În calendarul religios al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, toamna poartă o semnificație aparte. Activitățile în biserici și instituții se reiau după o strategie personalizată pentru fiecare an și se fac pregătiri de organizare a noi evenimente spirituale și liturgice.
În fiecare toamnă, există mai multă activitate decât în restul anului. Conducătorii Bisericii au întâlniri de lucru cu pastorii și, de fiecare dată, iau parte la dezbateri prezbiterii și slujbașii bisericilor locale. La nivelul fiecărei structuri organizatorice se împărtășește perspectiva de lucru și încercăm să înțelegem cât mai bine vremurile pe care le trăim.
Pentru mine, primele zile din septembrie au însemnat actualizarea agendei de lucru a Uniunii, împreună cu secretarul și trezorierul, la sediul central al Bisericii. Biroul a fost deschis pentru solicitările angajaților sau directorilor care periodic cer îndrumări de actualizare a strategiilor sau raportează etape de proiect. Ne consultăm frecvent, la telefon sau în cadrul unor întrevederi personale, în chestiuni care privesc angajații, managementul și obiectivele.
Din timpul de lucru al fiecărei săptămâni, un procent deloc neglijabil îl constituie corespondența digitală, pe grupurile de lucru din WhatsApp și pe e-mail. Sortarea, distribuirea și monitorizarea conversațiilor necesită atenție zilnică și răspunsuri, unele din acestea fiind obținute prin vot, în cadrul ședințelor locale.
În luna septembrie, am avut sesiuni de lucru cu comitetul local în datele de 2, 8, 16 și 22 septembrie.
Comitete executive am avut în ziua de 16, la nivel mondial și pe 28, la nivel național, într-o ședință extraordinară, cu un punct pe agendă solicitat de Universitatea Adventus. În acest ultim comitet am deschis o discuție despre două comunicate pentru Biserica din România: unul despre mișcările disidente și un altul pentru o minoritate etnică. După finalizare, Departamentul de Comunicare le va face publice.
Întâlniri cu pastorii și prezbiterii
La jumătatea lunii, am avut o zi de întâlnire cu pastorii adventiști la cantonamentul național de toamnă. Sesiunea a fost virtuală, cu participarea reprezentanților din instituții și conferințe. O ocazie similară am avut cu prezbiterii din țară în timpul pauzei de prânz dintr-un Sabat. La ambele programe, punctul central de interes a fost anul lucrării personale și calendarul asociat acestuia.
Regula nescrisă a fiecărei întâlniri de acest tip este ca, la sfârșitul sesiunii, să existe un timp dedicat întrebărilor. De fiecare dată, atât eu, cât și colegii mei, ne-am asigurat că oferim răspunsuri la întrebările care vizau conducerea Uniunii, departamentele ei sau obiectivele strategice. Am informat despre acțiunile și finanțările Uniunii, cu efect de dezvoltare pe termen mediu și lung, în special la Departamentele Sănătate și Educație.
Circuitul cantonamentelor pastorale desfășurate la nivel regional a început cu Oltenia, în seara zilei de 22 septembrie și a doua zi. La Sătic, Argeș, am întâlnit circa 50 de frați pastori și am participat la programul ultimei zile a cantonamentului. Programări pentru celelalte regiuni sunt fixate în luna octombrie.
O comisie europeană
În două zile din lună m-am conectat on-line la lucrările unei comisii universitare de educație de tip internațional. Comisia a fost convocată de conducerea europeană a Bisericii și, împreună cu alți delegați, eu am reprezentat interesele Uniunii Române, ale Universității Adventus și ale studenților români.
Audiențe
Pe lângă convorbirile uzuale cu directorii instituțiilor Uniunii și în afara apelurilor telefonice pe care le primesc de la colegi sau angajați din țară, sunt bucuros că în luna septembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să acord audiențe la doi pastori, unui slujbaș din regiunea Muntenia, unei familii pastorale și încă unei persoane pe care am primit-o în biroul președintelui.
Adresări publice
Am oferit Bisericii informări în două ocazii, în 17 septembrie și, de asemenea, la începutul lunii octombrie. Punctez din aceste mesaje video informația că dorim să producem în 2022 un film documentar despre cine sunt și ce fac adventiștii de ziua a șaptea.
