Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Raportul pastorului Aurel Neațu | 2019-2024

Raportul pastorului Aurel Neațu | 2019-2024

„În ziua cea bună, fii fericit! În ziua cea rea, cugetă: Dumnezeu a făcut-o și pe una și pe cealaltă, astfel încât omul să nu poată afla nimic despre ce va fi după el.” – Eclesiastul 7:14 (NTR)

Am primit mandatul de președinte cu simțământul unei chemări divine, fără să am șansa de a anticipa marile crize ce urmau să se abată asupra noastră. Astăzi, după cinci ani, sunt conștient că datoria de a scrie un raport obiectiv depășește capacitatea umană, după cum sugerează Ellen White în analiza următoare:

„Mulți vor susține că este ușor să relatezi ce se întâmplă într-o viață obișnuită. Totuși este un fapt dovedit că, din punct de vedere omenesc, este imposibil să prezinți cu imparțialitate istoria vieții cuiva care îți este contemporan și este aproape la fel de dificil să relatezi, fără să te abați de la adevărul riguros, istoria vreunui om sau a vreunui popor a cărui viață o cunoști foarte bine. Mintea omenească este atât de mult supusă prejudecăților, încât îi este aproape imposibil să trateze subiectul în mod imparțial. Când se scrie despre un om, fie greșelile lui ies în evidență într-un mod izbitor, fie virtuțile lui strălucesc într-o splendoare deplină, în funcție de prejudecățile scriitorului, care sunt fie în favoarea, fie împotriva acestuia. Oricât de imparțial ar plănui să fie istoricul, toți criticii vor fi de acord că este foarte dificil ca acesta să fie cu adevărat obiectiv” (Ellen G. White, Mărturii pentru Biserică, Viață și Sănătate, Pantelimon, 2015, vol. 4, p. 12).

În secțiunea introductivă, referitoare la activitatea personală, rezum direcțiile pe care le-am urmărit constant:

a. stabilitate și siguranță, pentru a evita colapsuri instituționale în criza multiplă a pandemiei, a leadershipului și a războiului de la granițele nord-estice. Ca efect al mediului rezultat, după ce provocările au început să se stingă, din anul 2022 s-au dezvoltat proiecte de cooperare misionară interdepartamentală și în parteneriat cu conferințele („Împreună pentru oameni”).

În anul 2020, Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe s-a întrunit în 12 ședințe extraordinare, având pe agendă gestionarea pandemiei de Covid-19. Uniunea a subvenționat salariile colportorilor din țară în primele 12 luni ale pandemiei.

b. transparență și consecvență în comunicarea oficială, printr-un ecosistem digital, având ca sursă primară blogul oficial presedinte.adventist.ro. Din 2020 am publicat peste 1.020 de articole cu o parte a agendei zilnice, circa 80 de videoclipuri adresate familiei Bisericii, cu o frecvență medie de 1-2 videoclipuri pe lună, și 25 de buletine scrise privind activitatea, cu o frecvență de 1 raport la 1-3 luni, fără să cuprind aici cele două rapoarte anuale pentru Comitetul Executiv, publicate în Curierul adventist. Raportul de la sfârșitul anilor 2020, 2021, 2022 și 2023 conține infografice cu cifre de sinteză a activității din biroul președintelui. În social media am comunicat pe Facebook (529 de postări proprii și distribuiri) și Instagram (317 postări foto și video), iar în Curierul adventist am semnat 55 de articole.

c. confort financiar pentru pastori, conferințe și evanghelizare:

