Reflecția apostolului Pavel din 1 Corinteni 3:13 că „lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscută” este încurajatoare pentru orice pastor în clipele sfârșitului de lună, atunci când scrie raportul de activitate lunară.
În egală măsură, împărtășesc sentimentul colegilor mei astăzi când înaintez publicului frânturi din activitatea aferentă ultimei luni din anul 2020. Primele zile din decembrie au făcut parte din Săptămâna de Rugăciune a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, iar programul personal de vizitare a bisericilor se regăsește în buletinul anterior.
În contact cu slujbași, pastori și consilii școlare
Pe 6 decembrie, împreună cu directorul Departamentului Tineret, pastorul Gelu Poenariu, și directorul Departamentului Misiune, pastorul Daniel Brînzan, am luat parte la întâlnirea regională a slujbașilor din regiunea Moldova, probabil prima întâlnire a slujbașilor adventiști din România care s-a desfășurat on-line.
Am fost plăcut impresionat să văd în ecranul de conectare că frați și surori din comitete locale erau prezenți la biserică, uneori din tot districtul, și participau virtual la întâlnirea care a durat peste cinci ore. Au urmărit cu atenție monitoarele și ecranele pentru proiecție video în biserici. La începutul întâlnirii am prezentat un cuvânt devoțional și la final am răspuns întrebărilor despre strategia Uniunii de Conferințe și viața Bisericii.
Pe parcursul lunii, am avut trei ședințe ale comitetului local: în zilele de 9, 16 și 22 decembrie. Pe 22 decembrie s-a desfășurat de asemenea ședința Comitetului Executiv al Uniunii, ultima din seria celor douăsprezece ședințe extraordinare ale Comitetului Executiv.
Pentru administrația bisericească, cifra în sine este un record cauzat de pandemie, din dorința comună de a cunoaște starea Bisericii. Convocând regulat președinții unităților teritoriale și directorii de instituții, am creat mediul de lucru pentru a lua împreună deciziile optime.
Alte întruniri oficiale de lucru au fost Consiliul de administrație al Universității Adventus, în data de 9 decembrie și, în aceeași zi, întrevederea dintre administratorii Conferinței Muntenia și cei ai Uniunii de Conferințe. Pe 15 decembrie am participat la consiliul de conducere al școlilor postliceale adventiste din Cernica și Brăila. Cu excepția întâlnirii dintre administratorii Uniunii și cei ai Conferinței Muntenia, participarea la celelalte ședințe oficiale a fost prin intermediul platformelor de conectare virtuală.
Pe data de 23 decembrie, am întâlnit on-line pastorii din Conferința Transilvania de Sud, convocați la întâlnirea pastorală curentă. Le-am prezentat un cuvânt biblic și am răspuns întrebărilor primite despre strategia și activitățile Uniunii.
Azi, 5 ianuarie, am încheiat o ședință administrativă derulată pe parcursul mai multor ore cu secretarul și trezorierul instituției, privind gestionarea agendei comitetului local și stadiul problemelor curente.
Vizite oficiale
În ce privește vizitele oficiale, redau mai întâi prezența la Școala Adventistă Postliceală din Brăila (17 decembrie) și inaugurarea celor două obiective realizate de echipa ADRA România pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în județul Vrancea, ocazie la care am luat parte în 21 decembrie alături de directorul executiv ADRA România, pastorul Robert Georgescu, și împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, voluntari, sponsori și parteneri.
Am fost impresionat să văd o parte a României mai puțin mediatizată, în care apa potabilă și condițiile decente de trai reprezintă un lux inaccesibil. Condițiile rurale precare fac din inaugurarea noului grup sanitar construit de ADRA România în cadrul școlii și grădiniței din satul Dealul Lung, comuna Gura Caliței, un eveniment unic în ce privește confortul. Imobilul este utilat și dat în funcțiune conform normelor europene pentru cei 25 de școlari și preșcolari.
De asemenea, inaugurarea noului sistem de alimentare cu apă potabilă curentă în Poiana Cristei, Vrancea, pentru dispensarul comunal, școală, primărie, poliție și căminul cultural mă convinge încă o dată că lucrarea ADRA România este eficientă. Sistemul modern a fost forat la 85 de metri adâncime și are un debit de 3 000 litri/oră, conform declarațiilor edilului comunei. Beneficiarii sunt cei 2 650 de locuitori ai satelor din comuna Poiana Cristei.
Activitate pastorală și educațională
Din activitatea pastorală amintesc ceremonia funerară la care am luat parte în județul Caraș-Severin și vizitele în Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din Brătianu (București, 19 decembrie), Bran (județul Brașov, 26 decembrie) și Alexandria nr. 1 (județul Teleorman, 2 ianuarie), fără a menționa comunitățile vizitate în cadrul Săptămânii de Rugăciune în primele zile ale lunii decembrie.
