Buletin de activitate – noiembrie 2020

Buletin de activitate – noiembrie 2020

Am rezumat evenimente și repere din luna noiembrie, interpretate într-o notă personală.

„Voi să mergeţi după Domnul Dumnezeul vostru şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi; de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă alipiţi” (Deuteronomul 13:4).

În activitatea de președinte există deopotrivă sarcini curente – care trebuie îndeplinite la timpul lor și de cele mai multe ori în echipă –  și, în aceeași măsură, există urgențe, situații care necesită atenție sporită și consiliere imediată. În buletinele informative, la fel ca și în Agenda mea publică, veți descoperi cu precădere activități din prima categorie.  

Activități curente

Pe 3 noiembrie, am călătorit în județul Suceava, pentru a lua parte la cantonamentul pastoral organizat la Centrul de Tineret și Misiune din Coșna, Suceava. Acolo am întâlnit toți pastorii din regiunea Moldovei și am răspuns întrebărilor lor la finalul întâlnirii. A fost nevoie să mă întorc imediat în București, întrucât a doua zi am avut trei ședințe de lucru la sediul central, între care una cu membrii comitetului local al Uniunii.

În ziua următoare, am dat un interviu la Speranța TV despre programul „Vie Împărăția Ta!”, iar în Sabat am vizitat Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Comișani, Dâmbovița, și am fost prezent la o ceremonie de înmormântare în localitatea Speriețeni.
 
Noua săptămână de lucru s-a deschis cu o ședință de comitet, programată în data de luni, 9 noiembrie. A doua zi, am lucrat pentru implementarea unor puncte votate, corespondând cu președinții Bisericii pentru agenda Comitetului Executiv al Uniunii și organizarea adunărilor generale la nivel teritorial. Seara, am vizitat studioul de filmare a conferințelor biblice naționale „Vie Împărăția Ta!” și m-am alăturat echipelor tehnice și de transmisie începând cu ora lor obișnuită de rugăciune, înainte de începerea live-ului.
 
În săptămâna respectivă am avut încă două ședințe de comitet, în zilele de miercuri, respectiv joi. Suplimentar, împreună cu secretarul și trezorierul Uniunii, am analizat aspecte din statutul de organizare al Bisericii, în consultare cu Departamentul Juridic. De asemenea, am redactat raportul pentru ședința de toamnă a Comitetului Executiv al Uniunii.
 
Menționez participarea la conferința organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte și Secretariatul General al Guvernului, în vederea măsurilor de siguranță în pandemie, împreună cu pastorul Dragoș Mușat, directorul Departamentului de Comunicare al Bisericii, și reprezentanți ai cultelor din România.
 
Cultele au adresat Guvernului mai multe cereri, între care menționez solicitarea de a fi consultate înainte de aplicarea măsurilor care le privesc, atât la nivel național, cât și la nivel local și solicitarea de a nu se mai face confuzia între ceremoniile Bisericii Ortodoxe și ale celorlalte biserici, în special protestante și neoprotestante.
 
De asemenea, în mod oficial s-a adresat cererea repetată de a nu mai ajunge în situația ca lăcașele de cult să fie închise, așa cum s-a întâmplat în primăvară. Prin urmare, avem speranța că în perioada sezonului rece vom putea să ne închinăm lui Dumnezeu conform programului nostru public, așa cum a fost el actualizat în starea de alertă.
 
Întâlnirea s-a desfășurat pe 11 noiembrie, iar ulterior, în aceeași zi, am luat parte la ședința Consiliului de Administrație al Universității Adventus. După obiceiul predecesorilor mei, președintele predă cursuri și astfel, în perioada aferentă buletinului curent, în două ocazii am predat on-line drept bisericesc studenților la Facultatea de Teologie Pastorală din anul al IV-lea.
 
Din activitatea publică, menționez și participarea la Convenția Asociației pentru Suport și Inițiativă din România, desfășurată la Speranța TV în seara de sâmbătă, 28 noiembrie. Contribuția mea a constat în precizări despre raporturile de lucru ASI România – Biserică, precum și despre Spitalul Adventist de la Târgu Mureș.
 
Pe  1 decembrie, la invitația domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României, am participat la ceremonia de Ziua Națională a României de la Arcul de Triumf din București. Am ales să răspund afirmativ invitației netransmisibile, pentru a reprezenta Biserica Adventistă și a onora autoritatea guvernamentală, după îndemnurile Scripturii.

Comunicare și vizitare
 
M-am adresat Bisericii în cadrul mesajului din ziua de vineri, în format scris pentru 13 și 20 noiembrie și în format video pentru 27 noiembrie și 4 decembrie. De asemenea, am transmis un mesaj spiritual la încheierea conferințelor „Vie Împărăția Ta!” și a Săptămânii de Rugăciune.

Astfel, până în luna noiembrie, pot număra aproape treizeci de mesaje cu caracter public pe care le-am adresat prietenilor și credincioșilor adventiști. Sunt deschis sugestiilor dumneavoastră cu privire la conținutul comunicării de la nivelul biroului președintelui.
Vă informez că, din cauza limitărilor de timp și personal, nu consult chatul de Facebook Messenger decât extrem de rar. În schimb, citesc cu mare atenție mesajele dumneavoastră dacă îmi scrieți la adresa presedinte@adventist.ro.