  • Am utilizat în mod diferit fondurile primite din partea Diviziei Inter-Europene (EUD) pentru nevoile Uniunii și, printr-o politică nouă, le-am redirecționat în procent de circa 80% către proiecte de sănătate și educație ce aparțin structurilor regionale. Astfel, sume aflate la dispoziția Uniunii din partea EUD, în valoare de 2,1 milioane de euro, le-am distribuit către cele șase conferințe, împreună cu alte sume pe care le-am solicitat personal administrației EUD, la întrunirile executive de toamnă, pentru a fi investite în România. În total, în România, au fost investite din fondurile EUD 7,1 milioane de euro, după cum urmează: în Conferințe – 5,6 milioane, pentru Uniune – 1,5 milioane, în educație – 2,35 milioane, în centre de tineret și misiune – 2,8 milioane, iar pentru centre de sănătate și pentru Spitalul Adventist – 1,95 milioane. Trimiterea acestor fonduri în regiunile administrativ-teritoriale ale Bisericii s-a făcut întotdeauna ca răspuns la o nevoie specificată exclusiv de conferințe, după criterii de distribuire echitabilă între cele șase regiuni, cu respectarea echilibrului între investițiile pentru educație și cele pentru sănătate. Adaug aici și fonduri din perioada 2019–2023, primite de la Secretariatul de Stat pentru Culte având ca destinație reparații de biserici din țară, obținute prin instituția Uniunii, în valoare totală de 1 milion de euro (60 de dosare aprobate).
  • În fiecare an, în plus față de bugetul alocat departamentelor (inclusiv Departamentului de evanghelizare), s-au alocat bugete speciale pentru anul misionar și pentru evanghelizările publice organizate de Speranța TV.


    d. la inițiativa personală, în colaborare cu administratorii și directorii departamentelor, s-au implementat următoarele:
  • revista misionară subvenționată Reperele credinței;
  • emisiunea „Taine din Scripturi”, la Speranța TV;
  • angajarea unui grafician la Uniunea Adventistă;
  • înființarea, în decembrie 2019, a unui Departament de evanghelizare independent de biroul președintelui (prin cutumă, Departamentul de evanghelizare aparține președinților, care îl coordonează);
  • două serii anuale de evanghelizări la Speranța TV, Radio Vocea Speranței și online;
  • consultare cu un grup reprezentativ de laici privind starea Bisericii, urmată de hotărâri administrative;
  • filmul documentar despre adventiștii de ziua a șaptea;
  • buletinul informativ săptămânal online expediat prezbiterilor și slujbașilor din țară;
  • o finanțare nerambursabilă de la guvern în valoare de 500.000 de euro pentru renovarea centrului nostru istoric de la Stupini. În cadrul unei convorbiri oficiale cu prim-ministrul României în 2020, la care a participat și directorul de relații publice, am solicitat această reparație morală din partea statului român pentru perioada când au ocupat spațiul nostru; până acum am primit 400.000 de euro;
  • în acest context, adaug și contribuția personală în calitate de administrator al Uniunii la redefinirea traiectoriei de spital adventist, un proiect care debutează stabil în 2024 și are perspective de viitor. Pentru Spitalul Oncologic din Târgu Mureș am făcut 20 de vizite sau ședințe dedicate cu consiliul director al acestuia.
    e. în ce privește activitatea pastorală, în fiecare formular de raport lunar al pastorului există rubrica de vizite. Eu am contorizat un număr de 270 de biserici vizitate la serviciile de închinare, în perioada mai 2019 – aprilie 2024. În unele am revenit de mai multe ori, iar altele sunt din diaspora (12). În afară de acestea, totalul comunităților locale vizitate cel puțin o dată, inclusiv online (în pandemie și după), este de minimum 200, ceea ce înseamnă circa o cincime din totalul bisericilor adventiste din România. Cu slujbașii adventiști, membrii comitetelor din bisericile locale din diferite regiuni ale țării, m-am întâlnit în 20 de ocazii organizate de conferințe, față în față sau online.

Deficiențe

„Fiindcă pe pământ nu este niciun om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască” (Eclesiastul 7:20), punctez mai jos deficiențe ale actului administrativ, generatoare de ineficiență în cadrul Uniunii Adventiste, într-o măsură mai mică sau mai mare:

  • ieșirea din lucrare a pastorului Romică Sîrbu, director al departamentelor Educație, Capelanie și Spiritul Profetic, la data de 2 mai 2022;
  • nefinalizarea unor sarcini suplimentare, rezultate în urma consultării cu reprezentanți ai credincioșilor (vezi punctul IV din documentul cu propuneri rezultate în urma consultării cu conferințele Uniunii, laici și pastori – Comitetul Executiv din 18 aprilie 2022, Sibiu), pentru evaluarea aparatului administrativ și ajustarea distribuirii procentului din zecimi;
  • lipsa investiției misionare a Uniunii în zonele fără prezență adventistă din țară și din Fereastra 10/40 – sunt convins că în aceste direcții am fi putut face mai mult.

