Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Buletin informativ – mai, iunie 2022

„…partea pe care am luat-o la Evanghelie” (Filipeni 1:4-6) în perioada 16 aprilie – 16 iunie 2022.

Buletin informativ – mai, iunie 2022

„…partea pe care am luat-o la Evanghelie” (Filipeni 1:4-6) în perioada 16 aprilie – 16 iunie 2022.

„În toate rugăciunile mele mă rog pentru voi toţi, cu bucurie. […] Acela care a început […] această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.”  Îi mulțumesc lui Dumnezeu că pot prezenta „partea pe care am luat-o la Evanghelie” (Filipeni 1:4-6) în perioada 16 aprilie – 17 iunie 2022.

Sesiunea Conferinței Generale la care am participat recent m-a convins și mai mult că activitățile mele administrative și organizatorice în serviciul Bisericii reprezintă cealaltă față a lucrării noastre misionare și că „suntem lideri ai misiunii, nu ai organizației”, după cum se exprima fratele secretar Erton Köhler.
   
Realități semnificative

Sunt bucuros să raportez împlinirea unei intenții mai vechi, anunțată la începutul anului 2021, de a invita tineri să participe la ședințele comitetului nostru executiv. Pe data de 18 aprilie 2022, la Sibiu, am avut o sesiune deschisă de lucru, cu invitați tineri, surori și prezbiteri din toate regiunile țării. Întâlnirea a fost o premieră și sperăm să rămână una din practicile noastre de lucru la nivel de Uniune și conferințe. Am dorit să comunicăm și mai mult despre modul în care Biserica este condusă, iar dacă accesați comitet.adventist.ro, găsiți mai multe informații despre evaluarea și mersul Bisericii.
 
Am observat cu atenție cele două șantiere de interes național în Biserică: renovarea centrului nostru multifuncțional de la Stupini, Brașov, (pe 21 aprilie și 15 mai – foto) și spitalul oncologic din Tîrgu Mureș (20 aprilie, 27 aprilie, 15 mai – video) prin vizite, respectiv ședințe în consiliul director.
 
Criza inopinată și soluția rapidă

Un episod marcant pentru viața pastorală de la sediul Uniunii de Conferințe a fost demisia pastorului Romică Sîrbu din 2 mai 2022. Aproape două săptămâni am administrat vârful acestei crize subite, încercând atât personal, cât și cu ajutorul colegilor administratori să evităm deznodământul divorțului.
 
Ulterior, am fost implicat în convorbiri oficiale cu Universitatea Adventus, cu scopul de a găsi împreună o soluție optimă pentru un nou loc de muncă. Detalii despre catedra unde fratele Romică Sîrbu va preda am publicat aici. Soluția noastră rămâne parțială, întrucât numărul familiilor în impas crește, iar cuplurile adventiste au nevoi care se înmulțesc pe zi ce trece.
 
Adesea reflectez că, în ultimii ani, Domnul ne-a „făcut să trecem prin multe necazuri şi nenorociri” (Psalmii 71:20), dar întotdeauna ne bazăm pe ceea ce „nu lipsește niciodată în nevoi” (Psalmii 46:1).
 
Din data de 18 mai 2022, departamentele de Educație, Capelanie și Spiritul Profetic au fost preluate de pastorul Eugen Chirilianu, prin votul comitetului executiv al Uniunii, desfășurat prin prezență fizică, la Sibiu. Actul electiv s-a desfășurat în integralitate acolo, în absența unei nominalizări prealabile din partea comitetului Uniunii pentru postul vacant. Elemente din experiența profesională și biografia pastorului Eugen Chirilianu am fost făcute cunoscute în mesajul public trimis comunităților adventiste în data de 3 iunie.
 
Călătorii și comunicări

Am avut ocazii binecuvântate de a întâlni în Sabat credincioșii comunităților adventiste din Sibiu, Comișani (Dâmbovița), Oțelu Roșu, Caransebeș și Obreja (Caraș-Severin), Cioroiași (Dolj), Cuvin (Arad), Lugoj (Timiș), Târgu Ocna, Slobozia și Temelia (Bacău), în cadrul serviciilor divine de la biserică.
 
