va crește umilința sau spiritualitatea vreunuia care mărturisește că e urmaș al lui Hristos. Adevărurile Cuvântului divin pot fi apreciate cel mai bine de un creștin intelectual. Hristos poate fi slăvit cel mai bine de cei care Îl slujesc inteligent”. (Ellen White, Mărturii pentru comunitate, vol. 3, ediția electronică, 160.1. Vezi și Mărturii pentru biserică, ed. a 2-a, rev., Viață și Sănătate, Pantelimon, 2013, vol. 3, p. 143).

„Dumnezeu dorește ca noi să dobândim cea mai completă educație posibilă […] Noi n-ar trebui să pierdem nici o ocazie de a ne pregăti din punct de vedere intelectual, spre a lucra pentru Dumnezeu.” (Ellen White, Parabolele Domnului Hristos, ediția electronică, pp. 333–334 sau 333.4)

Iată cât de important este să formăm elevi bine pregătiți din punct de vedere moral, fizic și intelectual pentru cel mai bun rost în viață, dar și pentru a le împărtăși altora cunoștințele noastre în spirit misionar.

Mă adresez și părinților credincioși, folosind din nou sfaturile lui Ellen White: „Oferiți-le copiilor voștri cultură intelectuală și educație morală. […] Munca vă va fi răsplătită înmiit” (Ellen White, Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, Viață și Sănătate, București, 1997, p. 107 sau ediția electronică 131.1).

Cât depinde de dumneavoastră, înscrieți-vă copiii în școlile adventiste, după modelul biblic! Așa făceau părinții din perioada târzie a judecătorilor: își trimiteau fiii să învețe în școala profeților, lângă chivotul lui Dumnezeu și în orașul unde locuia Samuel. Sistemul iudaic de educație s-a organizat chiar înainte de restabilirea Sanctuarului și înainte de construcția primului templu (1 Samuel 7:2; 1 Împărați 8:18-19; 2 Cronici 1:2-5).

Pentru copiii care învață acasă, asemenea lui Moise, Samuel și David, ne dorim ca Dumnezeu să fie cel care conduce educația școlară în cămin și ca El să-i facă pe toți părinții conștienți de cât de esențial este timpul de calitate acordat cu afecțiune copiilor. Duhul Sfânt să îi asiste pe profesori în așa fel încât ei să poată integra credința creștină la toate disciplinele predate, la fel de natural cum florile înmiresmează cu parfumul lor locul în care cresc.

Mă rog în încheiere ca Domnul Isus să îi binecuvânteze pe sponsorii școlilor adventiste și pe directorii acestora, iar educația adventistă bazată pe principiile Bibliei să fie o forță a binelui și să contribuie la stabilitatea și progresul societății.

Dumnezeu să vă fie Bunul Învățător!

Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
5 septembrie 2024

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print