Raport despre starea Bisericii | 2019–2024

2019–2020: „Urmează-Mă în tot adevărul!” (anul Scripturii)
2020–2021: „Urmează-Mă din tinerețea ta!” (anul copiilor și al tinerilor)
2021–2022: „Urmează-Mă cu aproapele tău!” (anul lucrării personale)
2022–2023: „Urmează-Mă cu toată casa ta!” (anul familiei și al educației)
2023–2024: „Urmează-Mă cu inima veselă!” (anul sănătății)

Anii 2019–2024 vor rămâne în istorie ca perioada în care Biserica a fost testată cu emoții maxime, în mai multe episoade. Pandemia de Covid-19 s-a instalat ca o vreme a „depărtării de îmbrățișări” (Eclesiastul 3:5), cu stare națională de urgență, teamă generalizată și biserici închise trei luni de zile. Familia noastră de credință a trăit momente unice, cum ar fi servicii divine în curtea caselor de rugăciune și închinători așezați la distanțe stabilite de lege. Am simțit traumatic pierderea unora dintre noi, tensiuni legate de vaccinare și revenirea în lăcașele de cult cu o prezență diminuată cu circa 25%. Apoi a venit un timp special, al aruncării cu pietre (Eclesiastul 3:5), într-o încercare fără precedent de a destabiliza oficial Biserica, atunci când am fost „în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiți” (2 Corinteni 4:8).

Dincolo de greutățile slujbei, dovada că Biserica a ieșit vie din molimă a fost valul extraordinar de bunăvoință manifestat imediat în criza refugiaților din Ucraina, criză gestionată admirabil de nenumărați voluntari ai ADRA România și de administrația bisericească prin Departamentul Grupuri Etnice. Dacă virusul Covid-19 ne-a închis bisericile, războiul ne-a făcut să deschidem circa 50 de lăcașuri de cult pentru a le oferi adăpost refugiaților. A fost un lucru frumos, făcut la vremea lui (Eclesiastul 3:11), motiv pentru care Îl lăudăm pe Dumnezeu.

După aceea, descătușați de restricțiile pandemiei, înghițită și ea de iureșul conflictului geopolitic de lângă România, pentru noi a venit timpul marilor adunări religioase, în congrese și acțiuni masive de voluntariat social și medical.

I. Pietre de hotar

Citind rapoartele colegilor mei, am remarcat câteva repere ale mandatului nostru, pe care le aduc astăzi înaintea Domnului, ca un prinos de recunoștință și „o jertfă de laudă, adică rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui” (Evrei 13:15).

  1. Consolidare instituțională

Ar fi nedrept să nu prezint creșterea continuă a unor ramuri ale lucrării:

  • acceptarea standardelor și politicilor adventiste în publicația oficială a statului român (statutul Bisericii Adventiste actualizat, în Monitorul oficial al României, anul 191 (XXXV), nr. 330, 20 aprilie 2023, partea I, pp. 11–27);
  • volumul extraordinar și fără precedent al activității ADRA România; de la 28 de angajați cu contract individual de muncă la începutul anului 2019 s-a ajuns la 127 de angajați la sfârșitul anului 2022; numărul total al beneficiarilor ADRA România pentru anii 2019–2023 a fost de 821.662 și reprezintă 43,26% din totalul persoanelor asistate de ADRA România de la înființare (anul 1990); cheltuielile totale ale ADRA România, conform bilanțului pentru exercițiul financiar 2019–2023, ating suma de 65.283.381 de lei și reprezintă 55,5% din cheltuielile totale ale activității ADRA România de la înființare.
  • Universitatea Adventus a început două programe de masterat: „Teologie și misiune adventistă contemporană”, al doilea în „Inovație în educație și responsabilitate socială”;
  • renovarea, consolidarea, extinderea și mansardarea Centrului Adventist de Misiune și Educație din Stupini, Brașov;

