Dragi prieteni, stimați credincioși,
În acest mesaj vă prezint informații recente din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. Mai întâi, vă transmit salutări frățești de la reprezentanții naționali ai Bisericii, întruniți săptămâna aceasta pentru ședințe de bilanț la Stupini, Brașov. Sesiunea a început luni, 14 aprilie 2025, printr-o serie de consultări cu administratorii și directorii Bisericii de la nivelurile teritoriale. Împreună am contribuit la redactarea strategiei de țară pentru anii 2025–2029. Am completat astfel o anexă la documentul votat toamna trecută și am studiat împreună soluții pentru îndeplinirea unor priorități actuale în adventismul românesc:
- creșterea spiritualității la copii, tineri, voluntari, credincioși, prezbiteri și pastori;
- transformarea abordării misionare prin campanii biblice, educație, publicații și comunicare;
- creșterea numărului de vieți transformate prin întoarcere la Dumnezeu, într-o măsură vizibilă în următorii patru ani.
S-a exprimat acolo nevoia de pastori model, de slujitori consacrați, care, asemenea unor eroi, îi conduc pe alții în relații autentice de mărturisire a Domnului Hristos. În ziua de miercuri, 16 aprilie, lucrările comitetului executiv au avut un caracter deschis și o largă participare, fiind prezenți aproximativ 40 de invitați din comunități adventiste locale, din partea fiecărei regiuni. Directorii au raportat cum au reușit să execute ce și-au propus în ultimele 12 luni, iar o parte din prezentarea lor va fi publicată în numărul din mai al revistei Curierul adventist, împreună cu informații de la secretariat și trezorerie.
Împreună cu Editura Viață și Sănătate, lider național în vânzarea de Biblii, am hotărât să tipărim în China 250 000 de exemplare ale Bibliei Cornilescu, cea mai populară traducere a Scripturilor în limba română. Comanda va fi executată în următorii doi ani, iar prețul Bibliei vândute în format ¾ și ambalaj premium, într-o cutie decorativă, va fi de aproximativ 5 dolari.
Ieri, 17 aprilie 2025, Ministerul Educației a anunțat rezultatele Olimpiadei de religie adventistă: avem 44 de olimpici naționali. Jumătate din cei 87 de elevi de gimnaziu și liceu participanți la etapa pe țară au obținut diplome, dintre care 12 au luat premiul I. Între aceștia, trei elevi au obținut nota maximă, 10. Elevii cu lucrări desăvârșite – în aprecierea evaluatorilor – au venit de la Liceul Teologic Adventist din Craiova, Liceul Teoretic „Mihai Ionescu” din București și Liceul Teologic „Ștefan Demetrescu” din București, cel care a fost și gazda concursului organizat de Biserica Adventistă sub coordonarea Ministerului Educației, prin Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Cei mai mulți olimpici vin din familii adventiste și, de asemenea, din învățământul adventist. Anul acesta a fost a treia ediție, cu candidați din 12 județe. Dumnezeu să binecuvânteze acești copii și să le crească potențialul intelectual și moral!
Zilele trecute, am înaintat către conducerea europeană a Bisericii noastre un raport solicitat despre impactul campaniilor „Împreună pentru oameni” și „Din grijă pentru tine”. Pentru slava lui Dumnezeu și încurajarea voluntariatului medical, decupez aici cifre de impact general. Spitalul mobil a fost deschis timp de 71 de zile în jumătate din orașele mari ale României și în alte 10 orașe mici, în ultimii trei ani. Am avut 33 360 de beneficiari înregistrați și 20 085 de ecografii efectuate, plus alte investigații. Menționez că cifrele spuse nu cuprind analizele făcute în alte 100 de localități rurale. Fiecare zi i-a costat pe organizatori și sponsori aproximativ 12 500 de euro, dar valoarea serviciilor oferite a fost de patru ori mai mare. Lăudat fie Dumnezeu pentru devotamentul inegalabil manifestat de doctori în centrul de servicii medicale în ambulatoriu, în săli de sport, centre culturale, săli de evenimente, la teatru, bibliotecă sau mall și chiar la penitenciar. Dumnezeu să-i binecuvânteze și pe sponsori, și pe parteneri!
Pastorul Daniel Bursuc va fi noul capelan al Universității Adventus din Cernica. Este născut în Bârlad, în anul 1981. Experiența profesională l-a purtat în districtele pastorale din Comănești și Onești, județul Bacău, după care a lucrat ca pastor în orașul Iași și ca profesor, președinte și capelan al Liceului Teoretic EVISS. Capelan a fost și pentru filiala studențească AMiCUS din același oraș. În slujirea din trecut, de mare ajutor a fost pentru tinerii din penitenciare și în managementul construcțiilor făcute pentru sinistrați prin intermediul ADRA România. A mers chiar și în Africa și India pentru a ține prelegeri biblice. Împreună cu soția sa, specialist în psihologie, asistență socială și management educațional, au o fiică.
La finalul acestei săptămâni speciale, a libertății religioase, mă rog să împlinim îndemnul din Noul Testament: „Voi aţi fost chemaţi la libertate, fraţilor, dar nu folosiţi libertatea pentru fire, ci, în dragoste, slujiţi-vă unul pe altul” (Galateni 5:13, NTLR).