Între obiectivele vizitate, menționez și școala adventistă John Huenergardt, din Arad, și Sinagoga din Cetate, în Timișoara, prilej cu care am rostit o alocuțiune în cadrul ceremoniei de reinaugurare (6 mai).
 
Împreună cu doi colegi din comitetul Uniunii, am avut o convorbire oficială cu domnul Kelemen Hunor, viceprim-ministru în guvernul României, la sediul Parlamentului (3 mai 2022).
 
Am continuat să comunic cu familia adventistă din România, cu o frecvență medie de un mesaj la trei săptămâni, iar după începerea celei de-a LXI-a sesiuni generale internaționale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, cel puțin o dată pe zi, prin postări de mai multe tipuri pe conturile de socializare (o parte din ele pot fi văzute aici; mesajul din Sabat aici).
 
Comitete

Ședințe cu cei nouă colegi din comitetul local al Uniunii am avut în dățile de 17 și 27 aprilie, 11 și 25 mai, 2 și 15 iunie. La comitete executive am participat pe 20 aprilie (Transilvania de Sud), 28 aprilie (Muntenia), 18 aprilie și 18 mai (Uniunea de Conferințe, Sibiu), 3 mai (Transilvania de Nord), 5 mai (Banat), 22-24 mai (Friedensau, Germania, EUD).
 
Alte ședințe cu administrația EUD am avut pe 22 aprilie și 2, 12, 17 și 30 mai.

În România, comitete de conducere a instituțiilor am avut cu Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor din România, Editura Viață și Sănătate, Centrul Media Adventist și Universitatea Adventus.
 
În luna mai am participat și la patru comitete de examinare a candidaților pentru hirotonire și, de asemenea, la două ceremonii de hirotonire în județele Arad și Sibiu.
 
O consultare specială am avut cu președinții și directorii responsabili de misiune din comitetele regionale ale Bisericii, împreună cu pastorul Florian Ristea, directorul Departamentului Școala de Sabat și Lucrare Personală la EUD. Întâlnirea a avut rolul de a clarifica modul în care putem accesa fonduri de la Conferința Generală pentru dezvoltarea unor ramuri de slujire misionară în țara noastră. O întâlnire similară vom avea și cu directorii departamentelor de educație.
 
În afara țării

La sfârșitul lunii mai am petrecut câteva zile în campusul adventist din Friedensau, Germania, împreună cu administratorii Bisericii de la nivel european și președinții celor 11 Uniuni de Conferințe. A fost o ședință a comitetului executiv și un consiliu al Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor.

Din primele zile ale lunii iunie, am ajuns în SUA, pentru sesiunea Conferinței Generale. Reflecții despre deciziile luate de către delegați vom publica în Curierul Adventist. Sesiunea a fost mai mult decât un eveniment electiv; ea reprezintă cea mai importantă întrunire a Bisericii și a familiei adventiste globale pentru consacrare, părtășie și planificare.

Este a doua sesiune de felul acesta la care particip. Am făcut parte din toate comitetele de numiri și confirm, chiar și pe această cale, că persoanele care ne conduc la nivel mondial sunt profund atașate de valorile regăsite în Biblie. Ei lucrează ca să îndeplinească mandatul misionar adventist. În cuvintele pastorului Ted Wilson, reales președinte pentru un termen de trei ani, „Isus conduce Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea; El este adevăratul ei conducător”.

Vă recomand să ascultați predica dumnealui din Sabatul din 11 iunie, iar dacă doriți să vizionați imagini cu delegația românească, accesați acest articol sau secțiunea Din Agenda (verificați zilele 6 – 11 iunie), unde aveți ca link transmisiile aferente fiecărei zile.

„Isus vine! Implică-te!”

Cu binecuvântări,
Pastor Aurel Neațu,
Chicago, 16 iunie 2022

Imagine prezentată de subsecretarul Conferinței Generale, pastorul Hensley Moorooven, despre cele două fețe ale aceleiași misiuni: partea organizațională și cea misionară. Sesiunea din St. Louis, SUA, 6-11 iunie 2022.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print