Primăvara educației adventiste

Numărul actual, de 5.308 de elevi în instituțiile noastre de învățământ, este aproape dublu față de numărul celor înscriși (2.680) în urmă cu cinci ani. O situație similară avem și în cazul personalului didactic și nedidactic (529 de angajați în 2019; 1.019 angajați în 2024). În această perioadă, zeci de instituții și programe de studii au fost înființate sau autorizate, ceea ce dovedește că învățământul adventist este în plin sezon de creștere. Dacă cele două școli ale profeților înființate de Samuel cu „zeci de tineri evlavioși, inteligenți și studioși”, la care s-au alăturat mai târziu alte școli, au contribuit semnificativ la „punerea bazelor acelei extraordinare prosperități prin care s-au remarcat domniile lui David și Solomon” (Ellen G. White, Educație, ed. a 3-a, revizuită, Viață și Sănătate, Pantelimon, 2022, p. 42, 43), să ne rugăm împreună Domnului ca tinerii absolvenți ai școlilor noastre să aducă în adventismul românesc calitate și prosperitate la niveluri fără precedent.
  • creșterea accelerată din mediul online:
    a) creșterea de 4,77 de ori a canalului de YouTube Speranța TV, de la 1 mai 2020;
    b) cele 18 premii internaționale ale filmului „Marele război dintre bine și rău”, de la Hope Discovery, lansat în aprilie 2021;
    c) Podcast Distinctiv – conținut audio de la AMiCUS (din decembrie 2020);
    d) Autentic Podcast – conținut video (din aprilie 2021);
    e) canalul de TikTok Taine din Scripturi (din martie 2021);
    f) dezvoltarea aplicației MyBible, cu peste 65.000 de utilizatori;
    g) înființarea unui departament online, de producție materiale audio-video și cărți în format electronic, la Editura Viață și Sănătate în 2021, cu 5 angajați în prezent.
  • comparând intrările de zecimi la nivelul întregii țări din anul 2019 (92.572.579 de lei) cu cele din anul 2023 (137.862.758 de lei), constatăm o creștere brută de 49,06%; scăzând inflația, rămânem cu o creștere netă de 13,36% a zecimilor în perioada acestui mandat;
  • apariția materialelor video pentru colecta de zecimi și daruri (în limba română din 2020 și în limba maghiară din 2023);
  • apariția primului spital administrat de adventiști în România.

Adventiștii promovează Biblia

În perioada 2019–2023, la Editura Viață și Sănătate s-a înregistrat un record istoric absolut prin vânzarea a 426.277 de Biblii, preponderent în ediția D. Cornilescu (versiunea standard, format simplu sau în cutie însoțită de studii biblice), dar și în alte versiuni.

EVS atinge și un record de formate: Biblia pentru femei (din anul 2020 – 5.309 bucăți), Biblia adolescentului (din anul 2021 – 16.551 de bucăți), Biblia ucenicului (din anul 2022 – 4.700 de bucăți). La această colecție de Biblii cu explicații în format modern s-a adăugat din 2024 și Biblia „Speranță în suferință”.

Această expansiune instituțională a adventismului se vede la nivel teritorial prin:

2. Accentuarea identității adventiste

Viziunea noastră a fost să oferim un mesaj clar de promovare a Bibliei și a adventismului. În acest sens, am avut discuții de orientare a strategiilor de comunicare la Centrul Media Adventist și la revista Semnele timpului.

Am fost interesați să predicăm mesajul nostru profetic specific prin campanii naționale de evanghelizări; am publicat prin grija Departamentului de comunicare și relații publice două cărți-document despre cultul adventist (Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România – istorie, spirit și patrimoniu, Paideia, București, 2021; Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România – educație, implicare socială și grijă pentru sănătate, Paideia, București, 2024).