Am primit în audiență un misionar voluntar din Muntenia, iar convorbirea a adus beneficii pentru amândoi.
Din activitatea de învățare, menționez cursurile de drept bisericesc la Universitatea Adventus, în cadrul Facultății de Teologie Pastorală, pe care le-am predat în zilele de 3, 17 și 18 decembrie.
Mesaje publice și personale
Pe 10 decembrie, în calitate de președinte al ADRA România, am rostit o alocuțiune în cadrul webinarului organizat de asociație pentru informarea și conștientizarea asupra fenomenului violenței în familie. De asemenea, am scris un articol pentru revista Curierul adventist, pe care l-am dezvoltat în predica adresată Bisericii în prima zi a anului nou.
La solicitarea pastorului Gelu Poenariu, directorul Departamentului Tineret, am scris prefața cărții Devoțional 2021 și, de asemenea, primul articol, aferent zilei de 01 ianuarie 2021, intitulat „Urmează-L pe tânărul Isus”, în care îi încurajez pe credincioșii Bisericii ca, atunci când numără anii, să nu uite că, uneori, mai puțin înseamnă mai mult.
Am comunicat cu publicul adventist prin intermediul a două mesaje video, postate în 4, respectiv 18 decembrie. Pentru ultimul videoclip, am cerut informații din partea președinților din Biserică pentru a comunica atât numărul persoanelor decedate de COVID-19, cât și modul în care pandemia ne-a afectat din punct de vedere instituțional.
La solicitarea pastorului Lorand Balla, Directorul Departamentului Grupuri Etnice, am transmis un cuvânt de îndemn spiritual fraților gabori și fraților maghiari.
Ca și la finalul anului 2019, alături de pastorii Georgel Pîrlitu și Emil Jigău, colegii administratori cu care împart sarcinile de conducere a Bisericii, ne-am adresat credincioșilor cu prilejul serviciului divin desfășurat în bisericile locale în seara de joi, 31 decembrie 2020. Mesajul video a fost difuzat pe postul Speranța TV.
Pentru colegii pastori și alți împreună-lucrători cu Dumnezeu, am expediat la final de an mesaje personale de îndemn și încurajare, prin sms și e-mail.
Sumar de an
Anul 2020 nu are termen de comparație în ce privește viața de slujire. La capătul unui an neobișnuit, am contorizat din secretariat un total de 62 de ședințe de comitet, în care s-au adoptat 434 de hotărâri. În ultimul trimestru, am adus la cunoștința publicului prin mesaje video aproximativ 40 de hotărâri de comitet luate la nivel local, regional sau mondial.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat posibilitatea să vizitez în acest an 42 de biserici cu uși deschise și inimi primitoare. Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd și alte locuri, în care credincioși și pastori arată că se poate, că harul lui Dumnezeu nu cunoaște limite.
Vestea bună este că, până acum, pandemia nu a influențat statistic resursa umană și nici resursa financiară. Numărul membrilor decedați din ianuarie până în luna septembrie inclusiv este mai mic cu circa 20% în anul 2020 față de anul 2019.
Dar valul al doilea de pandemie ne-a afectat în ultimele trei luni ale anului 2020 și statistica adventiștilor decedați din cauza COVID-19 în tot cursul anului la nivelul Uniunii Române este de aproape 200 de morți, membri și aparținători. În infograficul de mai jos puteți citi numerele corespunzătoare fiecărei regiuni.
Totalul de 197 de persoane decedate se referă la toate decesele survenite prin COVID-19 și care au fost raportate de pastori până la data de 17 decembrie 2020.
Estimativ, dacă cifrele sunt raportate corect, la nivelul populației adventiste din țară, rata de mortalitate a fost de aproximativ 2 la mia de locuitori pe toată durata pandemiei. În interpretarea cifrei, trebuie să precizăm că media de vârstă în Biserică este mai mare decât media de vârstă a populației generale.
Îi cerem lui Dumnezeu protecție și tot Lui Îi încredințăm fiecare familie în care noul coronavirus a făcut victime. Îndemn cititorii blogului să înalțe o rugăciune de sprijin pentru cei care conduc Biserica și, de asemenea, pentru ocrotire divină.
În ce ne privește, Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească textul din Iov 10:12 în dreptul fiecăruia dintre dumneavoastră: „Mi-ai dat bunăvoinţa Ta şi viaţa, m-ai păstrat cu suflarea prin îngrijirile şi paza Ta.”
Câteva fotografii din activitățile lunii decembrie veți găsi și în secțiunea blogului Din agenda președintelui. Mulțumesc celor care adaugă valoare paginilor oficiale de Facebook și Instagram prin activitatea de comentare, apreciere și distribuire.
Pastor Aurel Neațu,
București,
5 ianuarie 2021