În Sabate, am petrecut un timp de închinare foarte plăcut și inspirator în bisericile Comișani (Dâmbovița), Drăgănești-Vlașca, Roșiorii de Vede și Țigănești nr. 3 (Teleorman), iar via Zoom, cu biserica din Grenelle (Franța).

În cadrul programului Săptămânii de Rugăciune, cu ajutorul lui Dumnezeu, am vizitat comunitățile de credincioși din Pitulicea (Buzău), Roșiorii de Vede (Teleorman), Ploiești Sion și Cartier Vest (Prahova), Crângu (Teleorman), Căldărușanca (Buzău), Pietroșani (Prahova), Glodeanu-Sărat (Buzău), iar în ultimul Sabat, biserica Bellu din București. 

Motive de mulțumire

O bucurie pe care o împărtășesc celor care au lecturat buletinul până aici este ceea ce eu interpretez a fi semne de vitalitate spirituală și interes pentru dezvoltare personală: vânzările mari înregistrate la Editura Viață și Sănătate cu ocazia Zilei Porților Deschise din luna noiembrie 2020, în condiții de pandemie și consum general redus al cărții. Faptul îmi confirmă potențialul cultural și misionar al Bisericii.
 
O altă confirmare o reprezintă raportul Departamentului Trezorerie, ce a înregistrat o creștere a zecimii cu 3% în anul 2020, prin comparație cu anul trecut, 2019. Pentru această creștere actualizată, Îi suntem pe deplin recunoscători lui Dumnezeu și cred că reprezintă un indicator al nivelului general de credincioșie în vremuri când bisericile nu au fost deschise săptămânal.
 
De asemenea, am remarcat cu plăcere capacitatea instituțiilor de a colabora în proiecte interdepartamentale, de exemplu, în perioada 7-21 noiembrie, la organizarea și desfășurarea campaniei naționale „Vie Împărăția Ta!”

Menționez Departamentele Școala de Sabat și Lucrarea Personală, Comunicare, Internet, Asociația Pastorală, Tineret, Grupuri Etnice, ADRA România, Asociația Sola Scriptura, revista Semnele Timpului, Editura Viață și Sănătate, Universitatea Adventus, Hope Discovery România, Radio Vocea Speranței și Speranța TV.

Am observat și preocuparea constantă de a crește calitatea produselor. Mulțumesc fiecărui pastor și laic care a slujit cu eforturi în această perioadă. În cele două săptămâni, pe site-ul oficial, adventist.ro, au fost 3 295 536 de accesări, 89 144 de vizitatori unici și 9 326 de materiale descărcate (pdf-uri, audiobook-uri, clipuri ambientale, rețete vegetariene, album muzical).

Programul a fost transmis live simultan de 410 pagini oficiale de Facebook și 32 de conturi YouTube, inclusiv Speranța TV și Hope Discovery România.

Nevoia de schimbări responsabile

Spre încheiere, preiau o hotărâre semnificativă luată în ședința Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe în data de 23 noiembrie. S-a validat implementarea unei noi strategii operaționale la Centrul Media Adventist. Obiectivele editoriale au fost redefinite, ca rezultat al mai multor ședințe cu administratorii Centrului Media Adventist.

Strategia actuală reprezintă o aliniere la standardele internaționale pentru instituțiile media patronate de Biserică. În principal, strategia urmărește calitatea, conținutul biblic, ponderea emisiunilor din prime-time, un master plan pe termen lung și promovarea în mediul on-line. S-au definit și noi criterii de evaluare anuală.

Comitetul Executiv a votat numele doamnei Cristina Ișvan în calitate de director de programe la Speranța TV și Radio Vocea Speranței. Rugați-vă împreună cu noi ca Dumnezeu să îi dea înțelepciune, putere de lucru și succes în noua activitate!

Certitudini

Privind în urmă, știu că folosind capacitățile umane, nu putem face îndeajuns de bine lucrarea încredințată de Cer și de aceea, încurajarea profetului este bine-venită:

„Așa slabă și nedesăvârșită cum ar putea să pară, Biserica este totuși singurul obiect asupra căruia Hristos Își îndreaptă în chip deosebit atenția Sa. Ea este locul dezvăluirii harului Său în care El Își găsește plăcerea să-Și descopere puterea Sa pentru transformarea inimilor.” Dezvoltarea acestei perspective și un îndemn plin de putere le-am găsit în următorul paragraf:

„Dumnezeu, care a făcut să se nască această mișcare, care a condus-o până astăzi prin furtuni și împrejurări grele, o va conduce în mod victorios și în mijlocul încercărilor, al strâmtorărilor și al luptei teribile care se anunță. Dincolo de stâncile care acoperă drumul, dincolo de furtuna care va izbucni în curând pentru curățirea Bisericii, se zărește portul. Curaj, fraților, să ne adunăm puterile pentru ultima etapă!” 

În ce mă privește, „fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea” (1 Corinteni 9:23).

Pastor Aurel Neațu,
București,

5 decembrie 2020

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
Print