Am inițiat proiecte în care Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a devenit partener oficial al instituțiilor publice și de educație pentru obiective sociale și medicale asumate prin acorduri scrise și am asigurat vizibilitatea cuvântului „adventist” în ședințe de guvern și discursuri publice ale reprezentanților statului. Amintesc aici zeci de vizite primite din partea a 9 miniștri, a altor 3 oficiali de rang înalt și a 2 prim-miniștri la sediul Uniunii, la Centrul Media Adventist sau la activitățile și programele Bisericii. Menționez și programul de vineri seara, la apusul soarelui, Sabat RESTart – emisiune live și caravană pentru a marca deschiderea Sabatului, precum și filmul documentar „Cine sunt adventiștii”. Identitatea noastră de popor așteptător a fost subliniată și în cadrul sărbătorilor aniversare, în instituțiile noastre sau la nivel de țară.

Aniversări

Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea – 100 de ani, în 2020;
150 de ani de atestare istorică a adventismului în România – 2020.
Speranța TV – 15 ani, în 2022;
Radio Vocea Speranței – 30 de ani, în 2023;
Învățământul superior adventist – Centenarul Universității Adventus, în 2024;
Curierul adventist – 110 ani de existență, în 2024;
Semnele timpului – 150 de ani, în iunie 2024;
Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare – 30 de ani, în 2023.

3. Proiecte cu potențial de a schimba fața Bisericii

În orice organizație, se depune o muncă invizibilă și alta vizibilă, ambele fiind indispensabile. Obiectivul administrației bisericești este să creeze concepte cu potențialul de a mișca Biserica și care să se multiplice de la sine, dacă se poate, printr-un program de follow-up automat. Metaforic vorbind, căutăm să facem diferența între o plantă anuală și o întreagă grădină cu plante perene.

  • Un dar al lui Dumnezeu a fost surpriza oferită de Departamentul de sănătate, asistat de celelalte sectoare de activitate. „Din grijă pentru tine” a fost un proiect cantitativ, reeditat de aproape 20 de ori în perioada martie 2020 – aprilie 2024, un program dezvoltat la nivel superior de Uniunea Adventistă. El a fost integrat în sistemul de voluntariat „Împreună pentru oameni”, un plan-cadru mai larg, gândit în birourile Uniunii și mentorat în parteneriat cu toate cele șase conferințe, dar și cu primării, prefecturi, universități, spitale, direcții de asistență socială și de sănătate publică, școli etc. Valoarea însumată a serviciilor sociale, medicale și educaționale oferite gratuit de Biserică și oamenii ei de bine este de ordinul milioanelor de euro. Efortul voluntarilor adventiști, pe timp de zi și de noapte (mai ales în partea spectaculoasă a amenajării spitalului mobil), vizibilitatea nemaiîntâlnită a numelui și mărcii „adventist”, capacitatea de a înscrie voluntari specialiști din mediul neadventist, atragerea de sponsori, atingerea mediului academic și a claselor sociale înalte, implicarea resursei umane adventiste – toate acestea sunt motive de speranță că uriașul adormit al adventismului se poate trezi și că pe viitor poate fi activat de Duhul lui Dumnezeu în arii de misiune chiar mai grele.
  • Un exemplu de acțiune cu potențial uriaș a început în iunie 2020: influențarea prin intermediul social media, cu o viziune națională de a forma comunități de evangheliști digitali și un ecosistem digital format din conturile oficiale ale bisericilor. Emulația ce a însoțit primele evanghelizări în mediul online ne-a amintit de scalarea evanghelistică din vremea NET-urilor. Din nefericire, entuziasmul s-a pierdut pe parcurs.
  • Atât la Uniune, cât și în două conferințe, în acest mandat s-au redeschis după mult timp școlile de misionari voluntari. Deși subvenționate, cursurile de 2-3 zile nu au atras mai mult de 100 de persoane, dar credem că dezvoltarea conceptului va crea un efect de schimbare a mentalității confesionale și va ajuta enorm la schimbarea Bisericii.
  • Programele pentru copii și tineri de studiere aprofundată a Bibliei, Olimpiada de Cunoștințe Biblice și Olimpiada de Religie, Bible Experience și Bible Game: cei minimum 2.000 de participanți la etapele locale ale acestor activități au un potențial imens de a dezvolta cultura studiului biblic și de a oferi Bisericii liderii și consilierii de mâine.