Am răspuns și invitației de a înregistra o emisiune „Taine din Scripturi”, la Speranța TV, și, de asemenea, am avut două contribuții video la mesajele Săptămânii de consacrare pentru misiunea adventistă, din 1-10 octombrie 2021.
Consultarea credincioșilor
De departe, evenimentul cu cel mai mare impact a fost consultarea cu reprezentanți ai credincioșilor din perioada 26-28 septembrie. Grupurile de participanți au reprezentant eșantioane sociologice din Biserică. Sesiunea a început duminică după-amiază și s-a finalizat marți la prânz. Au fost prezenți tineri, bărbați și femei, prezbiteri, oameni cu profesii și experiențe diferite, lideri și membri din biserici mici și mari, adventiști botezați în urmă cu circa 5 ani, dar și credincioși la a patra generație. Componența grupului a fost de 70 de persoane, iar din partea Uniunii au participat membrii comitetului, directori ai instituțiilor și președinții de conferințe.
Programul s-a bazat pe focus-grupuri în care am ascultat vocea celor invitați. S-au derulat mai multe ateliere, de câte o oră și jumătate fiecare, cu organizare pe grupe și în plen, pe baza întrebărilor: Care este cea mai mare problemă a Bisericii? Ce soluții avem? Cum putem deveni relevanți? Ce le recomanzi pastorilor? Ce ai face dacă ai fi pastor?
Opiniile spuse nu au fost întotdeauna confortabile, dar personal le consider extrem de utile pentru dezvoltarea Bisericii. Mi-am dat seama încă o dată că există acțiuni lăudabile ale Bisericii care nu ajung să fie cunoscute niciodată de către toți membrii ei și, în același timp, am înțeles că Duhul Sfânt ne conduce pe toți fără deosebire când vrem să identificăm punctele vulnerabile ale lucrării noastre.
Am notat în scris sugestiile făcute și, la unele dintre ele, vom răspunde participanților printr-o scrisoare. Altor recomandări le vom da curs în ședințe administrative și le vom transmite către structurile de organizare ale Bisericii.
Personal, am apreciat mult grupul de lucru, am primit multe teme de reflecție și viziunea noastră s-a dezvoltat. Mă rog ca același spirit de transparență și colaborare să fie reflectat la nivelul comitetelor noastre și, de asemenea, la alte sesiuni de consultare.
Programul sfârșiturilor de săptămână
În septembrie, am vizitat atât centre și instituții ale Bisericii, cât și comunități locale. La Centrul de Tineret din Sătic am întâlnit un grup de adolescenți și lideri ai Bisericii și am prezentat mesajul biblic din Sabat dimineața. A doua zi, pe 12 septembrie, am participat la nunta unui angajat al Uniunii de Conferințe în Sighetu Marmației, Maramureș. Cu acea ocazie am vizitat și grădinița adventistă din Moisei, același județ.
În weekendul următor am fost prezent vineri seara la Universitatea Adventus, în Cernica, pentru Convenția medicală „Creați sănătoși”, prilej cu care am adresat medicilor adventiști un îndemn biblic. A doua zi am întâlnit evangheliștii cu literatura la Congresul anual de la Coșna, Suceava.
Cealaltă vineri seara am petrecut-o în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Laslea, Sibiu, iar a doua zi, împreună cu pastorul Barna Magyarosi, secretarul Bisericii Adventiste la nivel european, am participat la aniversarea centenarului de prezență adventistă în comunitatea maghiară din Târgu Mureș. După-amiază am vizitat comunitatea adventistă din Sărmașu, Mureș. Despre impresia deosebită pe care mi-a făcut-o comunitatea din Sărmașu am relatat în video-ul din 1 octombrie.
Ultima comunitate vizitată a fost cea de la Plosca, Teleorman (biserica nr. 3).
Binecuvântare
Mă rog pentru binecuvântarea primită de Iuda, seminția conducătoare în Israel. Mi-ar plăcea ca harul acordat acelei părți din poporul lui Dumnezeu să fie revărsat și asupra adventiștilor români, și Dumnezeu să-Și întregească poporul Său de așteptători în toată lumea.
„Ascultă, Doamne, glasul lui Iuda
Şi adu-l la poporul lui.
Puternice să-i fie mâinile
Şi să-i fii ajutor […] ”
Deuteronomul 33:7
Pastor Aurel Neațu,
București, 4 octombrie 2021