Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin de activitate – februarie 2021

„Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră! Dumnezeu este pentru noi Dumnezeul izbăvirilor.” Psalmii 68:19,20

Buletin de activitate – februarie 2021

„Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră! Dumnezeu este pentru noi Dumnezeul izbăvirilor.” Psalmii 68:19,20

Pastorii care slujesc ca președinți împletesc în activitatea lunară responsabilități pastorale și responsabilități de tip managerial. Dumnezeu le oferă daruri spirituale complementare și fiecare sarcină îndeplinită e gândită din perspectiva ambelor perspective (Romani 12:7,8).
 
Prin urmare, agenda săptămânală afectează invariabil echilibrul între consacrarea personală, îngrijirea sau conducerea Bisericii și atenția acordată familiei (1 Timotei 3:4,5Deuteronomul 33:9). Această experiență de credință și viață e bine înțeleasă de fiecare om al lui Dumnezeu care slujește ca pastor în vremea sfârșitului.

Îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru că El poartă poverile Bisericii. Domnul Isus este Păstorul cel bun și cel mare, iar eu mă rog asemenea lui Asaf: „Ia aminte, Păstorul lui Israel… Arată-Te în strălucirea Ta, Tu, care şezi pe heruvimi!”
 
Întruniri de consfătuire
 
În luna februarie am avut mai multe ocazii de inspirație în interacțiunea cu împreună-slujitori și voluntari ai Bisericii, chiar din prima și a doua zi. M-am consultat cu auditorul Uniunii de Conferințe și în mod repetat cu administratorii Bisericii de la nivelul structurilor regionale, în special pentru organizarea adunărilor elective în pandemie.
 
Menționez și sesiunea de elaborare a strategiei pentru Anul lucrării personale (2021–2022), din 8-9 februarie la Centrul de Tineret al Bisericii Adventiste din Sătic, Argeș. Pentru aceasta, am invitat rectorul Universității Adventus, directorii de la Centrul Media Adventist, Editura Viață și Sănătate, Semnele Timpului, ADRA România, Departamentele Sola Scriptura, Isprăvnicie și Misiune să fie prezenți cu observații și propuneri. În cursul zilei de marți după-amiaza și miercuri dimineața, am format un grup de lucru alături de colegii din comitetul local al Uniunii și am așezat pe masa comună perspectivele anului viitor. O informare despre concluziile parțiale am transmis printr-un mesaj către familia Bisericii.
 
O altă consfătuire importantă a fost convorbirea cu directorii Centrului Media Adventist și Hope Discovery România, în care ne-am consultat despre strategia editorială a proiectului Hope Discovery. Concluzia îi va bucura pe cei care iubesc Biblia. În curând se va publica un serial de profeție de circa 15 episoade. Videoclipurile urmăresc interpretarea clasică adventistă și abordează marile teme profetice din Daniel și Apocalipsa. Salut inițiativa lor și a tuturor celor care depun eforturi ca subiectele Bibliei să fie explicate clar, pe înțelesul celor mai mulți. 
 
Și în a doua zi a lunii martie am petrecut mai multe ore în conversație telefonică sau față în față cu pastori și membri, cerând sfatul și oferind îndrumări pentru adoptarea unor soluții.

Aproape de credincioși

Am vizitat bisericile dinBogdana (Teleorman), Sfântu Gheorghe, Vâlcele și Hăghig (Covasna), Pietroșani (Prahova), Voievoda, Drăgănești și Spătărei (Teleorman), Sălcioara și Ciucurova (Tulcea). Am fost privilegiat să am contact personal cu slujbași ai Bisericii și închinători din mai multe județe ale țării, în cadrul serviciilor divine.
 
Am întâlnit grupul fraților prezbiteri maghiari din Conferințele Transilvania de Nord și Transilvania de Sud, convocați pentru organizarea conferințelor biblice „Eu sunt” (în limba maghiară). La întrunirile periodice m-am reîntâlnit cu pastorii din Conferința Oltenia, la Alexandria și Craiova, și am fost conectat on-line cu pastorii din Conferința Transilvania de Nord.
 
Am slujit la o ceremonie de înmormântare, iar audiențele acordate credincioșilor în biroul președintelui au fost într-un număr aproximativ egal cu cel din luna precedentă.
  
Ședințe administrative și mesaje
 
Cu ocazia redeschiderii parțiale a școlilor, am înregistrat pentru elevi un mesaj de îndemn la învățătură și spiritualitate.
 
Pe 12 februarie, am simțit nevoia de a vorbi despre adaptarea Bisericii la mediul pandemic. Rugăciunea mea către Dumnezeu este ca pandemia și crizele ei să nu împiedice planurile Domnului. Ca structură organizațională, încă avem nevoie să ne adaptăm și vă invit și prin intermediul acestui raport să cerem înțelepciune de la Dumnezeu.
 
Comitetul Uniunii de Conferințe a fost convocat în datele de 3, 10 și 24 februarie, precum și în 3 martie 2021. Fiecare ședință de comitet reprezintă un moment în procesul adoptării hotărârilor: prevederea unui timp de pregătire a agendei, alături de secretarul și trezorierul Uniunii, clarificarea punctelor de vedere și dezvoltarea acestora alături de membrii comitetului, asumarea deciziilor optime și, după caz, comunicarea sau explicarea acestora.
 
În a doua jumătate a lunii am participat la sesiunea Comitetului Executiv al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Conferința Moldova, desfășurată la Bacău, în duminica din 21 februarie.
 
De mai multe ori am comunicat în scris cu pastorii colegi din administrația regională informații și proceduri regulamentare pentru organizarea adunărilor elective. Am solicitat demersuri oficiale către autoritățile în măsură să reglementeze întrunirile publice pe timpul stării de alertă în pandemie. Ca răspuns la solicitarea Departamentului de Comunicare, Secretariatul de Stat pentru Culte ne-a trimis o adresă în care se clarifică faptul că, pe perioada stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, fără limitarea numărului de participanți.
 
Am fost onorat să semnez prefața cărții Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România: istorie, spirit și patrimoniu, publicată la Editura Paideia, București, proiect finanțat de Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
 
Din dorința de a avea părtășie cu închinătorii din întreaga țară, în preajma momentelor de deschidere a Sabatului din 27 februarie, am scris familiei Bisericii informații recente și decizii ale comitetului local al Uniunii.
  
Apelurile lunii
 
Departamentele Bisericii au fost invitate să scrie și să propună proiecte pentru Anul lucrării personale (2021–2022), până la data de 15 martie 2021. 
 
Pentru desfășurarea adunărilor elective statutare programate în următoarele săptămâni, am îndemnat comunitățile adventiste să Îi cerem lui Dumnezeu un spirit creștinesc autentic, discernământ, cunoașterea voinței Sale și împlinirea ei la nivel personal și instituțional. 
 
Salutări și îndemnuri
 
Voia lui Dumnezeu să fie împlinită în viața Bisericii, și la nivel individual să urmăm sfaturile apostolului Pavel:
 
„Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus” (Filipeni 4:4-7).
  
„Toate Bisericile lui Hristos vă trimit sănătate” (Romani 16:16).
 
 Pastor Aurel Neațu,
București,
5 martie 2021

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print