II. Deficiențe

Înțeleptul spunea că „ce lipsește nu poate fi trecut la număr” (Eclesiastul 1:15). Prin urmare, sintetizez patru dintre cele mai mari provocări în fața cărora Biserica va trebui să stea din nou, pentru a le depăși:

  1. lipsa de reacție misionară în criza de tip pandemic, dincolo de investiții caritabile semnificative;
  2. lipsa unor programe de evanghelizare pe termen mediu și lung în zone fără prezență adventistă, de tipul celor care presupun o implicare totală a credincioșilor;
  3. implicarea tinerilor în deciziile administrative ale Bisericii – cred că am fi putut face mai mult prin consultarea unui număr mai consistent de tineri și cu o frecvență sporită;
  4. eșecul de a face ca numărul intrărilor de membri în Biserică să îl depășească pe cel al ieșirilor – premisele actuale mă conving că o voință administrativă articulată în Uniune și în conferințele ei poate aduce schimbări vizibile pe termen scurt și mediu.

„[Creștinul] va avea de luptat împotriva unor forțe care nu obosesc niciodată și a unor dușmani care niciodată nu dorm. […] Avem de înfăptuit o lucrare măreață și solemnă, și ce pierdere teribilă vom suferi, dacă vom da greș! Dacă lucrarea pe care Stăpânul ne-a încredințat-o va fi găsită nefăcută, nu ni se va mai acorda un al doilea timp de probă. Ea va rămâne nefăcută pentru totdeauna” (Ellen G. White, Mărturii pentru Biserică, Viață și Sănătate, Pantelimon, 2013, vol. 3, pp. 396–397).

III. Fapte bune

Pe lângă activitățile menționate mai sus în raportul despre starea Bisericii, aș dori să adaug câteva rânduri în spiritul Bibliei, anume că „faptele bune sunt cunoscute; și cele ce nu sunt cunoscute nu pot să rămână ascunse” (1 Timotei 5:25). Așez în continuare rezultate culese din rapoartele pregătite pentru acest dosar înaintat Adunării Generale Elective. În selectarea proiectelor de la departamente sau instituții, am urmărit criterii de noutate, impact social, eficiență și durabilitate.

Copii și tineri:

  • 5 000 de copii premiați cu Biblia adolescentului pentru lectura Bibliei pentru prima dată în anul 2021;
  • activitatea Bible Experience în anii 2023 și 2024 și Bible Game în 2024;
  • acreditarea de către Ministerul Educației a olimpiadei la disciplina religie adventistă pentru elevii care studiază această disciplină în școlile Bisericii sau în cele de stat – din 2022;
  • înființarea Consiliului Național de Educație – for de autoritate, consiliere și decizie în cadrul căruia lucrează 5 subcomisii;
  • prima convenție a instituțiilor adventiste de educație – Moieciu, martie 2023;
  • deschiderea unui birou Erasmus+ și a două programe de masterat la Universitatea Adventus („Teologie și misiune adventistă contemporană” și „Inovație în educație și responsabilitate socială”).

Binefacere:

  • 821.662 de persoane asistate prin 391 de proiecte din portofoliul ADRA România, cu un total al cheltuielilor de 65.283.381 RON, cu sprijinul a 21.150 de voluntari activi, 3.664 de parteneri și 28.797 de sponsori;
  • ADRA România a efectuat 74 de convoaie umanitare, cu ajutorul a peste 1.082 de voluntari, parteneri și sponsori, în valoare de minimum 871.050 EUR pentru 40.662 de ucraineni în urma războiului cu Rusia;
  • ADRA România a realizat 6 convoaie umanitare în Republica Moldova, pentru minimum 1.800 de persoane asistate, cu ajutor umanitar în valoare de 49.140 USD;
  • „Speranță pentru Turcia și Siria” a însemnat răspunsul ADRA România în urma cutremurului din februarie 2023 pentru 28.679 de persoane, cu o valoare a ajutorului umanitar de 302.449 USD (65.000 USD în Siria și 237.449 USD în Turcia), prin 10 intervenții umanitare în Turcia și 2 în Siria;
  • 544.440 de refugiați ucraineni de război au fost asistați la toate cele 9 puncte vamale din țară și în Gara de Nord din București de către ADRA România;
  • Asociația pentru Suport și Inițiativă din România (ASI România) a finanțat 78 de solicitări în perioada 2019–2023, în valoare totală de 870.121 EUR. Pentru 2024, asociația sprijină 13 proiecte, în valoare de 369.387 EUR + 1.638.632 EUR pentru Spitalul Oncologic.

Misiunea și mass-media adventistă:

  • în topul celor mai vândute cărți la Editura Viață și Sănătate rămân cele mai bune titluri: Biblia și scrierile lui Ellen White;
  • 63 de pagini de Facebook ale bisericilor de limbă maghiară create în aprilie–mai 2020 pentru evanghelizare;
  • evanghelizări pentru gabori („Speranță pentru gabori”) și turneul evanghelistic pentru romi („Le Iezușăkă iefta dume de po trușul!” – „Cele șapte cuvinte ale lui Isus pe cruce”) în 17 localități în 2024;
  • 123 de reviste și 179 de cărți electronice (din care 60 gratuite) pe evscloud.ro, cea mai mare platformă online de carte creștină și probabil unica în format digital din România, cu 3.250 de utilizatori înregistrați;
  • cea mai mare campanie de distribuire de carte adventistă din istoria recentă a fost în capitala țării: circa 200.000 de exemplare ale cărții Puterea speranței au fost distribuite la ușă împreună cu carduri de acces la o bibliotecă digitală, cupoane de reducere la EVS și oferte ale comunităților adventiste din București;
  • A XI-a Ediție a Conferinței Științifice Internaționale organizate de Asociația Conștiință și Libertate în Parlamentul României și premiul primit de această asociație din partea Ministerului Sănătății în decembrie 2023;
  • 46 de stații radio adventiste (8 în AM + 38 în FM); 50% din emisiuni doar pentru radio au conținuturi noi în fiecare săptămână, iar 30% din totalul programelor Radio Vocea Speranței au tematică spirituală;
  • din cele 168 de ore săptămânale de emisie ale postului Speranța TV, 27 sunt live, 64 prezintă conținuturi noi în fiecare săptămână, iar 41% din totalul programelor sunt emisiuni cu tematică spirituală. Speranța TV ocupă locul 21 din 55 de televiziuni; numărul total de persoane unice care au urmărit programele televiziunii pe parcursul anului 2023 este de minimum 4.300.000;
  • canalul de YouTube Speranța TV a crescut de la 1 mai 2020 de la 33.500 de abonați la 160.000 de abonați, o creștere de circa 380%;
  • filmul produs de Hope Discovery „The Great War” („Marele război dintre bine și rău”) a fost difuzat de Hope Channel și tradus și distribuit pentru vorbitorii de limbă spaniolă, rusă, portugheză și japoneză; pelicula a obținut 18 premii internaționale;
  • din septembrie 2022, Speranța TV a semnat un contract pentru a pune la dispoziția rețelei media adventiste internaționale 123 de videoclipuri produse de Hope Discovery (deja convertite în franceză, spaniolă, portugheză etc.);
  • amenajarea unor studiouri de producție audio-video: Adventus Media (2020), la Editura Viață și Sănătate (2021) și la sediul Uniunii – „Autentic Podcast” (2022);
  • mentenanța website-urilor adventiste și logistică IT pentru serverele Uniunii Adventiste, dintre care unele în regie proprie (arhivă și secretariat);
  • localizarea bisericilor adventiste din România pe Google Maps în proporție de 90%;
  • din 2020, s-a lansat platforma online de limbă engleză ST.network, cu1.300 de articole în limba engleză; are 250 de autori internaționali, iar articolele au fost traduse și au circulat în format tipărit, online sau audio în circa 50 de țări;
  • o nouă interfață grafică pentru MyBible la sfârșitul anului 2022 a dus la o creștere accelerată a numărului de utilizatori; secțiunile noi au cuprins: studii biblice pentru toate vârstele, extensii de la Biblia ucenicului, resurse pentru Olimpiada de Cunoștințe Biblice, devoționale, cărți de misiune etc.;
  • 2,3 milioane de utilizatori s-au înregistrat în ultimii 5 ani pe semneletimpului.ro, număr care a generat circa 4,6 milioane de vizualizări de pagină, cu o rată de respingere de numai 16%.

Viața Bisericii:

  • alegerea unui responsabil cu Spiritul Profetic în fiecare biserică locală;
  • participare și promovare la „Rugăciunea unită”, programul adventist mondial de rugăciune;
  • întâlnirea de rugăciune online a pastorilor din România, în fiecare vineri (8:00–9:30), cu o medie a participării de 61 de pastori (din ianuarie 2021);
  • prima întâlnire națională online a prezbiterilor adventiști (23 ianuarie 2021), cu 450 de participanți, și primul cantonament pastoral național pe Zoom (septembrie 2021);
  • cantonamentul național al familiilor pastorale, la Cheile Grădiștei (19–22 iunie 2023);
  • tabere pentru copiii adolescenți din familiile pastorale (2021, 2022, 2023);
  • Convenția Națională a Departamentului Misiunea Femeii, la Stupini, Brașov, cu invitați de la Conferința Generală și Divizia Inter-Europeană – septembrie 2023;
  • formarea viziunii comune pentru muzică (documentul „Filozofia adventistă cu privire la muzică”) și anexa privind stabilirea relațiilor administrative între Departamentul de muzică și celelalte departamente și instituții din cadrul Uniunii);
  • aplicația de dăruire MyOfferings pentru donații electronice de zecimi și daruri și pentru proiecte;
  • aplicația pentru dispozitive mobile „Copiii Regelui”, de la Departamentul Isprăvnicie;
  • creșterea veniturilor din dobânzi în ultimii 2 ani la Casa de Pensii și Ajutoare a Bisericii cu aproximativ 350%;
  • „O pagină pe zi”, un proiect comunitar și educațional al EVS, pentru formarea obiceiului de a lectura zilnic cărți foarte bune; 3 ediții a câte 3 sau 6 luni, 800 de persoane înscrise, care sunt evaluate la finalul fiecărui capitol printr-un formular cu întrebări pe baza textului de citit;
  • „Taxi gratis” pentru persoane cu dizabilități, în 8 orașe;
  • semnarea unui protocol de colaborare cu Adventist Frontier Missions.

IV. Recomandări pentru administrația Uniunii Adventiste în intervalul 2024–2029

În armonie cu propunerile Comitetului de Planuri și Hotărâri, punctez câteva obiective de urmărit cu atenție sporită:

  • auditarea departamentelor și a instituțiilor după criterii de evaluare conforme cu prioritățile strategice și ajustarea procentelor de finanțare din zecimi după relevanță și impact real;
  • întocmirea unei strategii cu indicatori de creștere și obiective măsurabile la toate instituțiile și departamentele Uniunii, pe baza master-planurilor, pentru cel puțin următorii 5 ani;
  • consolidarea spiritualității adventiste la nivel individual, familial, pastoral și cultic; ne dorim aurul, hainele și tratamentul prescris pentru îngerul Bisericii în mesajul din Apocalipsa 3:18;
  • soluții concrete pentru deficiențele semnalate în rapoarte;
  • trimiterea unor familii și pastori în misiune externă în Fereastra 10/40.

„Și acum, copilașilor, rămâneți în El, pentru ca, atunci când Se va arăta El, să avem îndrăzneală și la venirea Lui să nu rămânem de rușine și depărtați de El!” (1 Ioan 2:28).

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print